Kiadó szoba Budapest - Ha nem tudjuk fenntartani szerződésünket mi tévők legyünk?

A bérlő életében is történhet nem várt esemény, változás, ami miatt nem tudja, vagy nem szeretné fenntartani bérleti szerződését. Ilyen ok lehet például, ha a lakótársakkal óriási problémák – veszekedések alakulnak ki, a bérlő társára talál és vele más lakásban összeköltözik, egészségügyi problémái támadnak és nem tud dolgozni, hogy kifizesse az albérlet díját, külföldön egy visszautasíthatatlan ajánlatot kap, vagy egyszerűen nincs pénze fenntartani a kiadó szobát Budapesten.

Mit tegyünk, ha leszerződtünk de el szeretnénk menni az ingatlanból?

Első körben vizsgáljuk meg a helyzetet. Van e bérleti szerződésünk ezzel kapcsolatosan?

Bérleti szerződés ellenére elköltözni az ingatlanbólBérleti szerződés nélkül: Ha nincs szerződésünk, akkor gond nélkül el tudunk menni, hiszen semmi nem köt oda minket. Ha van szerződésünk akkor azt meg kell vizsgálnunk, hogy határozatlan időre szól (rendes felmondással X napra), avagy határozott idejű szerződésünk van megkötve.

Határozatlan idejű szerződéseknél: a határozott idejű bérleti szerződésnél egyszerű dolgunk van, hiszen a szerződésben rögzített felmondási időt kitöltve el tudunk menni a lakásból mindenféle bonyodalom nélkül. Ez esetben csak írásban, postai ajánlott levélként küldjük meg a bérbeadó lakcímére/székhelyére a rendes felmondást azzal a határidővel, ami a bérleti szerződésben szerepel. Ezen felmondás határnapját követően miután rendeztük az esetleges fennálló tartozásunkat (ha volt ilyen), akkor minden további galiba nélkül elmehetünk.

Határozott idejű szerződéseknél: a jelenlegi ingatlan és albérlet piacon 1 éves határozott idejű szerződéseket kötnek a felek, amelyek mindkét fél érdekeit védik. A bérlő biztos lehet abban, hogy nem szűnhet meg ezen idő előtt a szerződése, tehát tud hosszú távon tervezni, míg a bérbeadó arról lehet meggyőződve, hogy a bérleti díjat minden esetben kifizeti a leszerződött időintervallumra a bérlője.

Amennyiben határozott idejű szerződések esetében szeretne elmenni a bérlő a szerződési határidő lejárata előtt, úgy azt nem teheti meg. Amennyiben kiköltözik a lakásból, szobából a bérlő, úgy akkor is köteles fizetni addig a lakbért, amíg a szerződése szól. Ugyanez egy köznapi internet előfizetés, amelyet akkor is kell fizetnie egy év hűségidő esetén a felhasználónak ha használja a szolgáltatást, de akkor is, amennyiben nem.

A határozott idejű szerződések esetén nem bonthatja fel a szerződést a bérlő, normál körülmények között. Vannak viszont olyan kompromisszumképes bérbeadók, ahol a határozott idejű szerződés esetén, ha jelzi a bérlő, hogy nem szeretné fenntartani a szerződését, akkor egy mindkét fél számára előnyös megállapodás lép életbe, mégpedig az új bérlő kijelölése a bérlő részéről.

Ebben az esetben bérlő felad egy hirdetést és mutogatja az érdeklődőknek a lakást vagy szobát. Ha van egy olyan, aki kivenné akkor a bérbeadóhoz irányítja a bérlő jelöltet aki lényegében ugyanezekkel a feltételekkel átveszi a bérleti szerződést a bérlővel, aki el szeretne menni. Így a bérlő, aki nem szeretné fenntartani a szerződését a bérbeadóval, ő mentesül a további lakbér fizetési kötelezettségektől. Bérlőként emiatt ragaszkodjunk hozzá, hogy kössön velünk a bérbeadó bérleti szerződést, hiszen a bérleti szerződés minket bérlőket is véd, és enélkül több problémánk is lehet, amire most nem is gondolunk.

Elveszítjük a kauciót ilyenkor bérlőként?

Igen, hiszen szerződést szegtünk és a határozott időre szóló szerződést, amit vállaltunk nem tartottuk be. Az új bérlő kijelölése azért előnyös számunkra bérlőként, mert mentesülünk a határozott időre fennmaradó lakbér fizetési kötelezettség alól, azt az új bérlő, akit hoztunk, átvállalja helyettünk.

Vedd fel velünk a kapcsolatot!