Hogyan találjunk megfelelő lakótársat?

Manapság lakótárssal élni kimondottan divatos, mi több, napjaink legnépszerűbb életformájának számít. Több okból kifolyólag is választják ezt a stílust a fiatalok. Nem csupán olcsóbb, de rengeteg előnnyel is jár. Mivel pedig a bérlők sokkal inkább részesítik ezt az életformát előnyben, ezért jelentkezők is szép számmal akadnak.

Azzal viszont sokszor nem számol az ember, hogy bármikor belefuthatunk egy kellemetlen személybe, egy alkalmatlan lakótársba, aki elsőre csodás személynek tűnik. Később azonban egyre meglepőbb viselkedésformákat mutat, és mi is azon kapjuk magunkat, hogy életminőségünk, hangulatunk, legrosszabb esetben pedig a mentális egészségünk is sínylődik a nem jól működő, negatív lakótársi viszony utóhatásaként.

Természetesen egy albérlet megtekintésekor mindenki a legjobb formáját igyekszik nyújtani, mindkét fél a legszimpatikusabb és legmegbízhatóbb énjét veszi elő, hiszen a jó benyomáskeltés kulcsfontosságú egy szoba kiadásában vagy éppen kibérlésében. Sajnos előfordulnak olyan esetek, amikor egy lakótárs javíthatatlanul alkalmatlan a társas életmódra. Ezzel pedig igencsak megkeserítheti a vele élő emberek életét.

Ezért is hangsúlyozzunk nyomatékosan mennyire fontos, hogy alaposan felkészüljünk új lakójelöltekkel való találkozásra és egyfajta tehetséget fejlesszünk ki arra, hogy felismerjük a megfelelő vagy éppen a nem megfelelő lakótárs jelöltet. Ezzel sok-sok stressztől kímélhetjük meg magunkat.

Két szemszögből kell megfigyelnünk a témát. Abban az esetben, ha mi keresünk lakótársat magunkhoz az albérletbe, illetve a másik verzió az lehet, ha mi szeretnénk kibérelni egy szobát egy olyan albérletben, ahol már lakik valaki. Mindkét esetben fontos megfigyelések és intézkedések megtétele szükségeltetik.

Kezdjük az első verzióval. Feltételezzük, hogy te már egy olcsó, de meglehetősen mutatós, otthonos fővárosi albérletben élsz, de lakótársra vágysz. Legyen szó a belvárosról vagy kívül esőbb városrészekről, kerületekről, a lakótárs – szabály nem változik. A lakáslátogatás alatt számtalan jelölttel találkozhatsz, akik mind-mind különböző viselkedésmódokat produkálnak.

Egy idő után képes leszel felismerni, hogy ki az ígéretes, valamint ki a gyanús. Bár mind a legjobb formánkat igyekszünk nyújtani, hogy imponáljanak, akadnak olyanok is, akik túloznak. Akik az átlag viselkedésüktől, olykor személyiségüktől is teljesen eltérő viselkedésformában tetszelegnek.

Célszerű hosszas beszélgetésbe bonyolódni már az első találkozás során, ne szégyelljünk sok kérdést feltenni, kikérdezni munkahelyéről vagy éppen iskolájáról, ha még tanul, napi rutinjairól, esetleg családi állapotáról. Ha ugyanis párban él, az kétféle tényre utalhat. Az egyik ilyen tény, hogy ha komoly kapcsolatról van szó, akkor lehetséges, hogy kevés időt tölt majd a lakásban és többnyire a kedvesénél fog tartózkodni. A másik lehetőség az, amikor a párja jár több időt a lakásba.

Amennyiben nagy a társaságigényünk, nem biztos, hogy problémát okoz, ha kapunk egy gyakori látogatót a lakótárssal együtt. Viszont nem minden személy vagy éppen nem minden alkalommal tűri az ember jól, ha lakásában nagyon gyakran talál olyan személyeket, akik valójában nem élnek velünk és nem szállnak be az albérlet lakbérének fizetésébe.  A napirend kérdése azért lehet lényeges, mert sokat tanulhatunk ezáltal az illetőről, arról, hogy milyen személyiség ő, illetve életünk mennyire egyeztethető össze.

Ha a második verziót is közelebbről vizsgáljuk, hamar észre vehetjük, hogy amire leginkább figyelnünk kell, amikor mi költöznénk egy lakótárshoz, az a lakótársa viszonya az albérlethez. Figyeljük meg, mennyire mozog otthonosan a térben, gyengéden és tisztelettel bánik – e a lakásban található bútorokkal.

Hogyan beszél az albérletről? Mikor költözött be? Ezek mind-mind verbális és non-verbális információk számunkra. Érdemes olyan kaliberű kérdéseket is feltenni, amelyek könnyedén rávezetnek bennünket a döntésre. Ilyen kérdés lehet az, hogy ő milyen típusú lakótársnak tartja magát, de az is, hogy ő mit vár el egy lakótárstól.

A legegyszerűbb módja a lakótársválasztásnak, ha – amennyiben nem unszimpatikus vagy rögtön gyanús az illető – már első találkozáskor megbeszéljük elképzeléseinket, mesélünk röviden magunkról és a lakásban töltött időszakunkról egy kávé vagy tea mellett a konyhában. Ezzel a módszerrel nem csupán gyorsabban találhatunk új lakótársra, de őszintén kiteregetjük kártyáinkat, ahelyett, hogy azt várnánk összeálljon a kép egy idegen személyről.