Miért szeretik jobban a határozott idejű bérleti szerződéseket a bérlők?

Életedben először készülsz albérletbe költözni? Amennyiben így van, bizonyára azt érzed, hogy egy teljesen idegen és rémítő területre lépsz, amely telis-tele van buktatókkal és csapdákkal. Ha felkészült vagy, akkor valószínűleg rengeteg dolgot felírtál a listádra, amelyeket úgy gondolsz, hogy muszáj figyelembe venned. Mind ezek mellett többek között olyan kimondottan fontos dolgok szerepelnek ezen a listán, mint az, hogy „meggyőződni a lakás karbantartottságáról” vagy éppen „rákeresni a főbérlőre/ingatlan ügynökségre”. Van azonban egy nagyon fontos tényező, amire nagyon kevesen figyelnek oda az első alkalommal.

Sokan nincsenek ugyanis tisztában azzal, hogy köthetnek hatázott és határozatlan idejű szerződéseket is. Az első albérletbe való költözés során több esetben költözéskor derül fény arra, hogy milyen típusú szerződés fog köttetni. Kezdő bérlőként nem mindig vagyunk tisztában a fogalmakkal és az opciókkal. Ezért érdemes előre rákérdezni a szerződés típusra, vagy éppen, amennyiben van rá lehetőség, leegyeztetni, hogy milyen szerződést preferálnánk. 

Mindez elsőre ijesztőnek tűnhet. Azonban, ha megfelelően tájékozottak vagyunk, akkor koránt sem olyan bonyolult és zavarba ejtő szerződésekről tárgyalni. A legegyszerűbben úgy lehet megfogalmazni a különbséget a szerződés típusok között az, hogy határozatlan idejű szerződést a szerződésben meghatározott idő mellett fel lehet mondani, addig a határozott szerződést nem lehetséges, mindössze abban az esetben, ha a felmondás módja fel van tüntetve a szerződésben. Mindkét típusnak akadnak támogatói és ellenzői, ám manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvend a határozott idejű szerződések kötése.

Határozott idejű bérleti szerződés esetén, a felmondás módját rögzíteni. Ha a bérlő azonban teljesen biztos benne, hogy a bérleti időszak végéig ott marad, az is gyakorlat, hogy a szerződésből kizárják a felmondási lehetőséget. Sőt, aki valóban hosszú távra tervez, annak jó hír, hogy a legtöbb ilyen szerződés magába foglalja a hosszabbítás lehetőségét. 

A határozatlan idejű szerződések előnye a rugalmasság, a hosszútávú elkötelezettség hiánya. Ezzel együtt azonban ugyanez a hátránya is. A szerződés bármikor felbomolhat, új bérlő veheti át a helyünknek, mi pedig kénytelenek vagyunk összecsomagolni és sebesen távozni. Napok alatt pedig szinte lehetetlenség biztonságos, olcsó és tiszta albérletet találni Budapesten. Aki komolyan tervez előre és stabil állással rendelkezik, annak ajánlott a határozott idejű bérleti szerződés mellett dönteni.

Azonban miért is dönt oly sok ember ezek mellett a szerződések és feltételek mellett? A biztonságérzet megteremtése kifejezetten nagy szerepet játszik ezeknek a döntéseknek a meghozatalában. A fiatalok számára különösen fontos, hogy belépve a nagybetűs életbe legyen számukra egy hely, ami az otthon állandóságát nyújtja. A tény, hogy egy meghatározott, hosszú távú időintervallumra szólóan fedél van a fejünk fölött, ráadásul nem is akármilyen, az igencsak motiválóan hat. Továbbá, ahogyan arra utaltunk is az előzőekben, ezek a hosszabb távú, határozott idejű albérletek sokkal nívósabbak is, mint a határozatlan idejű albérletek. 

Ahhoz ugyanis, hogy egy bérlő komolyan „lehorgonyozzon” egy albérletben, a bérlőnek nem csupán kecsegtető, de meggyőző feltételeket kell biztosítania. Ebből következőleg pedig legyen szó vadonatúj vagy éppen felújított lakásról, az ingatlannak megfelelően karbantartottnak, stílusosnak, modernnek és patyolat tisztának kell lennie. Hívogatnia kell a bérlőt. 

Mivel egyik fél sem bonthatja fel idő előtt a szerződés, mindössze, ha annak a feltétele le van szögezve a szerződésben, ezért nem csak mi, hanem a bérlő is köteles arra, hogy betartsa ezt az időszakot. Így pedig nem kereshet új bérlőjelöltet a helyünkre, ahogyan mi is betartjuk a feltételeket, úgy ő is be fogja. Ezzel lesz megteremtve a már említett biztonságérzet is.

A Global Best Property Zrt. kiváló határozott idejű bérleti szerződéseket kínál, amelyekben pontosan és érthetően ismertetik a bérbeadás feltételeit, így nem kell attól sem tartanunk, hogy egy átláthatatlan, bonyolultan megfogalmazott szerződést raknak majd elénk, amelyet nehezen értünk meg. Természetesen a profizmus egyértelműen látható a szerződés soraiban, de mégis megkönnyítik a bérlők dolgát. Az időpontok, a feltételek, a szabályok mind-mind alaposan fel vannak tüntetve, így aggodalomra semmi okunk. Jó áron kapunk profizmust és elsőosztályú bánásmódot. 

Dióhéjban tehát a bérlők túlnyomó része azért részesíti előnyben a határozott idejű bérleti szerződéseket, mert biztonságot ad életünk egy periódusára, a feltételek pontosan és könnyen átláthatóan szerepelnek a szerződésben és meglehetősen jó minőségű, kifinomult stílusú lakásokat bérelhetünk. Abban az esetben tehát, ha felelősségteljes emberek vagyunk, hosszútávú, komoly célokkal, akkor a világ tárt karokkal vár bennünket, csak meg kell tanulnunk olvasni a sorok között.