Miért nem fogsz kivonulni te sem Budapestről, ha fiatal vagy: Z generáció és a munkavégzési szokások.

Sokan azt hitték az elmúlt egy évben, hogy elérkezett a nagyobb városok apokalipszise és a fiatalok tömeges kivonulásának köszönhetően valóságos szellem várossá redukálódnak majd azok.

 Ez azonban nem így történt és szerencsére nem sok esély van ennek bekövetkezésére sem. Ha Budapestre költöznél, de hezitálsz, ugyanis attól tartasz, hogy nem sokáig tartana a fővárosi élet számodra, ne aggódj. Elmondjuk, hogy miért nem fogsz te sem elköltözni a fővárosból.

Budapest egy igen sok lehetőséget rejtő város. A város nem csupán a munkahely szerzés, de az új élet kezdetének szempontjából is közkedvelt végállomás a fiatalok számára. Budapest ugyanis azon kevés világvárosok egyike, amely mindent megad. Amire szüksége lehet egy embernek  az adott, a város biztosítja.

Ezalatt azt értjük, hogy folyó szeli ketté a várost. A folyót Buda macskaköves, tündérmese-szerű városrésze veszi körül, amely mind a fiatal lakásbérlők és egyetemisták, mind a középkorú értelmiség és nem utolsó sorban, a turisták körében is meglehetősen közkedvelt környéknek számít.

Továbbá, ha természetre vágysz, akkor Buda hegyvidékes területe kiváló kikapcsolódási és túra – lehetőséget nyújthat számodra. Ha természetközelben laknál, mindez adott lehet számodra, sőt a külváros számtalan kertvárosi, illetve tradícionális, vidékiesen idilli és romantikus környéket is tartogat számodra, akkor ha a nagyvároshoz közel, de mégis nyugodtabb környezetben, lassabb életritmusra vágyva élnéd a mindennapokat.

Ha pedig egy kiváló, modern, a korral és a világgal haladó, pörgős életvitelű környékre vágysz, ahol mindig zajlik az élet és tömegek árasztják el az utcákat az aktuális trendeket hordva magukon, olykor színes egyéniséget kifejező öltözéken, azt is megtalálod a belvárosi kerületekben, amelyeket sok ide látogató külföldi turista Európa rejtett kincsének tart.

Tehát Budapest a lehetőségek, az építészeti, az esztétikai és földrajzi szépségek, a történelmi értékek, a stílus és egyediség és az emelkedett hangulat városának számít. Ezért költözik ide olyan sok fiatal minden évben.

Nos, ahogy azonban változni látszódnak a munkavégzési szokások, illetve a feltörekvő, új generáció egy járatlan ösvényt kezd el taposni a lakásbérlés és a munkavégzés terén, sokan úgy vélték, hogy ez a nagyvárosokba kerülhet.

Mivel az irodai bázisú munkahelyek többsége kötelezi a munkavállalókat a személyes munkavégzésre, a távmunka és home office jelenség áttütő sikereket és népszerűséget kezdett elérni a munkavégzésben, ezért pedig nagy számú munkavállaló látogatott el vidéken élő rokonaihoz a múlt évben. Ez a rohamos ellátogatás adott alap a nagyvárosok apokalipszisét övező felvetéseknek és gondolatoknak.

A nagyvárosok apokalipszise azonban nem következett be. A munkavégzők visszatértek és inkább albérleteikben folytatták a munkát, saját, egyedi home office részlegüket kialakítva a lakásban vagy éppen a bérelt szobában.

A Z generáció munkavégzési sajátosságai közé tartozik, hogy egyes tagjai a generációnak még soha nem dolgoztak irodában. Ezek az emberek a pandémia okozta karantén elején vagy közben szerezték életük első állását, és egyből home office-ba kényszerültek.

Ezt azonban a munkavállalók nagy része egyáltalán nem bánja, a távmunka ugyanis flexibilis is lehet. A lakás körül is több munka, házimunka végezhető, a szünetben könnyedén összedobhatsz egy finom szendvicset, ha megéhezel, ráadásul az, hogy az albérlet nyugalmából dolgozhatsz, miközben nem hajol vállad felett a főnököd minden mozdulatod ellenőrizve, csökkenti a szorongás érzetet.

Nem csupán a nagyvárosok, de az irodaházak is túl élik, illetve alkalmazkodna az új generációs munkavállalók szokásaihoz. A távmunka ellenére is van esély arra, hogy az irodaházak megmaradnak és eredeti funkciójukat tölthetik be.

Az ember társas lény és szüksége van arra, hogy időnként szocializálódjon. Hogy erről részletes betekintést nyerj, olvasd el egyik korábbi cikkünket, amelyet itt érhetsz el. A társaság igény pedig ráveszi az embert arra, hogy akármennyire is szeressen otthonról dolgozni, a héten egyszer-kétszer bemenjen az irodába is, hogy személyesen is találkozhasson kollégáival és kicsit több időt tölthessen az emberek között mielőtt újra visszatér a négy fal közé, otthonról dolgozni.

Nincs értelme tehát elhagyni a nagyvárost, hiszen lehetőségektől és értékektől foszthatod meg magad. Ezt felismerve leszögezhető, hogy a várt disztópia helyett egy meglehetősen kellemes, utópikus munkavégzési minta és új életmód van kialakulóban a nagyvárosokban. Ha albérletet keresel, vedd fel a kapcsolatunkat ügyfélszolgálatunkkal kínálatért.