Kerüld el az albérletbérlés körülményes procedúráinak buktatóit.

A budapesti albérletek bérlése egy bonyolult, és igen gyakran stresszes folyamat, amely kellő odafigyelést, éberséget, határozottságot, és megfelelő anyagi biztonságot igényel. Ezek az albérletbérlés alappillérei.

Mindezek mellett azonban egyéb, váratlan, kétes körülmény zavarhatja meg az egyébként sem egyszerű procedúrát. Melyek ezek a körülmények, és hogyan lehetséges budapesti albérletek bérlése úgy, hogy elkerüld a döccenőket, és megelőzd a problémákat?

A budapesti albérletek bérlése egy egész éves folyamat, ám azok szezononként változhatnak. Míg a nyári és őszi időszakok a főszezonnak számíthatnak a fokozott érdeklődés miatt a diákok és a fővárosban szerencsét próbálni szándékozó munkavállalók felől, addig a téli csendéletnek is akad előnye az albérlet piacon, a tavasz pedig számtalan pozitív természetű meglepetést tartogathat a bérelni vágy fiatalok számára.

Ezek előnyeinek hátránya is származik. A főszezonban a budapesti albérletek kelendőbbek, hatalmas, sokszor intenzív verseny alakul ki a bérelni kívánók között, télen visszaesik a kínálat, kevesebb számban találhatsz albérletet. A tavasz lehet az egyik legmegfelelőbb alkalom a bérlésre.

Egy másik hátráltató tényező lehet, ha problémáid akadnak beköltözéskor a lakótársakkal, vagy éppen, ha egy albérlet-csaló csapdájába esel. Az sem kellemes, amikor a nagy versengés közepette pont álmaid lakásától esel el.

Foglaló

A foglaló lényege pontosan az, hogy megvédjen téged attól, hogy elhappolják előled az általad kiszemelt, kibérelni kívánt albérletet. A bérbeadó felé ez egy komoly szándékokkal megtett jelzés afelé, hogy bérelni szándékozol.

Ezért is célszerű foglalóval bebiztosítani a helyed. Emellett azonban jó, ha felkészült vagy, és gyorsan lépsz, a foglaló ugyanis már elindít egy visszafordíthatatlan úton a bérlés felé. Mindenképpen csak komoly szándékkal foglalózz!

A foglaló során az anyagiak mellett a te fontosabb személyes adataid is szükségesek, ahogyan a bérbeadó, vagy a bérbeadó cég hivatalos adatai. Ezzel is igazolódhat a cég, vagy éppen magánszemély hitelessége, a verseny pedig könnyedén kikerülhető a foglaló módszerével.

Lakótárs problémák

„Segítség, nem jövök ki a lakótársammal,” mondta a felkészületlen bérlő, aki félvállról vette a lakásbérlést megelőző kutatómunkát, mielőtt választott egyet a budapesti albérletek közül, majd gondolkodás nélkül aláírt. Az albérletbérlés nem játék, hanem a jövődet befolyásoló, az életed legtöbb területére kiemelkedő mértékű hatást gyakorló elköteleződés.

Bár ritkán, de előfordulhat, hogy lakótársaddal nem jöttök ki jól, és többszörös kommunikáció sem javít a helyzeten. Ennek kevés az esélye, de a meglévő pár százaléknyi esély lehetőségét is halványíthatod akkor, ha érdeklődsz felőlük a bérbeadótól. Célszerű korukat, életstílusukat ismerni és figyelembe venni, de az is jó megoldás lehet, ha a lakás megtekintésekor beszélgettek.

Írjatok bérleti szerződést

A legjobb megoldás, ha nagyívben elkerülöd azokat a bérbeadókat, akik nem hajlandók bérleti szerződést kötni, vagy húzgálják szájukat annak hallatán. A bérleti szerződés ugyanis nem csupán a te javaidat szolgálja, hanem a bérbeadót is, így téve igazságossá és biztossá a lakásbérlést.

Számla

Ha lakhatási támogatást igényelnél, és arra jogosult is vagy, akkor elengedhetetlen a számla megléte. Ezt a terved azonban keresztülhúzhatják a nem számlaképes budapesti albérletek. Mindenképpen kérdezz rá a bérbeadótól, képes-e számlát nyújtani számodra.

A fenti négy pont figyelembe vételével minimalizálható a lakáskeresés ideje, és ügyesen kikerülhető a versengés okozta stressz, csalódottság. Bérelj albérletet velünk és ügyfélszolgálatunk minden kérdésedre készségesen válaszol.