Növekszik a határozott idejű bérleti szerződés jelentőssége napjainkban

Már bizonyára te is hallottál a határozott idejű bérleti szerződésekről, és azoknak minden jellegzetességéről, amelyek sokkal élvezetesebbé tehetik a budapesti olcsó albérletek bérlését. Egy keveset emlegetett előnye ezeknek a szerződéstípusoknak, hogy, amikor olcsó albérletet találsz, már a szerződés típusa is azt sugallja, hogy igényes albérlettel és megbízható bérbeadóval van dolgod.

Mi az oka annak, hogy ezeknek a szerződéstípusoknak ilyen nagy mértékben növekszik a népszerűsége napjainkban, különösen a fiatal bérlők körében? Nos, erre nincs egyszerű magyarázat, csupán egy nagyobb, összetettebb, mégis átfogóbb magyarázat.

A tisztán láthatóság kedvéért mi összeszedtük azokat a legjelentősebb jellemzőket, amelyet éppen hatással vannak az albérlet piacra, és melyeknek köszönhetően egyre több fiatal bérlő dönt a határozott idejű bérleti szerződésekkel való albérletbérlés mellett.

Bizonyosság egy bizonytalan korszakban

Az emberiség nehezen viselte az elmúlt évek megpróbáltatásait. Rengeteg változás, folytonos bizonytalanság, amelyek igen komolyan megrendítethetik a biztonság érzetet és önbizalomhiányt is eredményezhetnek.

Sokak számára meglepő lehet, hogy abban az időszakban, amikor minden folyamatosan változik és semmi sem jelenthető ki biztosan, akkor az emberek ahelyett, hogy kötetlen, elköteleződések nélküli döntéseket hoznak, inkább aláírnak egy határozott idejű bérleti szerződést.

Ennek a döntésnek a háttérben pedig a valahová való tartozás iránti erős, megrendíthetetlen vágy, és a bizonyosság állnak. A bizonytalan időszakban nélkülözhetetlen a bérlők számára, hogy ne azt érezzék, folyton kicsúszik alóluk a talaj. Biztos alapokra van szükségük. Továbbá, ha nem is hosszú távon, de határidőkre és rugalmatlanságra is.

A fiatalok bérlési szokásai változnak

Más generációkkal ellentétben, a jelenlegi fiatalok más elképzelésekkel állnak hozzá a lakáskereséshez. A budapesti olcsó albérletek számukra már mást jelentenek. Míg más generációk már húszas éveikben ingatlan vásároltak, addig napjainkban ez sokkal nehezebben kivitelezhető, sőt, rengeteg fiatal vélekedik úgy, hogy az ingatlanvásárlás korai lehet számukra.

A Z és az Y generációs fiatalok is úgy gondolják, hogy a technológia rohamos fejlődése következményeként bárhonnan dolgozhatnak, így nő az albérletben töltött idő, ezért nagyobb igényeket állítanak fel, nem érik be a kevesebbért jó áron. A budapesti olcsó albérletek minősége sokkal fontosabb, mint valaha.

Ezen túl pedig úgynevezett vándorlás is megfigyelhető, időnként váltogatják lakhelyüket a fiatalok a fentiekből kiindulva. Ezért általában egy évre terveznek előre budapesti olcsó albérletek szempontjából, majd tovább állnak, új albérletbe, új városrészbe költöznek, valami újat keresnek.

Hogyan jön képbe a szerződéstípus ez esetben? A határozott idejű bérleti szerződések egyik nagyszerű előnye, hogy egy előre meghatározott ideig tart, nem tovább, nem hosszú évekig, általában pár hónapig, többségében 9-12 hónapra vonatkozóan csupán. Ez pontosan a fiatal generációk által kedvelt időszak lehet.

 A tél és a rezsiköltségek kérdése

Tapasztalatlan bérlők számára roppantul kellemetlen felismerés lehet, amikor a tél és a hideg időjárás beköszöntével a fogyasztás, így pedig a rezsiköltség is növekedésnek indul. Ez persze akkor tovább mérgezheti a mindennapokat, ha a fűtésre szolgáló eszközre túlzott áram és energiafogyasztás jellemző. Ilyenkor rengeteg pénzt adhatsz ki a rezsire, és egyes esetekben nem is melegszik fel megfelelően a lakás.

A határozott idejű bérleti szerződések előnye a rugalmatlanság, ami nem csupán téged tart az albérletben a megszabott ideig, de a pénzed is a zsebedben marad, hiszen a szerződésben feltüntetett rezsiköltség is fix.

A szerződéstípus legnagyobb előnye a fix jellegük, tehát az általad fizetett összeg nem növekszik, azt fizeted, amit a szerződésben is megjelöltek, és pontosan azt is kapod az albérlettől, amit a szerződésben is leírtak. Ha minőségi albérletre vágysz, és szívesen bérelnél határozott bérleti szerződéssel, keresd fel ügyfélszolgálatunkat.