Hogyan találj stílusos és ízléses lakásra

Egyes lakberendezési stílusok különös képpen nagy népszerűségnek örvendenek napjainkban. Mindez pedig a korunk stílus tudatosságának tudható be. Az eddigi évtizedek során általában egy stílus uralkodott időintervallumonként, jellemezve egy egész korszak minden egyes aspektusát. Az új korszak beköszöntével pedig kecsesen és méltósággal búcsúzott el, s adta át a trónt a következő stílusirányzatnak.

Ekkor pedig ideiglenesen egy bizonyos stílus uralta a médiát, a művészetet, a filmipart, a zeneipart, a divatipart, ahogyan nagy hatást gyakorolt az ingatlanpiac és lakberendezés szegletére is, tehát az élet minden területe felett átvette a hatalmat. A korszakalkotó stílusokat igen egyszerű volt felismerni, hiszen jellegzetességeik és védjegyeik oly direktek és szembetűnők voltak, hogy képtelenség volt azokat elhibázni.

Ilyen az 50-es és 60-as éveket meghatározó klasszikus, régi Hollywood-ot tükröző fátyol-tiszta, de mégis csábító eleganciája. Ezt előzte meg a nagysikerű vintage romantikus bája, amely visszatérőben van éppen, így napjainkban is hatalmas népszerűséggel hódít. De a 70-es és 80-as években elhíresült retro is, amely többféle alfajt eredményezett, ilyen például a szokatlan, meghökkentő, olykor polgárpukkasztó, de mégis gyönyörű bohém stílus is. Ezt követően robbanásszerűen tört be a világba a letisztult egyszerű és luxusos modern stílus.

Manapság azonban rendkívül nagymértékben felgyorsult az élet és fonódott össze a divat és stílus jelentése. Számtalan lehetőségünk adódik nem csupán arra, hogy kiválasszuk az elmúlt évtizedek számunkra megfelelő stílusát egy adott albérlet vagy éppen kiadó, budapesti szoba bérlésekor, de akár még ötvözhetjük is azokat.

A divat és a stílus nászának eredménye a modern és a retró alkalmanként megeső vegyülése a lakások esetében. Előfordul ám, és kimondottan elhíresültnek számít a modern vintage, amely mindkét stílus jegyeit mértékesen reprezentálja, nem lépve át a határt, nem árnyékolva be egyik a másikat. Mindkettő ragyog és egymást ragyogtatja, ahelyett, hogy túl sok lenne, vagy éppen túl keveset adna.

A modern és a retro egybekelése pedig több alfajra osztható műfajokon belül

Gyakran találkozik a modern elegancia a bohém elemekkel, így hát éles formák és arany színek társulnak a minimalitáshoz, de előfordulnak rusztikus alkotórészek is az albérletben. Természetesen a lakberendezésen és a dekoráción belül rengeteg műfaj fejlődött ki az elmúlt két évtizedben, amelyekbe ebben a cikkben nem fogunk belefolyni, hiszen megérdemlik, hogy saját teret kapva a csillogásra, illetve, hogy ne csak említőlegesen bukkanjanak fel, hanem saját teljességükben tündökölhessenek.

Amit azonban kihagyhatatlanul fontosnak tartunk, az nem más, mint annak említése, hogyan ismerd fel és különböztesd meg az ízlésesen stílusos és a már túl soknak számító, ízléstelenebb lakásokat egymástól.

Mind fizikai, mind mentális egészséged szempontjából elengedhetetlen, hogy az albérlet, amelyben lakni készülsz, megfelelő legyen. Ahogyan az is, hogy rezonálj vele, ne ütközzék annak stílusa a tiéddel, illetve képes legyen hangsúlyozni a személyiségedet.

Nem árt ugyanis tudni bizonyos apró szabályokat a megkülönböztethetőség érdekében. Ide tartozik a dekoráció és a bútorok elrendezése, minősége és mennyisége is. Amikor belépünk az albérletbe, és zsúfoltság vesz körül, az nem csupán zavaró lehet számunkra, de minőségi romlásra is utal. A túlzsúfoltság a rendetlenség érzetét kelti az emberben.

A túl sok, vibráló, élénk szín is árulkodó jel lehet

Míg igen sikkes lehet egy vagy éppen két élénk szín együttes használata a lakásban, ha ennél is több akad belőlük, főként a falon, az sötét, tömlöc-szerű hatást idézhet meg a lakásban. Ezen felül pedig hosszútávon negatívan hat az ember idegrendszerére is. A természetes fény fontosságáról pedig ne is beszéljünk…

Amíg letűnt korok divatja és azok legnagyobb fenoménjai kiváló dekorációk lehetnek, ha a dekoráció túllő a célon, akkor az otthonod helyett inkább egy múzeumra fog emlékeztetni az albérlet. Első intő jel, amikor albérletet keresel, hogy ne legyen túlzottan hasonló egy adott korhoz, például nem érdemes sok energiát fektetni olyan lakások látogatásába, amely telis-tele

Bár számtalan trendi, és kevésbé trendi albérlet vár bérlőre Budapesten, többségük igen olcsó áron, szükséges tudnod, hogy melyik éri meg az árát és melyik nem. Sokszor ugyanis, ha albérletbe költözünk, egy olyan lakásról beszélünk, amely már előre berendezett, dekorált, kész állapotban kerül hozzád. Ezért is célszerű beiktatnod preferenciáid közé a lakás stílusát is az ár kategória, méretek, elhelyezkedés közé.