Mit tanulunk a lakótársi életből?

Bár igen gyakori egy vagy több lakótárssal közösen bérelni egy lakást, mégis egy életre szóló élmény ez az időszak és fontos tanulságokat vonhatunk le az együtt eltöltött időből. A legtöbb és legkedvezőbb áru albérletek Budapesten mind többszobásak, ezért kimondottan előnyös lakótárshoz költözni.

 Ebben a cikkben felsoroljuk a lakótársi élet tapasztalataiból levont pozitív és negatív következtetéseket is, ám utóbbi inkább útmutatás, mint sem negatív tanulás levonás. Olvass tovább és garantáltan meghozzuk a kedved ahhoz, hogy szerezz egy lakótársat, ha még nincs. Amennyiben épp lakótárssal érsz, bólintani fogsz a következő sorokra. 

Kezdjük a kedvezőtlen észrevételekkel, amik támpontok és tanácsok, nem pedig igazi negatívumok. Célszerű előre megbeszélni az úgynevezett „takarodó” időpontját. Ha nem egyedül élsz, akkor valószínű, hogy probléma adódhat abból, ha alvásra vágysz késő este, de a lakótársat túl hangosan hallgatja a zenét a szobájában vagy éppen barátaival osztja meg a napját telefonon, ezt pedig nem halkan teszi. 

Érdemes azt is megbeszélni, hogy melyik héten ki takarítson közületek, ebbe pedig fontos, hogy beletartozzon, hogy valaki mindig időben kivigye a szememet, ha az már nagyon összegyűlt a lakásban, hiszen a kellemetlen szagok az albérlet minden lakójának megkeseríthetik az életét. Ezt pedig senki sem szeretné. Ha a lista nem működik, akár naptárba is jegyezhetitek annak a dátumát, amikor egyikőtökre kerül a sor, sok kreatív mód van arra, hogy ezt megvalósítsátok. 

Óvakodj az energiavámpíroktól. Igen fontos erre odafigyelni. Könnyedén mentális kimerültséget okozhat, ha egy olyan személyiség típussal élsz együtt, aki mindenhová követ a lakásban és csak panaszkodik, vagy saját önbizalomhiánya okán tőled vár megerősítést, tanácsot és döntést az életében létrejövő eseményekkel kapcsolatban. Ha ez szüntelenül, napi szinten történik, akkor eljött az ideje, hogy leüljetek egy nem túl kellemes beszélgetésre, mielőtt mentális problémákat okoz neked az illető.

Szabjatok határt a fizikai és személyes térnek is. Mondhatnánk úgy is, hogy a te szobád a te szentélyed, az ő magánügye pedig nem a te problémád. Időnként jól esik, ha valaki meghallgat és bölcs tanácsot ad egy magánüggyel kapcsolatban, de nem biztos, hogy tudni akarsz az összes munkahelyi problémájáról egy személynek. A fizikai teredre azért tanácsos nagy figyelmet fordítani, mert az egyetlen helyiség, ahol teljesen egyedül lehetsz, az a szobád. Ez a legcélszerűbb helyiség arra, hogy feltöltődj, és új energiára kapj, hagyd meg ezt a teret magadnak. 

Érdemes azonban lakótárssal élni, hiszen sosem leszel egyedül, valaki mindig meghallgat, odafigyel rád. Együtt rendezhetitek be a lakást, együtt végezhetitek el a nagy bevásárlást és akár még közösen is főzhettek. Ezek az egyszerű, hétköznapinak tűnő rutinfeladatok melegebbé tehetik otthonotokat, ha a veled élő személlyel osztod meg. Továbbá pedig mivel már kiválóan ismeritek majd egymást rövid idő elteltével, szavak nélkül rájössz majd, ha a másiknak nehéz napja volt és magányra van szüksége. Ezek pedig csupán morzsák a sok-sok pozitívumból.