2023-ban mindenki bérelni akar majd, megmondjuk miért.

2022-ben nagyot nőtt az albérlők száma az ingatlanvásárlókéval szemben. Míg Magyarország Európa egyik legsűrűbben ingatlan vásárló országai közé tartozik, itt is egyre több ember dönt a kiadó albérletek mellett inkább.

 Mi az oka ennek a változásnak? Milyen hatással lesz ez a kiadó albérletek és az albérletpiac jövőjére? Milyen előnyöket jelenthet számodra a jövőben? Olvass tovább, hogy többet tudj meg arról, mi várhat rád is 2023-tól.

 

Az a kérdéskör, hogy lakást bérelni, vagy éppen lakást vásárolni népszerűbb-e nagy utat tett meg az elmúlt években. Az, hogy melyiket éri-e meg jobban mindig is égető kérdés volt az emberek mindennapos témái körében.

Egykor lehetséges, hogy a lakásvásárlásnak jóval több előnye akadt, mint 2021-ben, azonban az elmúlt években ez teljesen megváltozni látszik. Új generációk, új korszakok és a világ folyton változó eseményei új lakhatási szokásokat is hoznak magukkal.

Miért bérelnek többen manapság?

Ennek két oka is van, és a kettő összefügg egymással. Az egyik az, hogy a pandémia bizonytalan, zavaros vizekre sodorta a társadalmi rendszerünket, amelyről eddig sokan azt hitték, hogy jóval stabilabb alapokon áll, ennek az elmúlt években az ellenkezője igazolódott be. A világ ahogyan mi ismerjük azt, jóval törékenyebb, mint ahogyan azt eddig sejtettük, ahogyan az emberi élet is.

Így hát kicsit sem lehet meglepő az, hogy az emberek nem igazán akarnak manapság hosszútávú elköteleződéseket és nagyobb pénzkiadásokat megkockáztatni. Ezzel pedig elkezdődött a kiadó albérletek korszaka. Már 2021-ben egyre többen béreltek inkább albérletet, ez a gyakorlat pedig fokozódni látszik.

A másik indok pedig az, hogy a fiatal generációk megváltoztatják a szokásokat, hiszen ők a legnagyobb számban bérlő egyénei a társadalmunknak. A fiatal generációk pedig csupán rövid távon köteleződnének el, hiszen úgynevezett „vándorló életmódot” folytatnak, gyakran home office-ból dolgoznak, ami lehetővé teszi számukra, hogy ne legyenek helyhez kötve, hanem akár a városrészeket, akár a városokat is gyakran váltogathassák.

Ez eddig az Z generációs lakásbérlőkre, akik a 25 év alatti fiatal felnőttek csoportját teszik ki, volt jellemző, de az Y generációs, azaz 25 év feletti, 36 alatti felnőttek is átvették ezt az eszmét, és egyre többen terveznek rövidebb elköteleződéseket az eddig megszokott hosszabbal szemben.

További okok közé tartozik az is, hogy sokan ráuntak a környezetükre, hiszen az elmúlt években túl sok időt töltöttek ott. Ez pedig ráébresztette őket arra, hogy egyáltalán, vagy csak kevésbé rajonganak az általuk bérelt lakásért, vagy esetleg környékért.

Sok fiatal pedig úgy tartja, sokkal egyszerűbb bérelni, mint vásárolni. Utóbbi ugyanis rengeteg nyűgöt jelenthet, illetve jóval több munkával és stresszel jár, mint az előbbi. Könnyebb és jóval gyorsabb procedúra is albérletből albérletbe költözni, mint eladni azt az ingatlant, amit már megvásároltál.

Milyen hatással lesz ez az albérletek jövőjére?

A kiadó albérletek megsokszorozódhatnak, azonban a rájuk pályázó bérlőjelöltek is, ami azt jelenti, hogy nagyobb lehet a rivalizálás akkor, ha bérelni szeretnél. Gyorsabbnak, szemfülesebbnek és felkészültebbnek kell lenned, ha komoly szándékkal bérelnél egy albérletet.

Ha tudni szereted, hogyan nyerheti bérlési szándékod a bérbeadó tetszését, akkor mindenképpen olvasd el egyik korábbi cikkünket, amelyet itt találhatsz. Arra is figyelni kell, hogy milyen veszélyek leselkednek rád. Ne dőlj be a csalóknak, a gyanúsan olcsó áraknak, légy körültekintő. Itt többet megtudhatsz arról, hogyan kerüld el az albérletcsalókat, hiszen a kiadó albérletek és a bérlők mellett, akár a csalókból is több lehet a jövőben.

Vannak-e ennek előnyei?

Nagyobb kínálatból válogathatsz akkor, ha a kiadó albérletek világa mellett döntesz a vásárlás helyett, illetve nagyobb szabadságnak is örvendhetsz. Szabályok persze mindenhol vannak, de a fizetési időpontok, a lakás minőségének megőrzése mellett még rengeteg lehetőséged adódik szabadszellemű felfogást gyakorolni.

Ami pedig nagyon fontos, egy cél, egy dátum lebeg a szemed előtt, amíg biztosan tudhatod, hol fogsz lakni, pandémia ide vagy oda. Ez segíthet rendszerezni az életed, hogy sokkal szervezettebb légy, sőt, a tervezésben is sokat segíthet. Ha igényes albérletre vágysz megfizethető áron, akkor vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.