Ezeket a kérdéseket tedd fel beköltözés előtt

Egészen nagy választékban találhatók a kiadó lakások Budapesten, így a lakást kereső fiatal bérlő jelölteknek aggodalomra semmi oka, hiszen biztosan találnak albérletet. Azonban, ami aggodalomra adhat okot, az nem más, mint a lakás igényességére, vagy esetleg annak az ellenkezőjére utaló jelek. Jelek, amelyek kérdéseket eredményezhetnek. Tedd fel őket.

Szezononként sok-sok tapasztalatlan bérlő követi el azt a hibát, hogy nem tesz előzetes, személyes látogatás az albérletben, mielőtt kibérelné azt. Számtalan problémát szülhet, ha félvállról veszed a lakáskeresést, ha nem nyitott szemmel jársz ugyanis, akkor ebben az üzletben igen könnyen átverés áldozatává eshetsz. Erről már részletesebben is írtunk itt.

 Már a bérleti szerződés megkötése előtt jó, ha megnézed személyesen is, hogy mit szeretnél bérelni. Ezzel nem csupán magad kíméled meg a kellemetlenségektől, de a bérbeadót sem bosszantod fel.

Gondolj csak bele, a bérbeadó felkészült a szerződéskötésre, elintézte a fontos, utolsó simítások, levette a hirdetést a meghirdetett ingatlanok közül, a legfontosabb részletekre is ügyelve előkészítette számodra a szerződést, és időben megjelent a bérelni kívánt albérletben. Ekkor te, úgy látva, hogy az albérlet nem felel meg az elvárásaidnak, úgy döntesz, még sem szerződsz.

Ne kövesd el ezt a hibát, nem érdemes sem a saját, sem mások életét megnehezíteni. Készülj fel időben és vedd komolyan az albérletbérlést, hiszen ügyvédek által ellenőrzött szerződésekről van szó, amelyeket aláírva arra köteleződsz, hogy betarts a szerződés pontjait.

Amikor kiszemelsz egy hirdetést és felveszed a kapcsolatot a hirdetővel, aki általában a bérbeadó is egyben, akkor célszerű megbeszélni vele egy időpontot, amikor sort keríthetsz a lakásnézésre is.

Ekkor jó, ha kérdésekkel készülsz, hiszen ha ki szeretnéd bérelni az albérletet, akkor fontos tisztában lenni minden információval, ismerni az összes szabályt és jellegzetességet. Mindezek mellett pedig a bérbeadó látja így, hogy egy komoly, felelősségteljes emberrel van dolga. A következő kérdések nagyban megkönnyíthetik a dolgod. Bármilyen további kérdésed akad ezeken felül, bátran keresd ügyfélszolgálatunkat.

Mikor volt legutóbb felújítva a lakás?

A kiadó lakások Budapesten gyakran elég rozoga, lelakott állapotban vannak, és így nem egyszerű kedvező áron, jó állapotban lévő albérletre akadni. Sajnos nem minden bérlő kezeli kellő komolysággal az általuk kiadó ingatlanokat. Ezért érdemes kérdéseket feltenni, így hamar kiderülhet, hogy mindketten megfelelő komolysággal kezelitek-e a helyzetet.

Ha a szóban forgó albérlet már huzamosabb ideje nem volt felújítva, akkor előre sejtheted, hogy sok fejtörést és bosszúságot okozhat majd a mindennapokban akár az egyszerűbb, hétköznapi teendők elvégzése is, ez extrémebb (leharcoltabb és régiesebb albérletek) esetében még fizikai veszélyeket is tartogathat.

Hogyan fizeted majd a lakbért?

Bérlőtől függően lehetnek eltérő szokások fizetés terén, egyesek személyesen szeretik átvenni a lakbért és a rezsit, amelyet készpénzben várnak el. Mások ennél sokkal gyorsabb, egyszerűbb módszert kérnek, méghozzá a banki utalást. Ez nyílván mindkét fél számára könnyebb megoldás.

Tud-e a bérlő számlát adni?

A számlaképes albérletek nélkülözhetetlen fontosságáról már tettünk említést, ajánljuk figyelmedbe az erről készült cikkünket, hogy átfogóbb, részletesebb képet kapj arról, hogy miért lényeges a számla megléte. Kiadó lakások Budapesten csak számlával biztosak.

 Röviden összefoglalva azonban ez azt jelenti, hogy elkerülheted, hogy becsapás áldozatává válj, azt is, hogy többet fizess a kelleténél, illetve, hogy egy olyan embertől bérelj, aki valószínűleg még csak be sem jelentette az ingatlant. Ha pedig lakhatási támogatást szeretnél igényelni, a számla megléte elengedhetetlen része ennek a folyamatnak.

Szerződés kérdése.

Természetesen a legfontosabb része az albérletbérlésnek az nem más, mint a szerződés. Mindig köss bérleti szerződés, szerződés nélkül soha nem költözz be egy ingatlanba! A kiadó lakások Budapesten szerződéssel hivatalosak, ezt ne feledd. Az sem mindegy, hogy milyen típusú szerződést bérelsz. Szerződhetsz akár határozatlan vagy határozott idejű bérleti szerződéssel. Utóbbit mi jobban ajánljuk, hiszen az biztosabb és biztonságosabb is.