Minden, amit tudnod kell a nyár végi költözés hullámról

Nyár. A hosszabb nappalok, rövidebb éjszakák, a kalandok és a napsütés időszaka. Azonban érdemes nem megfeledkeznünk egy másik, nagyon fontos részéről sem a nyárnak: a nyár végi albérlet dömpingről. Ha definiálni kellene, úgy lenne a legegyszerűbb megfogalmazni, hogy ez a nyár végén kezdődő, nagyjából októberig tartó periódus számtalan kiadó lakást és szobát kínál Budapesten, mind a költözni vágyó munkavállalók, mind az egyetemisták körében. 

Nem árt azonban résen lenni ennek a költözés hullámnak az idején, amennyiben mi magunk is ekkor szánnak rá magunkat a költözésre. Természetesen igen csak megéri ilyenkor otthon változtatnunk, mert sok előnnyel jár, csak egy kis óvatosságra van szükségünk, hiszen sok a vetélytárs és nem hiába választják oly sokat ezt az időszakot a költözésre. 

A gyorsaság mindent eldönt. Nagyon fontos, hogy időben „lecsapjunk” az általunk kinézett albérletre, ugyanis ebben az időszakban percenként köttetnek új szerződések. Ha nem akarunk hoppon maradni, akkor érdemes a kiadó lakás megtekintése után megkötni a szerződést. Amennyiben nem tudunk azonnal dönteni, akkor se várjuk napokig, ha szerencsések vagyunk, pár órán belül még nem került kiadásra az albérlet. 

Nem minden az, aminek látszik, a hirdetésekben látható képek sokszor hamisak vagy csalókák. Erősen ajánlott személyesen megtekintenünk a lakást vagy szobát, hogy meggyőződhessünk róla, tényleg azt kapjuk, amit a hirdetésben látunk. Ne kössünk szerződést csupán a képekből ítélve, mivel előfordulhat, hogy illúzióra épülő döntést hozunk meg, amit később nagyon megbánhatunk. 

Szánjunk időt a szerződés átolvasására, különös figyelmet fordítva annak minden pontjára és részletére. Nézzük meg, hogy az ígért kritériumok fel vannak-e tüntetve, illetve van-e a szerződésben olyan tényező pontba foglalva, amelyről nem csak, hogy nem beszéltünk a főbérlővel, de még csak nem is hallottunk róla. 

Végül pedig ne érjük be a kevesebbel. Csak azért, mert egy lakás olcsóbb, mint máshol, nem biztos, hogy az megfelel majd számunkra. Szezonban sajnos sokan esnek ebbe a csapdába, hiszen minden főbérlő a legjobbként tünteti fel saját hirdetését, győződjünk meg, hogy a lakás állapota, az elektronikai eszközök és a szomszédok találkoznak-e az általunk felállított mércével, vagy pedig a kínált albérlet minősége olyan alacsony-e, mint az ára.