Nagyvárosok és albérletek: apokalipszis vagy újjászületés?

Korunk egyik legégetőbb kérdésévé vált, hogy mi lesz a nagyvárosi albérletek és ezáltal a nagyvárosok sorsa a poszt-pandémia világában. Egyesek átalakulást jósolnak, míg mások úgy gondolják, hogy minden visszaáll majd a pandémia előtti, régi kerékvágásba. A helyzet azonban ennél jóval összetettebb.

Ahhoz, hogy megállapítsuk, merre tart a nagyvárosi élet és a városi albérletek sorsa, figyelembe kell vennünk, hogy milyen árak uralják a piacot jelenleg és milyen árakra van kilátás a közeli jövőben.

Ezentúl pedig azt is érdemes figyelembe venni, hogyan alakultak át a társadalmi szokások, és ezekből mi marad meg a pandémia utáni életben, és mi lesz az, amit magunk mögött hagyunk egy jó időre az elkövetkezendőkben.

Továbbá, egy harmadik nagyon fontos szempont az otthon szerepének radikális átértékelődése. Érdemes figyelmet szentelni az albérlet felértékelődött szerepére nem csupán mindennapjainkban, de a munkaszférában is.

Az árak

Nos, ahogyan azt már valószínűleg te is észrevetted, meghökkentően nagy árzuhanás történt az albérlet árak terén 2020 tavaszán, ami a nyár során megállt és azóta is stagnál. 2021 nyarán a mutató fölfelé mutatni látszik, de nem számottevő a változás.

Ha a nyár hónapjai nincsenek is nagy befolyása alatt a árnövekedéseknek, de az  ősz közepétől nem lenne meglepő, az apránként történő, lassú, hónapról-hónapra történő emelkedés. A jövőben várható árakról már egyik előző cikkünkben is szó esett.

Átalakuló társadalmi szokások?

Közösség mindig is volt és lesz is. Az emberek társas lények és a szocializálódás eddig is jelentős része volt az ember életének, mindennapjainkat. Ennek legjobb példája az, hogy a karantén és elszigetelődés ideje alatt is találtak az emberek alternatív módszereket az együttlétre.

Még akkor is, ha csak virtuális úton történt a dolog és fizikailag nem osztoztak a téren, az emberek töltöttek együtt időt. Sokan emiatt lakótársakhoz költöztek, néhányan pedig külön költöztek.

A nagyvárosok lakói gyakran töltenek sok időt közösségben és barátokkal, mert sokan a szülői házból költöznek Budapestre és a család távolsága összekovácsolja az emberek, a barátok szerepe megnövekszik. A sok bezártságban töltött időt követően pedig bár a legtöbb ember önállóbbá és függetlenebbé vált mint valaha, de a barátok és a közösség hiánya is megnőtt.

Az otthon szerepének átértékelődése

Sokat írtunk már arról, hogy az albérletek szerepe milyen jelentőssé vált az elmúlt másfél év leforgása alatt az élet több területén, így a munkavégzésben is. A home office elterjedésével a távmunka átvette a vezető szerepet a munkavégzési formák fölött.

Ennek előnyét pedig mind a munkavállalók, mind a munkaadó cégek is látják, hiszen megnövekedett produktivitást mutatnak a statisztikák. Ennek több oka is akad azonban, a munkavállalók nagy része látja ezt.

Az otthon kényelméből sokkal egyszerűbb dolgozni, hiszen nem kell figyelmet tulajdonítani a külső megjelenésnek, az irodai szokásoknak, és akár a mosást is el tudod végezni, vagy át tudod venni az általad rendelt csomagot is miközben otthonról dolgozol.

A megnövekedett produktivitás nagyon pozitív előny, azonban a dolgozók mentális egészsége hanyatlani kezdett, akik olcsó, leharcolt és romos albérletben laknak, illetve, akiknek csupán nagyon kevés lehetőségük akadt a szocializálódásra.

Hanyatlanak majd a nagyvárosok és az albérletek a poszt – pandémia világában? Erre kevés az esély. Az biztos, hogy nem fogunk egy poszt-apokaliptikus filmekből ismert elhagyatott, omladozó szellemvárost látni a városok helyén.

Akármennyire szeresd is a nyugalmat és a csendéletet, a nagyvárosok izgalmai továbbra is számottevő fontosságúak maradnak az emberek számára, és pont emiatt maradnak a városban majd.

A home office trendje pedig velünk marad a jövőben is. A legtöbb cég egyfajta kevert munkavégzési típust szándékoznak alkalmazni, amikor is a távmunka és az irodában végző munka keveredik. Bár eddig az előbbi kapott kevesebb teret, most az utóbbi fog visszaszorulni. Így tehát a munkavállalók a napjaik többségét otthonról dolgozzák le, és csupán pár napot töltenek az irodában. Így az irodaházak sem árvulnak el.

Az albérletek erre lehetőséget és kényelmes körülményeket kell, hogy kínáljanak a lakó számára. Ezt mi is így valljuk, ezért felújított, modern stílusú kiadó lakásainkat és szobáinkat nagyon baráti áron kínáljuk. Részletekért, ajánlatokért ügyfélszolgálatunkat is keresheted.