Ha szólóban bérelnénk lakást…

Egyedül albérletet bérelni Budapesten nem csupán nagy felelősség, de hatalmas kaland is. Több okból is. Fiatal munkavállalóként vagy egyetemistaként sokszor először ízlelünk bele a nagybetűs életbe. Hirtelen növekszik a tennivalóink száma, önellátókká kell válnunk. Mi is lehet nagyobb bizonyíték arra, hogy önálló, független felnőttekké cseperedtünk, mint az, hogy egyedül bérlünk lakást?

Míg a fiatal nagy része ilyenkor lakótársakkal költözik össze, akadnak olyanok is, akik introvertáltabb személyiségek. Olyanok is vannak, akik nagyobb az igényük az egyedüllétre, a tanuláshoz térre és csendre van szükségük, amelyet legtöbb olyan esetben, amikor több emberrel élünk együtt, meglehetősen nehézkes megvalósítani.

 De akár az is lehet számottevő ok az egyedül bérlésre, ha egy munkával töltött, hosszú nap végén nem kívánunk társaságban és emberek között lenni. Sokunknak magány kell a feltöltődéshez, hogy újult erővel vághassunk bele a következő napba és az azzal járó izgalmakba. Ezért is egyedül bérlünk albérletet.

Nagy felelősségnek nevezhető egy ilyen elhatározás, hiszen egyedül kell fizetni havonta, ahogyan egyedül kell fenntartani a lakást is. Takarítani, időt szánni a karbantartásra, sokszor pedig egyedül kell berendezni és dekorálni is. 

Mentális felkészültséget is követel egy ilyen döntés meghozatala. Felkészültnek kell lenni arra, hogy senki sem fog ránk várni, amikor hazamegyünk munka után, senkivel sem tudunk otthon folyamatosan időt tölteni a lakásunkban. Ha segítségre szorulunk, csak saját magunkra számíthatunk, hiszen senki sem lesz a közelünkben, hogy kisegítsen. 

Amennyiben mind ezekre felkészültnek érezzük magunkat, a nehézségek mellett különleges kalandban lehet részünk. Ha több időt töltünk egyedül, akkor több időt töltünk magunkkal, ez pedig segíthet az önismeretben. Továbbá az egyedül töltött idő különleges szellemi fejlődés, ami nem mindennapi fegyverrel ruház fel minket.

Tény, hogy akármennyire is hasznos és szórakoztató egy vagy több lakótárssal élni, az egyedüllétnek is megvannak az előnyei. Sok esetben egyszerűbb saját magunkra támaszkodni, mint másokkal osztozva szelni át az élet kalandos vizein, legyen szó anyagiakról, a takarítás beosztásáról, vagy csupán a magánéletről. Ilyenkor attól sem kell tartanunk, hogy netán ne jönnénk ki a lakótársunkkal, hiszen nincsenek is.

Igencsak kecsegtető annak az ötlete is, hogy akkor hívhatjuk át a barátainkat, amikor csak szeretnénk. Nem kell attól tartani, hogy a lakótársak megelégelik, ha egy plusz személy is tartózkodik a lakásban. Ezáltal egyszerűbb privát beszélgetéseket folytatni, és még a tévén, kanapén sem kell osztoznunk, ha ilyen módon szeretnénk otthon kikapcsolódni.

Hogy mire figyeljünk oda, ha albérletet bérelnénk szólóban? Elsősorban az ár kategóriára. Érdemes ugyanis reális árban gondolkodnunk, olyanban, amelyet a későbbiekben hosszú távon is meg tudunk fizetni probléma mentesen, a nélkülözést elkerülni. 

Figyeljünk oda arra is, hogy mennyire tágas lakásra van szükségünk. Ha egyedül élünk, kevesebb teret használunk fel, sokszor érdemes kisebb méretekben gondolkodni, hiszen így pénzt spórolhatunk. A miniatűr lakások, másnéven a „mikro lakások” pedig mostanában igencsak trendinek számítanak, nemcsak az olcsó lakbérnek köszönhetően, hanem azért is, mert sokkal egyszerűbb otthonossá varázsolni őket. 

Olcsó, kiadó albérleteket Budapest legtöbb kerületében találhatunk, azonban a legtöbb és egyben legnívósabbak a város szívében helyezkednek el. Érdemes a Global Best Property Zrt. kínálatait böngészni. 

Nem csupán az általunk preferált ár kategóriát biztosíthatjuk be, de kedvünkre válogathatunk a magas színvonalú lakások közül, azok stílusa, elrendezése és méretei között, ha elég leleményesek vagyunk. Választhatunk olyan albérletet, amelyet majd több lakótárssal béreljük, de a jó hír, hogy számtalan lehetőség akad a szólóban bérlésre is.

Akkor se fájjon a fejünk, ha valamilyen okból nem valósulnak meg az egyedüli lakásbérléssel kapcsolatban dédelgetett álmaink, és rászorulunk mások anyagi vagy éppen fizikai jelenlétére az albérletben. 

Ha lakótársakkal bérelnénk ugyanis, a Global Best Property Zrt. lakásaiban biztosított a rend és a csend, a lakótársaknak igazodniuk kell egymáshoz, hogy mindenki számára kellemes legyen az együtt élés, illetve ez a megállapodás a konfliktusok megelőzését, azok elkerülését is szolgálja.