Modern vintage városrészek a fővárosban: ha vintage környéken laknál

Bizonyára már hallottál a vintage szóról. Lehet, hogy csak a borászat, estleg a fotográfia témakörét vitatva ütötte meg füledet a szó, de az is lehet, hogy a napjainkban egyik vezető stílusirányzattá magát kinövő életstílusról is felsimered ezt a szót.

Bárhogy is legyen, egy olyan stílusról beszélhetünk, amely hatást gyakorol a hétköznapok esztétikájátra. Megjelenik az öltözködésben, a zenében, a közösségi oldalak és képgyűjtő oldalak valóságos mozgalomként tekintenek arra, és mindezekkel együtt a lakberendezést és a városrészek esztétikáját is befolyásolja.

De mi is a vintage?

Ahhoz, hogy megértsük annak a városok, albérletekre, lakberendezésre és egyénre gyakorolt jelenősségét, meg kell ismerkednünk annak fogalmával és jellemzőivel is. A vintage eredetileg a borászatból és fotográfiából átvett szó, a divat világába az utóbbinak köszönhetően a művészettel összekapcsolódva került be.

A ’20-as évektől a ’60-as évekig tartó kor öltözködési és lakberendezési trendjeit, jellegzetességeit és kiegészítőit foglalja magában. A stílus hangulatát egyfajta jóleső nosztalgia hatja át.

Kimondottan klasszikus stílus, amely könnyedén a békesség és nyugalom érzetét keltheti az emberben. Nem összekeverendő azonban az utána következő retró stílussal, amely a ’70-es évektől a ’90-es évekig tarott.

A kettő már csak azért sem keverendő, mert a vintage egy igen kifinomult stílus, míg ezzel ellentétben a retró sokkal vadabb, merészebb, kevésbé igényes a klasszikus, patináns, elegáns, bájos elődjéhez képest.

Már többször is szót ejtettünk arról, hogy a stílus életünk egy szignifikáns tényezője, amely alakítja ízlesünket, segít az önkifejezésben, társadalmi státuszról is árulkodik és elképesztően nagy hatást gyakorol az ember mentális egészségére is. Fontos szerepet játszik az albérlet kialakításában.

Egy másik lényeges tényezője a stílus ránk gyakorolt hatásának a kívülről jövő behatás. Ezalatt arra célzunk, hogy az általad választott kerület stílusa is lényeges hatást gyakorol rád a jövőben, ezért is jó az, ha megválogatod és gondosan választod ki, hogy hová, melyik kerületbe költözöl.

Hogyan valósítsd meg a vintage hangulatot az albérletben?

Először is, jó ha tudod, hogy különbség van az elegáns vintage berendezési eszközök és dekorációs elemek, illetve a régi, „öreges”, ízléstelen darabok között. A vintage egyik esszenciája az ízlésesség, annak határain belül mozog.

Ezért is érdemes ahelyett, hogy ilyen albérletet keresnél, neked megalkotni a vintage hatást. Ehhez egy olyan már berendezett albérletre lehet szükséged, amely modern elemekkel rendelkezik. Azért a modern a legjobb választás, mert az stílusából fakadóan minimalista és sok semleges színt, elemet tartalmaz.

Ezekhez pedig meglehetősen könnyű más elemeket hozzáadni. A modern egyébként is könnyedén ötvözhető más stílusokkal is. Míg a retróval nem igazán, a vintage meglepő módon tökéletesen megfér, sőt kimondottan előnyös a kettő együtt.

 Igen elegáns, akár luxusra hajazó hangulatot kreálhatsz egy ilyen albérletben. Az általunk kínált kiadó albérletek mind modern stílusban, semleges és a természet színeit használva kialakított ingatlanok, amelyek könnyen dekorálhatók, ha változatosságra van szükséged. Ügyfélszolgálatunk minden kérdés és ajánlatkérés esetén rendelkezésedre áll.

Mely kerületek illenek leginkább hozzád, ha a vintage stílust preferálod?

Az 1. és a 2. kerület hangulata alapján megfelelő lehet számodra. A kifinomult nosztalgia körbelengi ezeket a kerületet és az architektúra mellett számtalan bájos étterem, kávézó, pékség gondoskodik arról, hogy egy régi, klasszikus hollywood-i filmsztár szemüvegén keresztül láthasd a világot.

Ezentúl pedig a 7. kerület egyes részein is találkozhatsz olyan albérletekkel és városrészekkel, amelyek művészi eleganciával őrzik a múlt szemet gyönyörködtető értékeit egy felgyorsult modern, kortárs világban, annak stílusjegyeibel egybeforrva, hiszen a múlt mindig is hatást gyakorolt a jelenre.