Mégis miért jobb lakást bérelni, mint vásárolni? Eláruljuk.

2023-at írunk, a világ felgyorsult, leterhelt, a technológia behálózza az életünket, számtalan lehetőséget kínálva, míg a világ gazdasági helyzete nehéz időszakban vergődik. Van azonban még egy nagy jellemzője a jelenkornak. A rohamosan növekvő albérletpiac.

Természetesen mindig is nagy szerepet töltött be életünkben az albérletbérlés lehetősége, hiszen mindig egy igazán könnyű opciónak számított, amelyhez egyszerűen és gyorsan hozzá lehet férni.

Azonban mégis kiemelkedő magaslatokba tört budapesti albérletek opciójának népszerűsége 2023-ra, ezzel pedig sebesen veszi át az irányítást a lakhatási opciók és életstílusok felett. Miért? Bár, már tárgyaltuk egyik korábbi cikkünkben is, hogy 2023-tól már mondhatni a lakásbérlés éráját éljük, az alábbiakban, további okokra derítünk fényt.

Kezedben az irányítás.

A kontrol jelentős az ember életében, hiszen mindenki szabad szeretne lenni, a saját maga uraként eldönteni, hogy mit kezd az életével, és hogyan, hol, milyen körülmények között élni azt. Ehhez kontrol kell. Nos, nagyon sokan abban a tévhitben élnek, hogy az irányítás oly módon kerülhet kezedbe, ha lakást vásárolsz, és tulajdonod lesz.

Viszont ezzel pont az ellenkezőjét éred el annak, amit szerettél volna. Bár tény, hogy sok előnnyel jár az ingatlanvásárlás, hiszen az a te tulajdonoddá válik ilyen módon, azonban ez mégsem garantálja a szabadságot, ahogyan a teljes mértékű irányítást sem adja a kezedbe.

Azzal, hogy tulajdonos lettél egy tárgyhoz kötötted magad, amelynek következménye, hogy nem tudsz hosszútávon szabadon mozogni. Függsz az otthonodtól, amely ráadásul sok felelősséget, papírmunkát, és anyagi terhet ró a nyakadba. Ezzel ellentétben a lakásbérlés, vele együtt pedig a budapesti albérletek a rugalmasság nyugalmával segíthet neked abban, hogy könnyebben mozogj a világban. Lakhelyed megváltoztatható a szerződés lejártát követve. Továbbá, anyagilag is kedvezőbb, és a terhet is leveszi a válladról, ezzel segítve a könnyebb boldogulást, több időt felszabadítva saját magadra.

Az értékek sakk játszmája

Rendkívül fontos, hogy tudd, egy ingatlan értéke változhat, nőhet, de csökkenhet is. Elég kellemetlenül érinthet az is, ha ezzel együtt egy környék értéke indul hanyatlásnak. Mindez nem csak az anyagi kötelezettségek változásához, rosszabbodásához vezet, de akár a közbiztonság is inogni kezdhet.

A környék romlása nem csak esztétikailag fenyegethet, de ezáltal gyakran a bűnözés, a betörések mértéke is nőhet. Ez a veszély nem fenyeget egy albérletben, amelyet lecserélhetsz egy másikra, ha az elavul.

Amennyiben a környék biztonsága és esztétikája romlik, te szintén tehetsz ellene. Költözhetsz, de ha okosan választasz albérletet, akkor elkerülheted a rossz környékeket is. Mivel nem évtizedekig maradsz egy lakhelyen, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy elkerülöd egy minőségi környék hanyatlását. Akár még mentálisan is kedvezőbb lehet emiatt az albérleteket választani. 

Anyagiak

Mivel az ingatlanvásárlás esetében általában a megvásárol ingatlan általában nagyobb méretekkel rendelkezik, mint a belvárosi, budapesti albérletek, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a napi kiadások is nőhetnek. Leegyszerűsítve, manapság a rezsi fizetése egy igazán forró téma,, hiszen a tél, a fűtésszezon és az infláció nem férnek meg egy mondatban békességben.

Egy kisebb albérlet rezsijének fizetése még mindig sokkal kedvezőbb, mint egy egész ház felfűtése, és annak fizetése, továbbá, itt nem csupán a fűtésről van szó, hanem a fogyasztásról is.

Ami pedig tovább egyszerűsíti a dolgod, ha bérelsz, bérlőként sok trükkel segíthetsz ahhoz, hogy a fűtés ne vigye el az összes pénzed, de a lakás is felmelegedjen. Itt olvashatsz erről részletesebben tippeket, ötleteket is. Ha pedig budapesti albérletek keresésén fáradozol, de azokat jó áron, kiváló minőségben szeretnéd, akkor jobb mi hamarabb felkeresni ügyfélszolgálatunkat, hiszen 2023-ban igazán kapósak az albérletek.