Miért is határozott idejű bérleti szerződés?

A legtöbb fiatal már biztosra menne, ezért határozott idejű szerződéssel bérel albérletet. A fiatal munkavállalók és egyetemisták már belefáradtak a bizonytalanba, az ismeretlen, és abba, hogy nem tudják, mi vár rájuk, valamint abba is, hogy folytonos felkészültségben kell lenniük. Fárasztó az, ha az ember mindig alkalmazkodik és újra kezd. 

Valljuk be, az emberek nem szeretik a változást, azt kényelmetlennek és nagy kihívásnak tartják. Ahhoz, hogy egy felnőtt ember nyugodtan, precízen tudjon dolgozni, állandóságra és napi rutinokra van szüksége. Ehhez pedig mi más lenne a legfontosabb, mint az otthondod. 

Az otthon, ahol feltöltődhetsz, ahová visszavonulhatsz egy megpróbáltatásokkal teli nap után. Ahol egyedül lehetsz, vagy akár szerelmeddel, ha egy szerelmi fészekben éltek együtt. Az otthon melege tehát létfontosságú egy fiatal felnőtt életében, annak bizonytalansága pedig megzavarhatja a lelkivilágot. 

Ennek következtében felborulhat a napirend, csökkenhet a munka minősége és ezáltal az élet minőség is. Ha nem tudod, hogy mit hoz a jövő, netán attól tartasz, hogy a bérbeadó nem a megbeszéltek alapján jár el, a rezsi díja emelkedik télen, ha aggódsz, hogy emiatt zuhan a lehetőségeid száma egy normál színvonalú életre, akkor érdemes kétszer átgondolnod, hogy aláírj- e egy határozatlan idő tartalmű bérleti szerződést. Ha részletesen is olvasnál az otthon fontosságáról az ember mentális egészségét illetően, azt itt megteheted. 

Ezzel a témával kapcsolatban nem csupán azt ajánljuk, hogy keresd fel az ügyfélszolgálatunkat, ha kérdésed akad, de egy egész információ csomaggal is szolgálunk számodra. Bár itt is olvashatod egy korábbi cikkünket a szerződés típusokról, az alábbiak még sok-sok hasznos információval találkozhatsz. 

Hosszabítás?

A határozott idejű bérleti szerződés egyik legnagyobb előnye, hogy előre meg van határozva a beköltözés és a kiköltözés dátuma, az albérletben töltött idő alatt pedig biztos, hogy nem költözik be más ember a szobádba a szerződésbe foglaltak alapján. 

Ez a sajnálatos eset ugyanis még napjainkban is előfordul, amikor egy bérlő nem határozott idejű bérleti szerződést köt egy bérbeadóval. Az ilyen albérlet-csapdákról részletesen is írtunk egy korábbi cikkünkben, érdemes azt is elolvasod. 

Na, de mi a helyzet akkor, ha igencsak megszoktad az albérletet, esetleg kiadó szobát és nem szeretnél tovább lépni? Ha úgy gondolod, hogy ez a szoba, lakás számodra tökéletesen betölti a rendeltetés szerinti funkcióját, ha az minden preferációnak megfelel, netalán annyira a szívedhez nőtt a környék és lakás, hogy továbbra sem tudod máshol elképzelni a jövődet, akkor jó hírünk van számodra. 

A határozott idejű szerződést akár meg is hosszabbíthatod. Elég, ha a lejárati dátum közeledtével jelzed a hosszabítási szándékod. Ezt azonban csak akkor tedd meg, ha már biztosan eldöntötted, hogy hosszabbítani szeretnél, ugyanis nem lesz visszaút. Győződj meg arról, hogy mennyire komoly a szándékot, és amennyiben az, ne hezitálj. 

 

A szerződés pontjai.

A harátorozz idejű bérleti szerződés egy precízen megfogalmazott megállapodás a bérbeadó és a bérlő között, míg a határozatlan bérleti szerződés hiányos lehet, addig a határozott idejű bérleti szerződés ennek a szöges ellentéte. 

A szerződésben ugyanis pontról-pontra le van írva, hogy milyen kötelezettségeknek kell megfelelned, minden dátum előre meg van határozva, és ismertetésre kerülnek a szerződésben a bérlő jogai is. Így maximális tájékozottság és felkészültség jellemző a megállapodó felek részéről. Ha biztonságra és állandóságra vágysz, akkor egyértelműen a határozott idejű bérleti szerződés lesz a kedvenc szerződés fajtád.

 

A legbiztonságosabb szerződés forma. 

Semmi kétség afelől, hogy a határozott idejű bérleti szerződés a legbiztonságosabb szerződés típus, amellyel találkozhatsz. Az ugyanis garantálja számodra, hogy nem kell idő előtt elhagynod az albérletet valaki más, egy új beköltöző miatt. 

Anyagilag is roppantul kedvező a határozott idejű bérleti szerződés, hiszen minden összeg fix, nem emelkedik a hideg beköszöntével sem. További előny az is, hogy abban az esetben, ha szobát bérelsz határozott idejű bérleti szerződés kötésével, de időközben az egyik lakótársad kiköltözik, a lakbér számodra nem fog emelkedni. Csupán azt az összeget kell fizetned továbbra is, amely a szerződésben is szerepel.