Stílus és mentális egészség avagy miért bérelj kortárs és igényes lakást

A hely, ahol élsz, a környezet, amely körül vesz igen komoly hatást gyakorol a mentális egészségedre. Sok tapasztalatlan bérlő esik bele abba a hibába, hogy nem fordítanak kellő figyelmet sem a városrész kiválasztására, sem az albérlet állapotának felmérésére.

Sokszor pedig figyelmen kívül hagyják a piros zászlókat, az aggasztó jeleket, amelyek arra próbálnak figyelmeztetni, hogy az adott lakás nem elég igényes, nem teljesen lakható, és sok kényelmetlenséget okozhat az ott tartózkodás a jövőben.

Az ember mentális egészségére az tapasztalatai, emlékei, és emberi kapcsolatai mellett nagy részben a környezete is befolyásolja. Azonban sokan nem tudják, hogy te magad is választhatod a környezeted felnőttként.

Míg gyerekként erre nem sok esély adódott, hiszen a szülők által választott környezetben nevelkedik a gyerek, felnőttként te magad döntheted el, hogy hová költöznél és hogyan akarod élni az életedet. Te hozod létre saját otthonod.

 

A már említett környezetbe pedig beletartozik az otthon is. Az otthon egy igen sok, lényeges dolgot magába foglaló szó. Ide sorolható a lakás, albérlet, ahol mindennap álomra hajtod a fejed, a munkahelyed, a városrész és maga a város, ahol élsz.

Mivel az otthon szignifikáns meghatározója az identitásnak és az ember mentális jólétének is, ezért roppantul lényeges annak megfelelő kiválasztása. Bátran fordulj ügyfélszolgálatunkhoz ajánlatokért, ha segítségre van szükséged.

A kerület fontossága

Egy városrész kultúrával, szokásokkal, esztétikával és lakókkal rendelkezik. Budapesten is minden kerületnek megvan a maga egyedi, utánozhatatlan stílusa, hangulata, amely az azzal rezonáló személyiségű embereket vonzza.

A városrész állapota mellett szintén fontos faktor a közösség. Az adott környéken kialakult közösségeknek komoly szerepe lehet az ember mentális egészségének ápolásában, támogatásában, de negatív esetben sajnos káros hatást is kifejthet arra.

Vegyük példának egy veszélyesebb környéket. Tegyük fel, hogy egy kerület kevésbé biztonságos környékén bérelsz albérletet, mert ott a vártnál is olcsóbban akadhatsz lakásra, hiszen a környék alacsony közbiztonsága miatt nem népszerű választás a bérelni vágyó emberek körében.

Bár elsőre ez jó üzletnek tűnik, de később pontosan a hanyatló biztonsági okok miatt sok-sok szorongással teli pillanatban lehet részet, és még az is előfordulhat, hogy nem szívesen lépsz ki az albérletből.

Az albérlet színvonala

Érdemes egy olyan kortárs esetleg modern stílusú lakást bérelni, amelyben minden elektronikai, konyhai eszköz és felszerelés hiánytalanul megtalálható, az olyan alapvető elvárások, mint az internet és a mosógép működőképes. Ezek az általános és aprónak tűnő tényezők nagy különbséget jelentenek a mindennapok tekintetében.

Továbbá, jelentős szempont lehet az is, hogy ne legyen túlságosan zsúfolt a lakás. Ez ugyanis szintén nyugtalanító, szorongásos érzéseket válthat ki belőled. Az albérlet belsejében található stílus sokkal fontosabb, mint ahogyan azt gondolnád. Nem hiszed?

Az sem utolsó, hogy sokan továbbra is home office-ból, otthonról dolgoznak. Ennek tekintetében pedig duplán annyi időt töltenek az emberek a lakásukban. Emiatt a lakás belsejét jellemző hangulat, stílus átragadhat rád is.

Abban az esetben, ha otthonról dolgozol

A munkához, a tanuláshoz és egyéb koncentrációt igénylő tevékenységhez ugyanis fontos az, hogy mentálisan is stabil légy. Az instabil mentális állapot a produktivitás romlásához vezethet és könnyedén a depresszió hatalma alá lehet esni ilyenkor.

A mentális jólét ugyanis a saját egyéni boldogulásod mellett a munkahelyi teendőid elvégzésében is szerepet játszik. Ne csüggedj azonban, akad pár jó tanács a tarsolyunkban. Itt olvashatsz részletesen a home office és a mentális egészség viszonyáról.