Hogyan bérelj közösen egy olyan emberrel, akivel nagyon különböző a személyiségetek

Az emberi lét nélkülözhetetlen része a társaság, az emberi interakció és a szocializálódás. Igen pozitív része a napnak az, amikor vége a munkaidőnek és a szabadidődre koncentrálhatsz. Ezzel együtt jár, hogy főzhetsz, esetleg ételt rendelhetsz, a kedvenc hobbidat gyakorolhatod, vagy a legjobb barátaiddal ütheted el az időt.

Azonban mi a helyzet akkor, ha olyan emberrel/emberekkel élsz együtt, kik tőled nagyon eltérő személyiséggel rendelkeznek, ebből kifolyólag pedig többször is előfordul, hogy nem találjátok a közös nevezőt, a közös programok megszervezése pedig jóval több gondot okoz, mint kellene?

Lakótársakkal bérelni egy igazán szép része lehet az életednek. Igaz, az emberek, különösen a fiatalok többsége először csupán a spórolás szándékával szeretne bérelni, hiszen a kiadó szobák sokkal olcsóbbak, mint egy teljes albérlet egyedül történő bérlése, azonban ezek a kezdeti szándékok mindig örök barátságokká avanzsálódnak. Akadhatnak azonban komplikációk is az igaz barátsághoz vezető úton.

Kiadó szobák bérlése során az ember privát szférája mindössze a szoba méretéig zsugorodik, hiszen a közös tereket a többi lakótárs is használja. Minél több lakótárs dönt a kiadó szobák ötlete mellett és bérel egy nagyobb lakásban közösen, annak többféle személyiség zsúfolódik egy légtérbe.

Ez pedig gyakran az introvertált személyiségű emberek rémálma lehet, míg az extrovertáltaknak is kihívásokkal kell megküzdeniük, azonban teljesen más okokból. Íme néhány jó tanács annak érdekében, hogy zökkenőmentesen történjen az összerázódás kiadó szobák bérlése során a lakótársaiddal.

Ha introvertált vagy

Egy visszahúzódóbb személy számára szörnyen megpróbáló időszak lehet az albérletbe költözés első hónapja abban az esetben, ha lakótársakkal bérel közösen, és azok között akad tőle teljesen eltérő személyiségű ember, aki imádja a társaságot.

Ha ez így adódik, és bár kedveled a társaságkedvelő lakótársad, de fáraszt a vele töltött idő, akkor itt az ideje, hogy visszavonulót fújj. Nem szükséges minden általa szervezett programon részt venned, hidd el, ő még több programon is képes részt venni, és nem fárad el egyhamar, hiszen a társaság és a szocializálódás feltüzeli, és energizálja, míg téged az teljesen kimerít. Beszélj vele erről, nyugodtan mondj neki nemet, természetesen udvariasan, menj haza és végy egy nyugtató, forró fürdőt.

Elkerülhetetlen, hogy lakótársaid barátokat, családtagokat, vagy éppen ismerősöket invitáljanak az albérletbe. Előbb-utóbb ez is előfordul majd. Ilyenkor neked nem muszáj elszórakoztatni a lakásban tartózkodó emberek, esetleg, ha mégis szívesen veszel részt az összejövetelen, ne feledd, hogy bármikor elfáradsz, esetleg kényelmetlen fordulatot vesz a beszélgetés, te bármikor visszavonulhatsz a szobádba. A kiadó szobák közül ugyanis te is bérelsz egyet.

Akkor, ha mégis a közös terekben maradnál, hiszen azt te is pont ugyanannyira használhatod, ahogyan a többi lakótársad, akkor célszerű lehet kijelölni egy biztos pontot magadnak. Egy sarok, esetleg távoli szék, amely kivon a beszélgetésből, de nem távolít el a közös térből. Az is hasznos trükk lehet, ha a szobádat a nyugalom szigetévé alakítod. Hangos lakótársak esetén jót fog tenni egy kis pihenés. Nem tudod, hogyan találj megfelelő ajánlatra introvertáltként?

Ha extrovertált személy vagy

Extrovertált, közösségszerető ember vagy? A kiadó szobák ötlete számodra maga a Mennyország lehet, különösen akkor, ha elsőéves egyetemista, vagy pedig fiatal felnőtt vagy, aki nemrég szakadt el a családi fészek biztonságot nyújtó melegétől. A közösség ugyanis ilyenkor biztonságot nyújthat, és valamennyire pótolhatja a család érzetét.

Mire figyelj oda akkor, ha úgy tűnik, a lakótársad más típusú személy, és veled ellentétben ő élvezi az egyedül töltött időt? Légy tapintatos. Neki a nyugalom legalább olyan fontos, mint neked az, amikor pörög az élet. Érdemes kompromisszumot kötni és kijelölni olyan időszakokat, amikor barátokat hívhatsz át, vagy esetleg a lakótársaddal szervezel közös programot a városban. A megértés és közös együttműködés gyakorlása nem csupán szoros barátságot eredményezhet kettőtök között, de a szociális érzékenységed is fejlesztheti, ami egy társasági ember számára nagyon hasznos lehet a jövőben. Ne habozz kapcsolatba lépni az ügyfélszolgálatunkkal, ha éppen a kiadó szobák lehetőségei között nézelődsz.