Igényes albérletek és szerződéstípusok. Mit árul el az albérletről a személyiség típusod

Nem csupán egyfajta bérleti szerződés létezik Magyarországon. Ha kezdő lakásbérlő vagy, akkor valószínűleg idegennek érezheted az albérletbérléshez kapcsolódó fogalmakat és egyéb felmerülő, fontos tényezőket. Szerződéstípusok, számlával kiadó albérletek, lakhatási támogatás, kaució és egyéb fogalmak, amelyeket nagyon lényeges megismerned. Ezeket a lényeges tényezőket itt ismerheted meg gyorsan és részletesen, ha te is a kezdők cipőjében jársz.

Ha pedig már tapasztalt bérlő vagy és otthonosan mozogsz a kiadó albérletek világában, akkor lehetséges, hogy jobban ismered már a szerződéstípusokat, és azok minden jellegzetességét, sőt, az is előfordulhat, hogy már mindkettőt próbáltad is.

A biztonságérzet nagyon fontos az ember számára, már az evolúció során is az otthon melege adta a biztonságot. Mai, modern világunkban pedig a kiadó albérletek is biztonságot jelenthetnek azoknak a fiataloknak, akik a szülővárosuktól messze, a fővárosban kezdenek új életet, de azok számára is, akik Budapesten nőttek fel, és a szülőket maguk mögött hagyva önálló életet élnének.

Mivel a biztonság központi szerepet tölt be céljaink között továbbra is, ezért nem meglepő, ha minden apró, információ morzsát arra használ az ember, hogy megbizonyosodjon arról, mennyire megbízható egy bérbeadó, mennyire biztonságos az ajánlata, illve maguk a kiadó albérletek egyaránt. Sokat elárul rólad is, de a bérbeadóról is a bérleti szerződés típusa.

Akik úgy nyom nélkül bérelnek.

Nem mindegy, hogy milyen bérleti szerződést írsz, alá, sőt az sem, hogy egyáltalán aláírsz-e. A szerződések témáját érdemes azzal kezdeni, hogy olykor sajnos még napjainkban is lehet olyan esettel találkozni, amikor a bérbeadó és a bérlő nem írnak alá írásos megállapodást, azaz szerződést.

Csupán szóban történő, közös megegyezés alapján zajlik a szerződéskötés, amely során szóban megegyeznek a felek a szabályokról, a fizetendő összegről, a dátumokról és az elvárásokról is. Ez nem szokott egy hosszú ideig tartó megbeszélés lenni, és nagyon gyakori, hogy az albérlet roppantul színvonalon aluli kinézettel rendelkezik.

Mit árul el ez a bérlőről és a bérbeadóról? Sajnos nem sok jót. A szerződés hiánya a bérlőt szemlélve azt mutatja, hogy vagy túl naiv, tapasztalatlan és túlságosan jóhiszemű, vagy pedig egyáltalán nem érdekli őt az, hogy a kiadó albérletek milyen állapotúak, illetve, hogy ő milyen albérletbe költözik be. Az is előfordulhat, hogy nincs tisztában azzal, hogy saját biztonsága szempontjából is lényeges írott bérleti szerződést létesíteni, az ugyanis csak a felek jogait védi.

A bérbeadóról is sokat megtudhatsz a szerződések alapján, így azok hiányának köszönhetően egyaránt. Lehetséges, hogy egy meglehetősen igénytelen, vagy éppen hanyag személyről van szó, akit egyáltalán nem érdekel a lakás albérlete, csupán az, hogy mihamarabb kiadja a lakást és több pénzhez juthasson a kiadó albérletek előnyének köszönhetően.

Ez pedig még mindig a jobb eset. Rosszabb esetben ugyanis albérlet-szélhámossal van dolgod, aki gondosan kitervelte a pénzszerző stratégiát, és most alaposan megszőtt hálójában ragadtál. Tanulj többet a veszélyes ajánlatokról, illetve arról, hogyan kerüld el a szélhámosokat, és semmiképpen se bérelj lakást bérleti szerződés nélkül.

Határozott vagy határozatlan idejű bérleti szerződés?

Az örökös dilemma. Ha határozott idejű bérleti szerződéssel bérelsz, az azt jelenti, hogy kimagasló fontosságot élvez nálad a már említett biztonság és megbízhatóság. A határozott idejű bérleti szerződés ugyanis egy fix időre biztosítja számodra az otthon melegét. Ez pedig azt is sejteti, hogy szeretsz előre tervezni, és a bérlés idejére meg van tervezve az életet.

Ez a szerződéstípus rendkívül részletes, az abban feltüntetett pontok betartását célszerű szigorúan venni. Ez a legbiztonságosabb szerződéstípus, hiszen így a megadott időszakon belül nem tehetnek ki az albérletből, a szerződés lejártával pedig probléma nélkül tovább állhatsz.

Amennyiben a határidő után is szívesen bérelnéd az albérletet, az megvalósítható akkor, ha ebbe a bérbeadó is beleegyezik. Azok a bérbeadók, akik ezt a szerződéstípust preferálják tisztelettudó, igazságos, szabályszerető, segítőkész és komoly emberek, akikkel könnyű együttműködni. Ha szívesen bérelnél határozott idejű bérleti szerződéssel, vedd fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.

Ezzel szemben a határozatlan idejű bérleti szerződés a fent említett két esetnek a keveredése. Bár sokkal jobb, mint szerződés nélkül bérelni, azonban koránt sem olyan biztos és védett, mint a határozott idejű bérleti szerződés, éppen ezért nehéz meghatározni milyen bérbeadóval akad dolgod ennél a szerződéstípusnál.