Lakhatási támogatás és annak feltételei 

Ha Budapestre szeretnénk költözni, de jelenleg nem merünk, ugyanis attól félünk, hogy pályakezdőként nem leszünk képesek lakbért fizetni, akkor cseppet se aggódjunk. A pályakezdőknek lehetőségük van lakhatási támogatás igénylésére. Nagyon kedvezően hangzik, igaz? 

Lakhatási támogatás igénylése során feltételeknek kell megfelelni, a támogatást ugyanis két esetben kaphatja meg az azt igénylő személy. Az egyik ilyen eshetőség, ha pályakezdőről vagy állást kereső pályakezdőről beszélünk. A másik pedig akkor lehetséges, ha az illető nem pályakezdő és a munkahelye igényli meg a támogatást. Feltétel, hogy a támogatást igénylő személy munkahelye és lakhelye olyan távol kell, hogy essen, hogy másik szállást kell bérelni, ami ráadásul mást településen található az eredeti lakhelyhez képest.

Akár lakást, de akár szobát is bérelhetünk, egyedül, de lakótársakkal is. A támogatást maximum 12 hónapig kapjuk majd. A forma nyomtatványok hibátlan és hiánytalan kitöltésére, a leadási dátumra különös érdemes nagy odafigyelést fordítani, ez ugyanis nem csak kitolhatja a dátumokat, de redukálhatja az esélyeinket is. 

Albérlet vadászat közben fokozottan figyeljünk oda arra, hogy az általunk kinézett lakások esetében lehetőség legyen a lakhatási támogatás igénylésére, nem minden bérbeadó biztosítja erre ugyanis az alapokat, továbbá nem minden esetben állítanak ki számlát minden hónapban a lakbér és rezsi fizetésekor. A számla azonban elengedhetetlen kellék a támogatáshoz. Ajánlatos ezért még a lakások keresésekor rákérdezni a bérlőtől, hogy mire van lehetőség és mire nem, ha tőlük bérlünk. 

Szerencsére akadnak olyan bérlő-barát bérbeadók, akik megkönnyítik az albérletkeresést, és már hirdetéseikben is közlik a számla kiállításának lehetőségét, a támogatás igénylését is említik. Érdemes a kiadoszobabudapest.hu-n nézelődni, az ő kínálataik pedig nem csupán választékosak, de minden egyes lakásukhoz és szobájukhoz kínálnak számlát és lehetővé teszik a lakhatási támogatás igénylését. Meglehetőség támogatás-centrikus bérbeadóról beszélünk, akik nem „száj húzva” egyeznek bele a támogatásba, hanem biztatják is a bérlőt.

Lehetőségek és albérletek tehát adottak a friss diplomások számára is, azonban nagyon fontos, hogy alaposan szétnézzünk a kínálatok háza táján és meggyőződjünk róla, hogy az általunk kinézett lakások megfelelnek minden kritériumnak, illetve a támogatás igénylésére is lehetőséget adnak.