Kiadó szoba

Szezonok közötti átmeneti időszak az albérlet piacon. Hogyan csináld?

Albérletet bérelni az év bármelyik szakaszában lehetséges. Érdemes-e bármikor bérelni? Igen. Azonban akadnak olyan időszakok, amikor jobban megéri bérelni, amikor szerencsésebb lehetsz, de olyan szakaszai is vannak az évnek, amikor nehezebb eredményesen lakást találni, az árak felszaladnak, és kevésbé érezheted szerencsésnek magad a költözés terén.

Az évszakok és a szezonok váltakozása általában egy nagyon eredményes és kedvelt szakaszai az évnek, különösen a lakás bérlés szempontjából nézve. Sok-sok pozitívummal jár az, ha szezonok között bérelsz. Hogyan értendő ez?

Amikor az egyik szezon lecsengőben van, a másik pedig már az ajtón kopogtat. Amikor az évszakok váltakoznak, és új évszakok, új ünnepek, új élmények, új időjárás vár rád, akkor igazán hasznos periódusban találhatod magad.

Az épp búcsúzó évszakban lehetséges, hogy olcsóbbak bizonyos kellékek, dekorációs elemek a lakásba, mint más évszakok, így nem árt azokat korán beszerezni. Egy másik meglehetősen kecsegtető része a szezonális költözésnek, hogy bizonyos évszakokban az albérletek árai kedvezőbbek más évszakokhoz képest.

A költözés szezonja

Statisztikailag és tapasztalatok alapján is a nyár számít a költözés szezonjának, amely Augusztusban kezd tetőzni és október elejéig is elhúzódhat. Így hát a statisztikák Márciustól kezdenek felfelé ívelni, majd nyáron rohamos ugrás figylhető meg, míg októbertől letörni látszik a költözés hulláma.

Ennek több említésre méltó oka is van. Az egyik a tanév kezdés. Az új tanév és az őszi szemeszter kezdete szeptember elejére időzíthető, az egyetemisták többége pedig ekkorra már szeretne albérletet találni és beköltözni is abba. Budapesten a költözés szezonja és a csúcspont tovább csúcsosodik azzal, hogy diákok százai rohamozzák meg az albérlet piacot ebben az időszakban.

Ennek a másik oka az, hogy ősszel új pozíciók nyílnak a munkahelyeken, sokszor új munkalehetőségek adódnak, emiatt pedig sokan költöznének már valamivel hamarabb, mint az aktuális kezdés dátuma a munkahelyen, hogy beköltözzenek, berendezkedjenek, megszokják az új környezetet és feltérképezzék a városrészt.

Egy másik indok az ilyenkor történő költözésre a kedvező időjárási körülmények. A nyár végi meleg és az ősz eleji kellemes időjárásban ugyanis jóval szívesebben tölt időt az ember a falakon kívül és több albérletet is tud megtekinteni, hiszen hosszabbak a nappalok.

Növekvő kínálat, zuhanó árak, mégis könnyű hoppon maradni. Az egyik leggyakoribb jellemzője ennek a nyár végi és ősz eleji időszaknak a megnövekedett érdeklődés folytán kialakult versengés a bérlő-jelöltek körében. Ahhoz, hogy hatékony tudj érvényesülni az albérlet – vadászat közben, érdemes alaposan felkészülni. Mi ehhez nyújtunk segítséget itt.

Az elhelyezkedés csapdája

Bizony sok tényező nehezítheti meg a dolgod beköltözést követően akkor, ha két szezon között bérelsz és nem vagy kellőképpen tájékozott a témában és a lakás tekintetében. Ez történhet akkor is, ha Augusztusban vagy Szeptemberben bérelsz.

Nem csupán a fűtés bekapcsolása és a rezsi emelkedése nehezítheti meg az életed akkor, ha nem vagy felkészült, vagy akkor, ha nem Augusztusban még nem tűnik a teli időszakra alkalmatlannak az albérlet, de később mégis annak bizonyul.

Ezzel együtt egy tapasztalatlan bérlők által kevésbé ismert tényezőre is célszerű odafigyelni. Egy esetben lehetetlen megfelelően felfűteni. Ha az albérlet a legfelső emeleti sarokban helyezkedik el, akkor az az épület leghidegebb lakásának számít. Ezzel az elhelyezkedésű lakással érdemes óvatosan bánni.

Amennyiben kiadó lakást, szobát keresnél, de attól tartassz, hogy az általad elérhető anyagi keretek nem biztosítanak számodra színvonalas albérletet, kiadó szobát, akkor tévedsz. Azt ajánljuk, hogy vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal, hogy megtaláljuk a számodra megfelelő albérletet.