Óvakodjunk az albérlet-csalóktól 2023-ban is!

Az albérlet-csalók sajnos egyre gyakoribbá válnak, így fontos, hogy tisztában legyünk azokkal a jelekkel és trükkökkel, amelyekkel a csalók próbálkoznak. Az albérlet bérléséhez kapcsolódó csalások általában az interneten keresztül történnek.

Az albérlet bérléséhez köthető csalások egyik leggyakoribb formája az, amikor a csaló állítja, hogy egy olyan ingatlant kínál bérbe, amely valójában nem létezik. Az ilyen csalók általában a valós ingatlanok hirdetéseit másolják le, majd a saját elérhetőségüket adják meg. Amikor valaki érdeklődik az ingatlan iránt, a csaló az előreutalásra kéri a pénzt, majd eltűnik.

Itt persze külön kell választani a foglaló díját és az összköltséget. Ha foglalót kérnek tőled, akkor előbb nézz utána, hogy létezik-e az ingatlan, hogy tisztességesnek tűnik-e a bérbeadó. Amennyiben pozitív eredményeket kapsz, akkor nyugodt szívvel intézd a foglalót, majd pedig a bérlést és a kauciót. Erről bővebben is olvashatsz itt.

Egy másik gyakori trükk az, amikor a bérbeadó állítja, hogy külföldön tartózkodik, és nem tud találkozni az érdeklődővel. Az illető általában igen meggyőzően állítja, hogy az előreutalt pénzt követően elküldi a kulcsokat, majd a szerződést is utólagosan. Az érdeklődőknek azonban jobb, ha óvakodnak az ilyen ajánlatoktól, mert ezek valószínűleg csalások.

 

Az előreutalásra való kérés az egyik legnagyobb vészjelzés, amikor albérletről van szó. Az előreutalás ugyanis azt jelenti, hogy a pénzt átadjuk az eladónak anélkül, hogy látnánk az ingatlant, vagy aláírnánk a szerződést. Ez nagy kockázatot jelent, mert a csalók könnyen eltűnhetnek a pénzzel együtt, téged pedig igazságtalan anyagi veszteség érhet.

Az albérlet bérlésével kapcsolatos csalások elkerülése érdekében fontos, hogy mindig ellenőrizzük az albérlet hirdetőjének hitelességét. Érdemes megkeresni az ingatlan tulajdonosát vagy kezelőjét, és megbizonyosodni arról, hogy az adott hirdetés valóban létezik.

Ha lehetőségünk van rá, jobb, ha személyesen megnézzük az ingatlant, és aláírjuk a szerződést a megfelelő helyen. Ha azonban nem áll módunkban személyesen találkozni az albérlet hirdetőjével, érdemes legalább egy videófelvételt vagy képeket kérni az ingatlanról.

Az sem igazán kellemes, amikor egy-egy meghirdetett albérlet túl szép ahhoz, hogy igaz legyen. Mit is jelent ez? Nos, általában a legegyszerűbben a kínált árak alapján tudod kiszűrni, ha az adott albérlet hirdetésével valami nem stimmel, ebből kifolyólag pedig a bérbeadóval sem.

Amennyiben a kiadó albérlet ára túlságosan is alacsonynak tűnik a képen és a hirdetésben feltűntetett minőséghez mérten, akkor érdemes mély kutatómunkába ásva meggyőződni arról, hogy mennyire lehet valós a hirdetés.

Az esetek magasan túlnyomó részében ezek a hirdetések csalásnak felelnek meg. Az ilyen albérlet általában sokkal leharcoltabb állapotban található, mint a képen, ha egyáltalán létezik. Sokszor ugyanis egy ilyen meghirdetett albérlet nem is létezik.

A konklúzió tehát nem más, mint, hogy amilyen az albérlet hirdetése, olyan lehet a bérbeadó is. Ha bármiféle gyanú vagy kétely, esetleg negatív érzés jelenik meg benned, amikor a hirdetést olvasod, böngészed, akkor több, mint valószínű, hogy a bérbeadó ravaszságon töri a fejét, amely rád, és különösen anyagi helyzetedre, káros hatással lehet.

Az albérlet csalások elkerülése érdekében a következő tippeket érdemes megfontolni:

  • Ellenőrizzük az albérlet hirdetőjének hitelességét, és győződjünk meg arról, hogy az adott hirdetés valóban létezik.
  • Kérjünk legalább egy videófelvételt vagy képeket az ingatlanról, ha nem áll módunkban személyesen megnézni az ingatlant.
  • Vigyázzunk az olyan ajánlatokkal, amelyek túl jók ahhoz, hogy igazak legyenek. Az ilyen ajánlatok valószínűleg csalások.

Az albérlet bérléséhez fűződő csalások nagyon kellemetlen helyzetbe hozhatnak minket, és roppantul nehéz lehet visszakapni az előreutalt pénzt. Azonban ha figyelünk az adott jelekre, és megfontoljuk az elővigyázatossági intézkedéseket, elkerülhetjük ezeket a csalásokat, és biztonságban bérelhetünk albérletet. Megbízható féltől bérelnél jó minőségű albérletet megfizethető áron? Keresd ügyfélszolgálatunkat.