Ezeket a kérdéseket tedd fel magadnak, mielőtt albérletet bérelsz, ha diák vagy

Diákként sok dilemmával kell szembe néznie az embernek. Ha a szemeszter eleji tárgyfelvétel, kredit mennyiség kérdése nem lenne elég stressz, akkor a lakhatás témája biztosan beárnyékolja majd a mindennapjaidat a szemeszter kezdete előtt. Jó, ha felkészülsz, és felteszel magadnak pár kérdést albérletbérlés előtt.

A legtöbb egyetemista sokkal inkább részesíti előnyben a privát szféra fontosságát, a tanuláshoz szükséges nyugalom biztosítását, és az otthonos albérletek, esetleg kiadó szobák idilli hangulatát, és szabadságát a kollégiumok, zsúfolt, zajos, és koránt sem privát jellegéhez képest.

A kiadó lakások Budapesten az elmúlt években nem csupán a munkavállaló felnőttek körében népszerűek, hanem a diákok körében is. Így pedig a diákok hamarabb megízlelik az önállósággal járó felelősséget, és a nagybetűs felnőtt élet legjavát.

Mielőtt azonban úgy döntesz, hogy életedben először albérletet bérelnél, megéri alaposan átgondolni, és fontolóra venni, hogy mit szeretnél, és igazából mire van szükséged diákként. A kiadó lakások Budapesten többféle stílusban, méretben találhatók, illetve rengeteg részletre érdemes odafigyelni velük kapcsolatban.

Megengedheted magadnak?

Ha megnézed, a kiadó lakások Budapesten különböző árakon vannak meghirdetve, de többségük igencsak borsos. Az albérletbérlés alapvetően nem egy olcsó életstílus diákok számára, különösen akkor, ha mindössze egy kevés bevétellel rendelkezel. Azonban még így is több előnnyel szolgál, mint más szállás/lakhatási lehetőségek.

Érdemes belegondolni abba, hogy milyen albérletet szeretnél. Egyik előző cikkünkben már felvetettük a listakészítés ötletét is, ami nagyban megkönnyítheti az életedet akkor, ha tanácstalan vagy, és elvesztél a kiadó lakások Budapesten található birodalmában. Ezt a listát az anyagi forrásaiddal összevetve megtalálhatod a számodra megfelelő albérletet.

Amit igazán lényeges szem előtt tartanod, az nem más, mint a kezdeti kiadások témaköre. A rezsi és a lakbér állandók, de az első havi lakbér és a kaució letétele is az albérletbérlés kezdeti szakaszához tartoznak. Fontos, hogy előre meg legyen teremtve ez az összeg, és ne csak ígérgesd.

Sokan ugyanis úgy hiszik, hogy össze tudják szedni időben ezt az összeget, amikor ez nem sikerül, akkor pedig akár az utolsó pillanatban is visszamondják az időpontot, bejelentik, hogy többé nem tartanak igényt az albérletre, nem szeretnének szerződni, mást hozott az élet. Légy felkészült, hogy ne kerülj ilyen kellemetlen helyzetbe. Ez a felkészületlen húzás bizony nem csak téged, de a bérbeadót is kellemetlenül érintheti.

Szólóban vagy lakótársakkal?

Egy másik gyakori dilemma, hogy egyedül bérelne az illető egy egész lakást, vagy inkább lakótársakkal. Ha te sem tudsz dönteni, akkor az alábbiakban felhozunk érveket mindkét opció mellett, amelyek segítségedre lehetnek a döntés meghozatalában.

A lakótársakkal való bérlés az egyik legnépszerűbb lakhatási forma napjaikban, ez pedig főként a pandémia okán alakult így. Az emberek a szociális élet fenntartása érdekében és a magányosság elkerülését szem előtt tartva a lakótárs opcióhoz fordulnak.

Diákként és extrovertált személyiségként is hasznos lehet, ha vannak lakótársaid, hogy elkerüld a mentális kényelmetlenségeket. Az árak szintén pozitívumnak számítanak, hiszen jóval kedvezőbb anyagilag, ha több emberrel bérelsz együtt.

A szóló lakásbérlés az önállóságra vágyó, illetve az introvertált személyiségek számára is kiváló választás lehet. Biztos, hogy tudsz majd tanulni, hiszen nem lesz a kolira jellemző hangzavar, ami megakadályozná a nyugodt felkészülést.

Mire van szükséged?

Biztosan tudod milyen albérletre van szükséged? Hogy milyen eszközökkel kell, hogy fel legyen szerelkezve az általad bérelt lakás, kiadó szoba? Egy íróasztalra mindenképpen szükséged lesz, a gyors internet pedig napjainkban nélkülözhetetlen. Természetesen konyhai eszközökre, egy ágyra és fürdőszobára is szükséged lesz.

Továbbá, célszerű tisztában lenni azzal, hogy milyen típusú albérlet való a korosztályodnak. A z generációs diákok ugyanis más dolgokat preferálnak az előző generációkhoz képest, és ezt sajnos nem minden bérbeadó veszi figyelembe. Ha egy igazán fiatalos albérletre, esetleg kiadó szobára vágysz, diákoknak is megfizethető áron, akkor keresd ügyfélszolgálatunkat.