Amikor nem megfelelő lakótársakkal élsz

Lakótársak. Az emberek, akik bearanyozzák az életünket, akik mellettünk állnak a nehéz napokon, akik velünk ünnepelnek, és akik megvigasztalnak, ha csalódás ér bennünket. Különféle lakótársi kapcsolatok léteznek. Olykor szoros barátságok köttetnek, máskor pedig megmarad a távolság a lakótársak között. Bármelyik lakótársi csoportba tartozzunk is, a fent említett tényezők megjelennek. A lakótársak segítenek egymáson.

Akad azonban egy harmadik csoport is. Ők a kivételek, a ritkább eset, akikbe nem mindig futunk bele, de ha megtörténik, jobb, ha óvatosak leszünk. Mivel a lakótársak hajlamosak egymásra támaszkodni nehéz időkben, ez a harmadik csoport a segítségből, azaz ebből a jó tulajdonságból táplálkozik.

Minden bizonnyal találkoztál már energia vámpírokkal. Olyan emberekre használatos ez a jelző, akik fokozottan negatív gondolatokkal traktálják környezetüket. Folytonos panaszkodás és pitiáner megjegyzések, problémák jellemzők rájuk és gyakran keltik azt az érzést, hogy függenek mások megerősítéseitől, hogy a segítségünkre van szükségük, mert önállóan képtelenek tovább haladni. Ezek az emberek ráadásul túlnyomó narcisztikus tendenciákkal is rendelkeznek.

Nagyon hasznos lehet elkerülni őket, ugyanis amennyiben nem tesszük, könnyen kiéghetünk a folytonos energiaveszteségtől. Gondolj bele, hogy milyen lehet egy ilyen emberrel élni! Ez csupán egy kulcs fontosságú oka annak, hogy miért szentelj nagy figyelmet és elegendő időt a lakótárskeresésnek. Érzelmileg és mentálisan is romboló hatással lehet rád és megmérgezheti a mindennapjaid, ha nem a megfelelő lakótárssal élsz.

A megfelelő ember választása

És hogy milyen következményei is lehetnek, ha nem a megfelelő emberre esik a választásunk? Több pontba is szedhető, hogy mire lehet számítani ezekben az esetekben. Szerencsére, ezek a lakótársak nem gyakoriak a nálunk kiadó budapesti albérletekben, de jó előre felkészülni, tudatában lenni annak, hogy mire számítsunk, ha nem vagyunk óvatosak.

Ha egy energiavámpír / mérgező személyiségű lakótárssal élsz együtt és a csapdájába estél, tehát napról-napra meghallgattad őt és segíteni próbáltál rajta, akkor az illető keresni fogja a társaságod. Ezt úgy kell elképzelni, hogy folyamatosan a nyomodban lesz, mikor otthon vagy, amikor pedig kiteszed a lábad otthonról, gyakran felhív vagy üzenetet ír neked, megkérdezi, hol vagy, merre jársz, és mikor érsz haza. A kezdetben ártatlannak és talán még kedvesnek is tűnő kérdezősködés hamar gyanússá válik, miután hazaérkezést követően újból az ő problémái a téma, és az, hogy „a világ mennyire rossz.”

Ennek egyik következménye lehet, hogy elkezded kerülni az albérletet, a saját otthonodat. Kevesebbet jársz haza, túlórát vállalsz a munkahelyen, találkozókat szervezel vagy éppen a barátaid kanapéján próbálsz nyugalomra lelni. Ezzel csak az a gond, hogy több hátránnyal jár, mint előnnyel.

A barátaid megelégelhetik a társaságod, illetve idővel kifogysz a találkozókból, elfoglalttá válnak az ismerőseid, hiányozni kezd a saját szobád és a magány. Ha gyakran túlórázol, annak nem csak mentális, de fizikai hátulütői is lehetnek előbb utóbb, ez pedig elvezet bennünket egy másik következményhez: a kiégéshez.

A túlhajszoltság szinte minden esetben kiégéshez vezet. Nem csupán szakmai téren, de személyiséged is megsínyli, hiszen nem csupán saját gondjaidat, de másokét is cipeled. A kiégésnek gyakran depresszió a vége. Ha túl sok negatív impulzus ér, vagy a téged körülvevő környezetben egyáltalán nem érnek pozitív impulzusok, azok bizony mentális problémákat eredményeznek.

Cégünk mindig gondos figyelmet fordít azokra az esetekre, amikor több ember készül együtt lakást bérelni, vagy ha új bérlő érkezik a már megszokottakhoz. Szívügyünk a bérlők megelégedettsége, fizikai, lelki és mentális biztonsága. Mi ellenőrizzük, hogy kiadó albérleteinkben kikkel szerződünk. Személyes találkozás során győződünk meg arról, hogy a potenciális bérlőjelölt milyen személyiség, illetve, hogy beilleszkedik-e majd a lakóközösségbe. Amennyiben lehetséges, a lakótársakkal is találkozik az új bérlőjelölt, amely sokat segít mindkét félnek.

Mégis, érdemesnek tartjuk megosztani azokat a tippeket, hogyan ismerjük fel, ha nem vagyunk kompatibilisek lakótársainkkal. Hívjuk őket energiavámpíroknak, nárcisztikus személyeknek, vagy mérgező tendenciájú embereknek, első találkozáskor szinte mindig valamilyen extrém megnyilvánulást láthatunk tőlük. Általában már – már gyanúsan túláradó kedvességet, nyájasságot mutatnak felénk, vagy éppen túlzott büszkeséggel beszélnek magukról és az általuk elért eredményekről.