Rutinkérdések, amelyeket érdemes feltenni lakásnézéskor

Az új szemeszter elejéhez közeledve bizony sok-sok fiatal dönt úgy, hogy albérletben kezdi meg élete új, izgalmakkal teli szakaszát, amely a kihívások és a kalandok mellett sok-sok függetlenséggel jár együtt. Ahhoz azonban, hogy olyan egy simán és zökkenőmentesen történhessen, előbb nem árt egy albérlet gyorstalpalón kiokosítanod magad.

Amikor egy fiatal életében először bérelne albérletet, akkor még csak nem is sejti, hogy az mennyi felelősséggel, tennivalóval és nem utolsó sorban, kutatómunkával jár együtt. A tapasztalatlan, kezdő bérlőjelöltek többsége mégis gyakran, mit sem sejtve az utolsó pillanatig halogatja a lakáskeresést, illetve a már említett kutatómunka és információgyűjtés igen fontos feladatának elvégzését.

Ezeknek a lépcsőfokoknak a meglépése pedig jelentős szerepet tölt be a jövőbeli lakásod minőségében, így hát ha te is kezdő albérletvadász vagy, akkor ajánljuk figyelmedbe a fontosabb lépcsőfokok megmászását, ezek nélkül ugyanis könnyen becsapás áldozata lehetsz, vagy akár egy a vártnál és a megérdemeltnél silányabb minőségű albérletben végezheted.

Miután kiválasztottad az elvárásaidnak és céljaidnak megfelelő albérletet, kezdődhet a kutatómunka. A kutató munka része az, hogy alaposan elolvasod az ajánlatot. Milyen szerződéssel lehet költözni a lakásba? Határozott vagy határozatlan idejű?

Ha nem ismered ezeket a szerződés típusokat, akkor mindenképpen tájékozódj a témában, esetleg olvasd el egy korábbi cikkünket a határozott idejű bérleti szerződésekről. Ha a hirdetésben szereplő minden szó, kifejezés jelentésével tisztában vagy, akkor jöhet a következő része a kutatásnak, a személyes kapcsolatfelvétel.

Személyes kapcsolatfelvétel több csatornán keresztül történhet attól függően, hogy milyen elérhetőségi formákat tett nyílvánossá a bérbeadó, hirdető. Lehet ez üzenet, e-mail, de telefonos megkeresés is.

Ezek közül az utolsó a leghatékonyabb két figyelemreméltó okból kifolyólag: gyors és hatékony. Gyors, hiszen azonnali válaszokat eredményez és hatékony is lehet azért, mert te is egy komoly szándékú ember benyomását keltheted a vonal másik végén lévő személyben, illetve a pozitív kimenetelű beszélgetésnek további egyeztetés lehet a vége. Ezalatt pedig nem mást, mint az albérlet személyes megtekintését értjük.

Már ekkor célszerű bizonyos rutinkédéseket feltenni az albérlettel, illetve azzal kapcsolatban, hogy az mit tud nyújtani a bérlő számára. Melyek azok a rutinkérdések, amelyeket fontos feltetenni a bérbeadónak?

Ezek lényegesek ahhoz, hogy ne csupán minden fontos, rendelkezésre álló információt megszerezhess  az alabérletet illetően, de ahhoz is, hogy felmérd a terepet, lásd a bérbeadó mennyire komoly szándékú a hirdetéssel kapcsolatban, valamint a te szándékaid is tisztán megfigyelhetőek. Ha többet olvasnál arról, hogy miért is fontos a pozitív első benyomás az albérlet keresés szempontjából.

A kérdésekből rengeteg dologra fény derülhet, így amire másik szimpla érdeklődésként tekintenek, az a beszélgetés számodra minden lényeges információt elmondhat az albérletről. A kérdésekből többek között megállapíthatod a lakás hőmérsékletét.

Az igazán jelentős kérdések közé tartozik a lakás mérete és elhelyezkedése. Az épületen belül történő tájolás is rengeteg információval szolgálhat számodra. Ha az például a legfelső emelet nyugati sarkán található, akkor megeshet, hogy egy hidegebb lakással van dolgod, amelyet nehezebb fűteni és könnyebben ki is hül.

Ezzel természetesen semmi probléma nincs akkor, ha olyan típusú személy vagy, aki nem fázik gyakran, és inkább preferálja a hűvös hőmérsékletet a melegebb, kellemesebb hőmérséklet helyett.

Amennyiben ennek az ellenkezője igaz rád, akkor viszont nem biztos, hogy neked való az albérlet, hiszen így az egész tél során, illetve az ősz és a tavasz bizonyos részein igen kellemetlen és fagyos lehet az albérletben való tartózkodás.

További lényeges kérdés lehet már a fent írottakból kiindulva is, ha rákérdezel, mi a helyzet a rezsivel. Ha azt fogyasztás alapján kell fizetned, akkor sajnos az ősz végével és a tél beköszöntével nagy esély van a rohamos rezsi emelkedésre.

Akkor pedig, ha fix összeget kell fizetned, egyszerűbb lesz a dolgod, fázni sem fogsz, és váratlan kiadásokra sem kell számítanod a hidegebb idő érkezésével. Ügyfélszolgálatunkat bátran keresd kérdésekkel, hiszen mindig szívesen állunk rendelkezésedre.