Diák keres albérletet Budapesten: mik a piros zászlók ilyenkor?

Számtalan diák keres albérletet Budapest környékén minden évben, abban reménykedve, hogy a lehető legolcsóbban találnak majd rá jövőbeli otthonukra. Általánosságában ennek oka nem más, mint az, hogy a gólyák többsége nem vágyik a túl szociális kollégiumi életre, míg a felsőbb évesek belefáradtak abba, és komolyabban is a tanulmányaikra, az utolsó évi kötelezettségeikre fókuszálnak.

Ebben az évben azonban az általánosságok mellett, más, új okokból is kényszerülnek elhagyni a kollégiumot és több száz diák keres albérletet Budapest környékén. A túl népes kollégiumok bezárni kényszerültek, így a szokásosnál is nagyobb az igény a gyors és olcsó albérletre.

Összegyűjtöttünk néhány tényezőt, amivel segíthetünk téged az albérletvadászatban, ha te is olyan diák vagy, aki frissen került ki a kollégiumból és fedélre van szükéged.

Sokan teszik fel ezt a kérdést. A tanuláshoz és a digitális oktatáshoz a lehető legkevesebb zajra van szükséged, ezért átfuthatott a fejeden az, hogy egy teljes lakást bérelj ki Budapesten. Ez is egy teljesen jó és célravezető megoldás. Azonban sok diák nem engedheti meg magának azt az anyagi szabadságot, hogy egyedül fizessen lakbért és rezsit egy lakás után. Ilyenkor természetesen a legegyszerűbb megoldás szobát bérelni. Nagyon oda kell azonban figyelni a buktatókra.  

Összegyűjtöttünk néhány tényezőt, amivel segíthetünk téged az albérletvadászatban, ha te is olyan diák vagy, aki frissen került ki a kollégiumból és fedélre van szükéged.

1. Legyen stabil az összeg

Fontos, hogy a mérleg nyelve mindig kiegyensúlyozott és stabil legyen, az ugyanis a hidegebb időkben és a fűtés használatával elbillenhet. Ezzel arra célzunk, hogy oda kell figyelni arra, hogy mit tapasztalunk a szerződésben a bérleti díjjal és a rezsivel kapcsolatban.

Bizonyosodj meg róla, hogy olyan szerződést írsz alá, amelyben tisztán szerepel, hogy a szerződésed lejártáig fixen a szerződésben szereplő összeget fizeted majd. Az esetek többségében ugyanis a fűtés bekapcsolása több kiadással jár kéz a kézben. Mi büszkén jelenthetjük ki, hogy fix összegű albérleteink mindig kiváló megoldásként szolgálnak, akárhányszor diák keres albérletet Budapest térségében. Egyéb szerződéses buktatókról itt olvashatsz.

2. A váratlan lakbér emelkedés csapdája

Nemcsak a rezsi okozhat kellemetlenségeket. A lakbér is. Amikor az ember szobát bérel, akkor elkerülhetetlen a lakótárssal való osztozás a lakáson, a fürdőszobán, és nem utolsó sorban a költségeken. Ez utóbbi nagy fejfájást okozhat, ha valamelyik lakótársad váratlanul elköltözik.

A legtöbb főbérlő ilyenkor felemeli a lakbér árát, ezzel hatalmas terhet és stresszt róva a többi bérlőre, rád is. Ez akkor a legdrasztikusabb, amikor egyetlen lakótársad költözik el, ezért egyedül kell megbírkóznod az anyagiakkal. Sajnos, gyakran így lehet belőled az a tipikus eset, amikor diák keres albérletet Budapest térségében és kétségbeesésében a legelső lehetőségre lecsap, félretéve a másodlagos, de szintén lényeges prioritásokat a lakással kapcsolatban.

Beköltözés előtt mindenképpen kérdezz rá, hogy mi történik a megmaradó bérlőkkel akkor, ha egy bérlő tova száll. Amennyiben számodra kielégítő választ kapsz, győzödj meg arról, hogy ez a szerződésben is szerepeljen. Természesen a mi szerződésünkben szerepel a fix összeg, amely akkor sem változik, ha valaki elköltözik az albérletből. Amennyiben ezzel kapcsolatban bármi kérdésed akad, ne hezitálj felvenni a kapcsolatot segítőkész ügyfélszolgálatunkkal.

3. A nyugalom biztosítása

Az egyik legfontosabb része a jelenlegi diák életnek és a digitális oktatásnak is, hogy megkapd a számodra megfelelő mennyiségű nyugalmat, a nesztelen otthon tartózkodást és a saját teredet, amelyet berendezhetsz a „tanuló saroknak” vagy akár a „home school”-nak.

Míg a munkavállalók „home office” sarkot alakítanak ki, neked ugyanúgy szükséged lesz a helyre. Az otthoni munka és tanuló sarok kialakításához számtalan hasznos tippel tudjuk kellemesebbé tenni a hétköznapjaidat egy korábbi cikkünkben.

Remek lehetőség lehet, ha a belvárosban bérelsz, így közel lehetsz minden számodra fontos helyszínhez, étteremhez és közlekedési csomóponthoz, akik a 2020-as nehéz élethelyezetében is elviselhetőbbé, könnyebbé tehetik az életedet. Ajánljuk, hogy nézz szét a belvárosi ajánlataink között, biztosak vagyunk benne, hogy megtalálod a számodra tökéletes ajánlatot.