A határozott idejű bérleti szerződés legelőnyösebb pontjai

Amikor életedben először költözöl albérletre, egy leírhatatlanul fontos érzést tartasz szemelőtt. Mindenki azt helyezi szem elé, aki valaha is járt a te cipődben: a biztonságérzetet. Az általad és főbérlőd által közösen megegyezett, kijelölt időpontig stabil helyen szeretnéd tudni magad.

Ilyenkor a tapasztalatlanság miatt is sokkal inkább húz az ember az előre eltervezett, meghatározott időpontokig, hiszen azokat időt adhatnak arra, hogy beleszokj az új rutinokba és megszokhasd a lakást, az önálló életmódot és ha lakótársakhoz költözöl, akkor az új közösséget is. 

Ez továbbá ahhoz is roppantmód lényeges, hogy tovább tudd tervezni a jövőt, de jelentőssége van azért is, mert senki sem szeretne hoppon maradni és váratlanul elhagyni azt a lakást, amelybe épp csak beköltözött nem olyan régen. 

Hasonlóképpen éreznek ezzel már a rutinosabb bérlők is, akik több budapesti albérletben is megfordultak az évek során, és tapasztalták az élet ezen részének fényes és árnyékos oldalát is. A rutinos bérlők többsége önálló életük kezdetekor legalább egyszer rászánták magukat, hogy határozatlan idejű szerződést kössenek. 

Némelyikükkel nem történtek balszerencsés események ezt követően, de sokan nem saját terveik alapján, igen gyakran keserű szájízzel kellett, hogy szerződést bontsanak. Talán éppen ennek következményeként egyre több bérlő fordul el a határozatlan idejű, bérleti szerződéskötéstől, és adnak esélyt a határozott idejűnek. 

A bizonytalanság sajnos még több kételyt szül, a határozatlan szó pedig magában hordozza annak a lehetőségét. Így hát elkezdődött a határozott szerződések fénykora. De miért is éri meg annyira egy ilyen jellengű szerződés? Illetve, mit ad neked az, ha meghatározott időpontig, esetleg hosszú távra elkötelezed magad egy ilyen szerződéssel? 

Nos, számtalan előny mellett az első, amelyről beszélnünk kell az nem más, mint a biztonság. Pontosan a legfontosabb tényező, amire vágyunk. Emberi mivoltunkból fakadóan, nagy szerepet játszik döntéseinkben, hogy az adott szituáció milyen fényt vet túlélési esélyeinkre. 

Pontosan ezért vágyunk a biztonságra. Az ezrernyi dolgunk és elfoglaltságunk mellett jó érzés, ha kikapcsolhatjuk elemi ösztönünket, a túlélés vágyat a biztonságnak és védettség érzetnek köszönhetően. Elvégre ezért az evolúció során azért emelkedtünk ki egyszerűbb sorunkból és fejlődtünk bele egy ilyen modern világba, hogy ne legyen szükség túlélési ösztönünk ezen részére. 

Mégis miféle biztonságot nyújthat nekünk ez a szerződés típus? Nos, számtalan előny származik belőle a fix időpont mellett. Az ugyanis az egyik legfontosabb faktor, hogy hosszú időre nyugalomban élheted a mindennapjaid, és nem kell új albérletekre vadásznod

A szerződésben meghatározott féltételek ugyanis nem csupán rád vonatkoznak, hanem a főbérlőre is. Ez egy olyan kölcsönös megállapodás, amelyben mindkét szerződő fél közös megállapodás alapján fektette le a szabályokat, amelyek a jövőbeli együttműködés szerves részei lesznek majd. 

Így tehát, ha megállapodtok egy lefixált összegben a lakbért és rezsit illetően, akkor az az összeg nem változik, nem emelkedig, ne csökken, ahogy már említésre került, biztonságérzetet ad majd neked. Amennyiben nem történik az abléretben semmilyen jellegű rongálódás, és pontosan betartod a határidőket, biztosra veheted, hogy a másik, azaz a bérbeadó fél is betartja majd a szerződésbe rá eső, saját maga részét. 

Egy másik pozitív velejárója ennek a típusú szerződésnek, hogy a bérleti idő kitöltését követően, amikor lejár a szerződés, az magától megszűnik. Hogy tovább menjünk az ígéretes pozitívumokkal, ezek a szerződések a legtöbb esetben meghosszabbíthatóak. 

Ebből kifolyólag tehát, ha megtetszett az albérlet, szereted a lakótársaidat, a szobádat, a környéket, és szívesen folytatnád tovább a jelenlegi lakásban, aggodalomra semmi ok. Nem szükséges elbúcsúzni az eddigi életmódtól és megszokott közegtől sem. 

A határozott idejű bérleti szerződés részletesen kidolgozott pontokkal szemlélteti, hogy nem csupán a főbérlő jogai, de a te jogaid is védve vannak. Megfelelően és érthetően ismerteti azokat mindkét fél számára, így a félreértések és konfliktusok könnyedén elkerülhetőek a jövőre nézve. 

Ha meghoztuk a kedved ahhoz, hogy velünk szerződj, szívélyesen ajánljuk, hogy nézz szét, találd meg a számodra megfelelő budapesti albérletet kínálatunkban, hiszen mi is határozott idejű szerződésekkel szerződünk. Ami pedig egy további segítség részedre, főként ha pályakezdő vagy, hogy szerződésünkben a lakhatási támogatás lehetősége is feltüntetve, tehát igénybe vehető.