Útmutató, ha tapasztalatlan bérlő vagy

Először bérelsz? Első, tapasztalatlan bérlőként sok hibát elkövethetsz és könnyen eshetsz becsapás áldozatául. Gyakran pont ettől félve nem is mernek bérelni a fiatalok. Különösen akkor figyelhető meg ez a gyakorlat, ha az illető egyetemista gólya és inkább választja a kollégiumot, mint az albélret, esetleg kiadó szoba nyugalmát.

Sűrűn előfordul, hogy ezt később megbánják és egy teljes szemesztert, sok estetben kettőt is el kell tölteniük, végig kell csinálniuk az évet csend, nyugalom, privát szféra hiányában, ami sajnos egyáltalán nem egyszerű, különösen akkor, ha privátabb személyiség vagy és szereted a magánéleted magadnak megtartani.

Amikor erre rádöbbenek a fiatalok, akkor a következő évben albérlet után néznek, megpróbálnak kitörni az előző év kellemetlenségeiből. Ekkor azonban hibák sora jöhet, ha nem figyel oda eléggé az albérletet kereső személy. Melyek ezek a hibák?

Lehet, hogy nem is tudsz róla, hogy beköltözöl egy olyan albérletbe, ami nem lett bejelentve, a bérbeadó pedig nem adózik utána. Ha egyetemista vagy, akkor lehet, hogy rá sem jössz és jóval többet fizethetsz az albérletért, mint kellene.

Erre gyakrabban a pályakezdőknél derül fény, amikor számlaképes albérletre van szükségük, mert lakhatási támogatást szeretnének igényelni, azonban ez nem valósulhat meg számla nélkül. A számlán adószám is található és ha a bérbeadó nem tud, sőt nem is akar számlát biztosítani számodra, akkor bizony egy csalóval van dolgod.

Ezért még akkor is érdemes rákérdezni a számlaképességre, ha nincs rá szükséged, hiszen kifejezetten árulkodó lehet a számodra a bérbeadó válasza. Akkor pedig, ha igent mondd, akkor tudhatod, hogy egy komoly, becsületes bérbeadóval akadt dolgod, aki valószínűsíthető (de nem biztos), hogy a lakás minőségének megfelelő áron kínálja a lakást.

Nos, azért nem könyveltük el a fentiekben teljesen biztosnak azt, hogy az albérlet minőségének megfelelő áron kapsz majd ajánlatot, mert az albérlet személyes megtekintése is nélkülözhetetlen része a lakás keresésnek.

 

Bizony az is lényeges, hogy a szerződés aláírása és a megállapodás előtt személyesen is meggyőződj arról, megfelel-e szándékaidnak és elvárásaidnak az albérlet. Továbbá, megeshet, hogy az albérlet belső állapota koránt sem egyezik meg a hirdetésben feltüntetett képeken látható helyiségekével.

Lehet sokkal lelakottabb, rendezetlenebb, hanyagabban tartott, mint amilyennek az tűnik a képeken. Hiába képes számlát adni a bérbeadó, ha az albérletben uralkodó méltatlan, néhány speciális esetben lakhatatlan körülmények miatt senki sem akarja kibérelni azt.

Ha pedig igényes kinézetű lakással találod szemben magad, akkor is érdemes rákérdezni, hogy mikor volt legutóbb felújítva az albérlet, és hogy megfelelően, illetve biztonságosan működnek-e az elektronikai berendezések.

 Ha évtizedek óta nem került felújításra sor és a karbantartás sem gyakori az albérletet illetően, akkor alaposan fontold meg, mersz-e esélyt adni a bérlésnek. Az igényesség fogalmába beletartozik a biztonság és a korszerűség is, nem csupán a tisztaság és a trendi, szemmel láthatólag szép kinézet.

Míg a stílusra a mentális egészség egyensúlyban tartása miatt van szükség, addig a korszerűségre, karbantartott, biztonságos berendezésekre és eszközökre a testi épséged érdekében kell odafigyelned.

Ennek értelmében tehát azt tanácsoljuk, hogy alaposan vedd figyelembe azt, hogy milyen albérletnek adsz esélyt. Természetesen ebben is tudunk segíteni számodra és további információkat szolgáltatni, méghozzá egyik korábbi cikkünkben, amelyet itt olvashatsz.

Kérdéseket soha ne félj feltenni, és ne érezd úgy, hogy túlzásba viszed a kérdéseket, a jövőbeli életteredről van szó, ha az nem megfelelő, akkor egészséged is sérülhet. A bérbeadók számára is sokat elárul a te hozzáállásod: a sok kérdést utalhat komolyságra.

Amennyiben illedelmes, tisztelettudó és türelmes magatartással viszonyulsz felé, addig a ő is szívesen válaszol a kérdéseidre. Érdemes rutinkérdésekkel kezdeni, amelyekről részletesebben itt olvashatsz útmutatót. Ügyfélszolgálatunk is örömmel fogadja a kérdéseidet, ahogyan azt is, ha ajánlat kéréssel fordulsz felénk.