Árak és szokások: Albérletbérlés a jövőben.

Nincs szükség időgépre vagy jövőbelátó képességekre ahhoz, hogy már a közelmúlt és a jelen tanulságából levonhatók legyenek a következtetések az elkövetkezendő évek lakásbérlési és ezzel összefonódva, munkavállalási szokásaival kapcsolatban. 

A 2021-es év felén már túl vagyunk, az év második fele pedig ugyanolyan gyorsasággal röppen tova, mint az első félév. Ugyebár mostanra már az emberek lázasan készülnek arra, hogy ismét kibonthassák szárnyaik és korlátlanul, vagy legalább az egykorihoz hasonló normalitásban élhessék mindennapi életüket. 

Mit hoz a jövő a az albérletárak tekintetében? Nos, azt ugyebár megtapasztalhattuk, hogy 2020-ban a rendkívül világhelyzet következtében rengeteget csökkentek az albérletárak. Az egész évre jellemző alacsony árak innntől kezdve stagnálásnak indultak és a mai napig, még a nyár elejéig tart a stagnálás. 

Bizonyára téged is kínoz a kíváncsiság, hogyan alakulnak majd ezután a lakás árak. Mivel azok eddig kimondottan baráti áron alakultak, gyors, hirtelenszerű, nagy különbséget eredményező változásra nem kell számítani.

 Ha ma rátalálsz egy számodra tökéletesen megfelelő albérletre egy hirdető oldalon, másnap reggel, amikor kinyitod a szemed és felnyitod a laptopod, nem látsz majd lényeges, egetverő különbséget az árban az előző napihoz képest.

 Azt már sejteni lehet, hogy a közeljövőben igen olcsón bérelhetsz továbbra is, ezek a kedvező árak az ősz közepéig is elkísérhetnek akár, ezt követően pedig, ha emelkedés várható sem lesz hirtelen, ugrásszerű.

Pár igen fontos, informatív mondat erejéig érdemes visszakanyarodnunk a nyáron történő lakásbérléshez és annak árához.A nyár előrehaladtával egyre több, üresen ácsorgó kiadó lakás és szoba várja majd új bérlőjét. 

Ez a gyakorlat már évek óta megfigyelhető, különösen az egyetemisták körében, akiknek a többsége nyár végén, szeptember elején szándékozik általában visszatérni Budapestre, hogy a nyár végi, egyetemista és albérlő hullámon szörfözhessenek. 

A nyári albérlet helyzettel előző cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk, így ha idén nyáron bérelnél, akkorr érdemes elolvasni azt a cikkünket is. Itt tekintheted meg. Amennyiben pedig több információra lenne szükséged a nyáron történő bérlésről, vagy egyéb lakásbérléssel kapcsolatos témakörrről, érdemes felvenned a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal

Sok-sok megüresedett, megdöbbentően olcsó albérlet és még annál is több versenytárs ezekért az albérlekért a nyár végi bérlő – roham legfőbb jellemzői. Ebből kifolyólag tehát előreláthatóan még hónapokig igen kedvező árakkal találkozhatsz majd az albérlet piacon, viszont az érdelődés sebes növekedésével azt tanácsoljuk légy szemfüles és határozott. 

A lakásárak mellett továbbá nagy szerepet játszanak majd a munkavégzési szokások is. Sőt, az árak mellett, a bérlők prioritásainak listája második helyén szerepel ezeknek a szokásoknak a megfelelő körülmények közötti végzése. 

2020-ig igen jelentős szempontnak számított az albérlet elhelyezkedése. A diákok azt tartották szem előtt, hogy az albérlet közel helyezkedjen el az egyetemekhez, a számukra megfelelő kampuszhoz. Ehhez hasolóan a munkavállalok a munkahelyhez, illetve az irodaházhoz közeli albérletekkel szemezgettek.

2020-ban és 2021 első felében azonban ezzel teljesen ellentétesen már a kényelemre és az otthon történő, manuális munkavégzésre és virtuális oktatásra összpontosítotak az emberek. Ennek következtében pedig már egyáltalán nem számított, milyen távolságra található az iroda, a kampusz, az volt a lényeges, hogy mennyire hatékony és kényelmes az albérlet, és a mindennapi élet teendői maximálisan elvégezhetők a lakásból.

A világhelyzet javulásával egy valamivel távolabbi jövőben, amikor ismét szabadon jönnek-mennek majd az emberek a kettő kombinációja lesz fontos a bérlők számára. A home office egy kimagaslóan jó megoldás volt a problémákra, és kényelmes volt a lakásból dolgozni is. Azonban a manuális munkának is megvannak a maga apró, bosszantó részei.

 A szerver nem mindig elérhető, ha az internet nem elég gyors, esetleg elmegy, az egy egész napi munkát is hátráltathat. Arról nem is beszélve, hogy az ember társasági lény és még a legintrovertáltabb személy is hiányolni kezdi a közösséget egy bizonyos idő eltelte után. 

Erről igen informatív részleteket olvashatsz egyik cikkünkből, amely kifejezetten erre a témára fókuszál. Így hát elég valószínűsíthető, hogy a jövőben a manuális és a személyesen, irodában történő munkavégzés kombinációja dukál majd, ezért a bérlők a jövőben közel laknának a munkahelyhez, de a jövőbeli albérletükben elvárás, hogy minden adott legyen a manuális munkavégzéshez és a kényelemhez.