Kiadó szoba Budapest - Lakhatási támogatás igénybevétel tapasztalatok: 100.000 Ft/hó

Sokat lehet olvasni az interneten a lakatási támogatás feltételeiről, de hogy néz ki ez a gyakorlatban?

 

Lakhatási támogatás tapasztalatokA lakhatási támogatás, más néven albérlet támogatást azok a személyek vehetik igénybe, akik maradéktalanul megfelelnek az ezzel támasztott követelmény rendszernek. Ezek közé tartozik az állandó lakhelytől való távolság (60 km), vagy utazás időtartama (3 óra vagy annál több) az állandó lakóhely és munkahely között, a friss pályakezdő munkaviszony vagy 1 hónap munkanélküli viszonnyal rendelkező tagság, számlaképes albérlet megléte, bérbeadó érvényes adószámmal való rendelkezése és papír alapú számla kibocsájtása a bérlő felé, határozott vagy határozatlan idejű munkaviszony, bérbeadói bérleti szerződés és még sok más, aminek meg kell felelnie azon bérlőknek, akik a lakhatási támogatást igénybe szeretnék venni.

Ha lakhatási támogatással szeretne kivenni egy lakást vagy kiadó szobát Budapesten akkor ezt nagyon összhangba kell hoznia, mert a munkaszerződés és a kiszemelt albérletnek a bérleti szerződés megkötése közötti türelmi idő 15 nap. Ezen kívül érdemes lecsekkolni a lakótársakat is, nem csak úgy látatlanban kivenni egyet mert végre valahol adnak számlát. Ha nem néz utána a bérlő a lakótársainak akkor akár óriási gond is lehet a lakótársak között, ami folyamatos problémákhoz vezethetnek.

A lakhatási támogatás teljes összege önálló lakások esetén havi 100.000 Ft, szobák esetén pedig havi 70.000 Ft maximum. Ez nem jelenti azt, hogy azt meg is kapják feltétlen az egész összeget.

Mitől függ az, hogy mennyi az albérlet támogatás összege a gyakorlatban, amit a bérlők megkapnak?

Általánosságban elmondható az, hogy a lakhatási támogatás két dologtól függ tapasztalatok szerint.

  1. Milyen ügyintézőt fogunk ki, mint előadót. Annak milyen napja van, mennyire vagyunk számára szimpatikusak, és szerinte mennyi kell nekünk bérlőnek a teljes összeg, avagy elegendő a fele is és akkor több jut másoknak is, ha nem egy személyre osztja ki a felhasználható keret összeget.
  2. Az adott megyében lévő rendelkezésre álló kvóta összege abban az időintervallumban, amikor Ön a lakhatási támogatást igényli meg.

Mit tegyünk, hogy ezt megtudjuk, hogy mennyi pénzt kaphatunk valójában meg?

Lakhatási támogatás összege a bérlőknekMindig azt szoktam mondani tanácsadás keretében, hogy annyi összegért béreljünk ki lakást vagy kiadó szobát Budapest bel vagy külvárosában, amennyit saját önerőből elbírunk. Ha lefoglalózunk egy lakást, elkezdjük fizetni, de közben kiderül, hogy a lakhatási támogatás összege mégsem annyi, mint amennyire számítottunk, úgy valószínűleg ki is kell költöznünk a bérleményből, mert fizetni nem fogjuk tudni, ha erre támaszkodtunk csak, illetve a kifizetett 2 havi kaució összegét sem fogjuk visszakapni határozott idejű szerződés esetén.

Plusz még egy gyakorlati tanács

A Munkaügyi Hivatal bérleti szerződését vigyük el a bérbeadónak, mert csak azt fogadják el. Ha nem szeretnénk, hogy 4-szer visszadobják a kérelmünket akkor fogadjuk meg azt, hogy az ott kapott két lapos szerződést visszük oda kitöltetni a bérbeadóhoz. Ha nem írunk a bérbeadóval szerződést, akkor két féle gondunk lehet ebből. Az egyik az, hogy nem kaphatjuk meg ez esetben a lakhatási támogatást semmilyen formában, a másik több problémáról pedig előző cikkünkben olvashat itt.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!