Számlaképes lakások, határozott idejű szerződés, lakhatási támogatás: minden, amit tudnod kell a lakásbérlés bonyolultabb, felnőttesebb oldaláról

A költözés egy fontos, meghatározó része az ember életének, különösen akkor, ha ezt először teszi meg, tehát a szülői házból költözik ki, hogy önálló, független, a saját lábán álló felnőtté váljon. Ez egy hatalmas lépés, ami rengeteg felelősséggel és az emberre leselkedő veszéllyel jár, főként akkor, ha nem vagy elég tapasztalt és jártas a lakásbérlés világában.

Amellett, hogy új lakás, város estleg kerület, atmoszféra és emberek jelentik a költözésed utáni jövőt, sok-sok kötelezettségnek kell eleget tenni. Ha még sosem költöztél eddig, akkor meglepetésként érhet, hogy sok olyan lehetőségről nem tudsz, amelyek anyagilag könnyíthetik az albérlet bérlést. Ilyen a lakhatási támogatás, amelynek részleteibe bele fogunk mélyedni a cikkben.

Kezdő bérlők gyakran nincsenek tisztában azzal sem, hogy miért fontos, hogy egy lakás számlaképes legyen, és milyen csalók által felállított csapdákba sétálhatsz bele, ha nem fordítasz kellő figyelmet arra, hogy egy számlaképes albérletet bérelj.

Sok tapasztalatlan bérlő nem foglalkozik a bérleti szerződés időtartamával és a szerződés milyenségével, sőt, gyakran minőségével sem. Később pedig saját bőrükön tapasztalják meg azt, hogy mennyire lényeges is odafigyelni a szerződés legapróbb részleteire is, és az sem mindegy, hogy határozott vagy éppen határozatlan idejű szerződést kötnél.

Mindkettő típusú szerződés más és más előnyökkel, de kötelezettségekkel jár, az pedig, hogy melyik a számodra megfelelőbb mindenképpen kutatást és felkészültséget igényel mindkét szerződés típust illetően is.

Az albérlet bérlése és a költözés tehát nem csupán „gyerekjáték”, sok-sok apróságnak tűnő, de mégis roppantul jelentős dologra kell odafigyelni ahhoz, hogy probléma mentes, teljes életet élhess az adott lakásban. Összegyűjtöttük a legfontosabb részleteit a költözési folyamatnak, hogy te is biztosan felkészülten vágj bele a költözésbe.

Lakhatási támogatás

Bár 2021-et írunk, de sok fiatal munkavállaló még nem hallott a lakhatási támogatásról. Ha pályakezdő vagy és vidékről költöznél Budapestre, akkor nagy eséllyel pályázhatsz erre a támogatásra. Bizonyos esetekben pedig a munkahelyed is igényelheti a támogatást számodra.

A maximum 12 hónapig igénybevehető támogatást kérheted akkor is, ha lakást, de ha szobát bérelnél is, egyedül vagy akár lakótársakkal. Az viszont rendkívül lényeges, hogy pontosan, precízen és időben töltsd ki az okiratokat igényléskor.

Az egyik legfontosabb feltétel a lakhatási támogatás esetében az, hogy a munkahelyed és a lakhelyed meglehetősen távol essenek egymástól, méghozzá olyan távolságokról beszélünk, hogy szállásra legyen szükséged, ahhoz, hogy végezni tudd a munkádat, ugyanis a napi utazás hossza miatt ez lehetetlen vagy kimondottan nehézkes lenne.

Tipp: Amikor lakást keresel, előre győződj meg arról, hogy van – e lehetőség a lakhatási támogatásra. A támogatás igénylési szándékaiddal ugyanis fontos, hogy tisztában legyen előre a bérbeadó, hiszen számlát kell biztosítani számodra minden egyes hónapban, amely szintén előfeltétele a lakhatási támogatásnak.

Így hát a támogatás igénylésével kapcsolatos szándékot mellett jó, ha előre megkérded őt arról is, tud –e számlát adni. A lakhatási támogatásról, annak előnyeiről és feltételeiről bővebben is írtunk már itt.

Számlaképes albérletek

Az előző gondolatmenetet folytatva a számlának kiemelkedő szerepe van a lakásbérlésben. Sőt, a fent említett lakhatási támogatás igénylésében is, hiszen számla nélkül nincs lehetőséged igényelni.

Mi más jelentőssége van annak, ha egy albérlet számlaképes? Egyáltalán mit tartunk számlaképes albérletnek? Dióhéjban megfogalmazva, a számlaképes albérlet azt jelenti, hogy a bérbeadó tud számlát adni a lakásról. Ezzel együtt arra is fényt derít, hogy adószámmal rendelkezik, tehát nem vagy csalás áldozata.

Határozott idejű bérleti szerződés

A határozott és a határozatlan idejű béreleti szerződéseket övező beszélgetésekből mindig a határozott idejű bérleti szerződés kerül ki győztesként. Ez a szerződés típus igen népszerű napjainkban Budapesten.

Lényege, hogy egy lefixált időszakban laksz a lakásban, a távozásod dátuma előre megszabott, a bérleti díj és a rezsi összege változatlan, a szabályok és a részletek tisztán ismertetésre kerülnek a szerződésben. Itt olvashatsz részletesen a szerződés típusokról.