Szenvedés a home office? Megmondjuk, hogy az albérleteddel van-e a baj

Te is a populáció azon részét erősíted, akik otthonról dolgoznak? Kiégtél? Feldobnád az otthonról történő távmunkát, de úgy érzed már semmi sem inspirál? Nagyon fontos tisztában lenni azzal, hogy nem csak az irodában történő munkavégzés során lehet kiégni.

A home office fénykorával együtt jár az is, hogy sajnos a munkahelyi kiégés áthelyeződik egy másik helyszínre: az irodából az otthonodba. Sőt, még intenzívebben eluralkodhat a munkavállalón a kiégés jelensége otthon, hiszen így az ideje túlnyomó részét az albérletében tölti.

A sok albérletben töltött idő mellett az is roppantul zavaró érzést kelhet egyesekben, amikor „haza viszik a munkát.” Ez úgy értendő, hogy a lakásban heverő laptop és egyéb munkaeszközök azt az érzést keltik a távmunkát végző bérlőben, hogy sajnos hazavitte a munkát, az a sarokból leselkedik rá.

Ez egyfajta emlékeztető is arra, hogy az új munkanap kezdete vészesen közeleg, ahogyan a sok-sok stressz, időpontra történő teendő, a munkaidő is. Az emberben szörnyű szorongást válthat ki az, ha folyamatosan a munkán jár az esze, és ez sajnos akkor könnyedén előfordulhat, ha nincs kialakítva a megfelelő munkaszféra.

A home office és a mentális egészség kapcsolatáról már értekeztünk, ide kattintva olvashatod a témában íródott, teljes cikket. Aggodalmora azomban nincs ok, hiszen mindenra létezik megoldás. Az ember kreatív természetéből fakadóan hajlamos egyfajta mentális megújulásra. Ezt pedig akár külsőségekkel is elő lehet segíteni.

Természetesen nem azt mondjuk, hogy a mentális problémák varázsütésre eltűnnek, de azokat megelőzni, kialakulásukat követően pedig enyhíteni is lehet egy kis kreativitással. Az alábbiakban egy kis segítséget nyújtunk ehhez.

Milyen albérletet bérelsz?

Mielőtt elkezded átrendezni az albérleted, előbb érdemes megvizsgálni azt, hogy az albérlet alkalmas-e egyáltalán az otthonról is végezhető távmunkára. Sok albérlet esetében ez ugyanis nem mondható el. A kiadó szoba vagy lakás kiaválasztásakor nem árt odafigyelni erre az aprónak tűnő tényezőre is.

Ahhoz, hogy hatékonyan dolgozni tudj, szükséges egy íróasztal, így hát az olyan albérlet, amelyből ez hiányzik, vagy amelyben nincs elég hely egy íróasztal beiktatására, az nem alkalmas a home office megvalósítására.

Nem dolgozhatsz ugyanis folyton az ágyadból, hiszen az fizikailag és mentálisan sem egészséges. Míg a hátadnak sem tesz jót a hanyagtartás miatt, ha ágyból dolgozol, mentális hátulütői is akadnak ennek a munkavégzésnek.

Ágyból dolgozva könnyen elcsábulhatsz és a szünetedet alvással töltheted. Gyakrabban dolgozik ilyenkor az ember pizsamában, vagy abban a ruházatban, amelyben aludt az éjszaka folyamán.

Azontúl, hogy ez egyáltalán nem higiénikus, becsaphatja az agyadat, és mivel sokkal inkább az otthoni kényelemre emlékeztet, mint a munkára, ezért a produktivitásod is csökkenthet, idővel pedig a kedvedet is befolyásolhatja. Kevesebb időt tölthetsz akár társaságban, megnövekszik a magányra való esély az életedben.

Tisztaság, természetes fény, és kreatív megoldások

Az is lényeges, hogy az albérlet rendelkezzen elegendő hellyel arra, hogy saját mini, dolozó sarkod kialakíthasd. Ehhez nincs szükséged túl sok helyre és tágas terekre sem. Egy normál, sőt akár kissebb méretű szobában is találhatsz dolgozásra alkalmas sarkot, de annak megléte elengedhetetlen része a hatékony munkavégzésnek.

Ha ez egyaltalán nem valósítható meg, akkor valószínűsíthető, hogy az albérlet nem alkalmas a munkavégzésre. Továbbá, sokat lendíthet a munkavégzési kedveden az is, ha a lakásban akad egy világos terület, lehetőleg természetes fény formájában, ha ez megvalósítható. Sokat jelenthet, ha ezen a lakásrészen alakítod ki az otthoni irodádat és tisztán, rendezetten tartod azt.

Ráuntál az otthoni iroda sarkodra és átalakítanád, esetleg feldobnád azt? Szerencsére, hozzánk bátran fordulhatsz ilyen esetben, hiszen sok-sok olyan kiadó albérletünk található Budapest kerületeiben, amelyek az otthoni munkavégzésre, a home office kialakítására is tökéletesen alkalmasak. Ajánlatokért, esetleg kérdésekkel bátran hívd ügyfélszolgálatunkat segítségül.