Kiadó szoba Budapest - Határozott idejű bérleti szerződés felmondása bérlő részéről

Mindenki szívesen lakja be az újonnan bérelt szobáját vagy lakását, de arra sokan nem gondolnak, hogy a bérleti jogviszony véget is ér. Sokan nem kötnek bérleti szerződést, amelyből óriási gondok lehetnek később.

Határozatlan idejű szerződés esetén rendes felmondással minimum 15 napos felmondási idővel megszüntethető egyoldalúan a bérleti szerződés.

Ha minden rendben van akkor nem kell a határozott idejű szerződést felmondani egyik részről sem, ha viszont gondok vannak a bérleményben akkor ez rendkívüli felmondásra adhat okot a bérlő részéről. Amennyiben a bérlő nem fizet vagy megszegi a házirendet, olyan magatartást tanúsít, ami felmondásra adhat okot, akkor a Bérbeadónak is jogában áll a szerződést rendkívüli felmondással megszüntetni. A bérlői és bérbeadói oldalról is ezen rendkívüli felmondás nem lehet kevesebb 15 napnál.

De nézzük meg milyen indokkal lehet felmondani az albérletet a bérlő részéről határozott idejű szerződésnél, és mikor nem?

Ha határozott idejű szerződést kötöttünk akkor az a bérbeadónak és a bérlőnek is egy fix idejű rendelkezés, amelyet normál körülmények között egyik fél sem bonthatja fel. De vannak olyan eshetőségek, amelyek esetén a szerződés rendkívüli felmondással megszüntethető.

szerződés felmondása bérlő részéről

Ezek az indokok a bérlő részéről kizárólag a következők lehetnek:

  1. A lakásban nincs meleg víz és azt jeleztük írásban a bérbeadónak, de ő nem hajlandó tenni az ügy érdekében semmit 15 napig. Ez esetben a bérlemény lakhatásra alkalmatlan állapotú, a bérbeadó nem próbálja meg megjavíttatni a meleg vizet előállító berendezést, így a rendkívüli felmondás kivitelezhető bérlő számára.
  2. A lakásban téli hideg hónapokban nincsen fűtés és nem biztosított a minimum 18 C fokos hőmérséklet. Amennyiben jeleztük a bérbeadónak ezt a hibát írásban, de ő nem hajlandó tenni az ügy érdekében semmit 15 napig, akkor ez esetben a bérlemény lakhatásra alkalmatlan állapotú. Ha a bérbeadó nem próbálja meg megjavíttatni a fűtési berendezést (gázkazán, gázkonvektor) mihamarabb, akkor a rendkívüli felmondás kivitelezhető bérlő számára.
  3. Nincs a lakásban egyáltalán áram és ezt  jeleztük a bérbeadónak írásban, de ő nem hajlandó tenni az ügy érdekében semmit 15 napig, akkor ez esetben a bérlemény lakhatásra alkalmatlan állapotú. Ha a bérbeadó nem próbálja meg megjavíttatni mihamarabb az elektromos vezetékeket vagy a hibát elhárítani, akkor a rendkívüli felmondás kivitelezhető bérlő számára.

Összefoglalva: határozott idejű bérleti szerződés esetén a bérlő akkor mondhat fel, ha a közmű szolgáltatások miatt a lakás lakhatásra alkalmatlan állapotú lett és a bérlő szerződésszerű teljesítésére való figyelmeztető levelét (azonnali hibaelhárítás megkezdését) nem teljesíti.

 

Mikor NEM bontható fel a bérlő részéről a határozott idejű bérleti szerződés a gyakorlatban?

Sokan azt gondolják, hogy kisebb apróságok miatt is rendkívüli felmondással felmondható egy határozott idejű bérleti szerződés, pedig ez nem így van. A bérbeadónak a lakhatás feltételeit, a lakhatásra alkalmas állapotot és a törvényes számlakiállítást kell biztosítania ahhoz, hogy szerződésszerűen teljesítsen.

Amennyiben a bérlő nem érzi jól magát a társbérlővel, vagy bármely eszköz elromlik attól nem szüntetheti meg a határozott időre szóló szerződését.

bérleti szerződés felmondása bérlő részérőlMilyen esetekben NEM szüntethető meg a határozott idejű bérleti szerződés rendkívüli felmondással?

  1. Társbérlők, lakótársak közötti feszültség, nézeteltérések, viták miatt. Előző cikkünkben már írtunk arról, hogy a lakótársakról mindenképpen informálódni kell, ha kiadó szobákat nézegetünk, hiszen ebből van a problémák 90%-a, ha nem tudjuk a társbérlőkkel kapcsolatos információkat. Javasoljuk szoba bérlés előtt, hogy a lakótársakkal kapcsolatos alappilléreket mindenképpen olvassák el saját maguk érdekében, hiszen enélkül óriási hátrány érhet minket és a kauciónkat is elveszíthetjük emiatt.
  2. Társasházban levő szomszédok nézeteltérései, felújításai, hangos zajok miatt a társasházban.
  3. Amennyiben a bérleményben tönkre megy bármely használati tárgy, gép, bútor stb.
  4. A lakbér összege túl sok és nem szeretné fizetni a bérlő a lakbért.
  5. Ha el szeretne költözni a bérlő, mert talált egy újabb olcsóbb albérletet Budapesten.

 

Ezen felsorolt pontok alapján a bérlő NEM bonthatja fel rendkívüli felmondással a határozott idejű bérleti szerződését.

Összefoglalva a bérlő a határozatlan idejű bérleti szerződését rendes felmondással bármikor megszüntetheti. A határozott időre létrejött bérleti szerződését viszont csak akkor szüntetheti meg rendkívüli felmondással (rendes felmondás itt nem létezik), ha a bérlemény lakhatásra alkalmatlan állapotú és ezzel kapcsolatban a bérbeadó címére hivatalos felszólítást küld, de erre 15 napon belül semmiféle reakciót nem kap és a hiba jelenleg is fennáll. Ha el szeretne költözni idő előtt a lakásból akkor érdemes a bérbeadóval kommunikálni és ez esetben szó lehet egy új bérlő kijelöléséről, amelyről bővebben itt olvashat. Remélhetőleg ezzel megoldódik a helyzetünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!