Hogyan tedd álmaid irodájává az albérletedet?

Ahogyan életünk minden területe módosításokon esett át, így munkahelyi és a felsőfokú oktatási légkör 360 fokos fordulatot vett 2020-ban. A világ olyan gyorsan változott meg, hogy sokunknak nem is volt időnk hozzászokni az új viszonyokhoz. Az irodaházak kiürültek és a legtöbb munkavállaló az otthonában kényszerült folytatni a munkát. Ám sokakat hátráltatott és zavart meg a környezetváltozás.

Ugyanez figyelhető meg az egyetemisták körében, akik íróasztaluk felett, egy laptop és kamera előtt töltötték szemináriumaikat, tették le vizsgáikat. Az előadó termek és a tantermek az irodaházakhoz hasonlóan bezárták ajtajukat és az oktatás a hagyományos keretek átlépésére kényszerülve, elektronikus platformra helyeződött.

A munkahelyi környezet megszokott sémája átértelmeződött

A szokásos körök és napi rutinok újra kreálása kulcsfontosságú feladattá vált mindenki számára. Az emberi agynak időre van szüksége ahhoz, hogy új rutinokat tanuljon meg és azokhoz alkalmazkodva működjön hatékonyan. Akárcsak ezelőtt a munkahelyen (vagy éppen az iskolapadban).

Kezdetekben bizonyára sokunk tapasztalhatott kétféle véglet. Az egyik verzió úgy nézett ki, hogy az otthoni munka gördülékenyen megy, viszont az albérletünk nyújtotta békesség, az otthon melege eltűnt. Sokkal inkább vette át a szorongás és nyugtalanság a szerepet, munkaidő lejártával, sőt hétvégenként is. Úgy érezzük, hogy „hazavittük a munkát”, és akartunk ellenére is gyakorta pillantunk a laptopunk irányába, még annak kikapcsolt állapotában is.

A másik véglet a fent említett szöges ellentéte. Érezhetjük úgy is, hogy túlzott nyugalom szállt meg bennünket. Nem csupán munkaidőn kívül, hanem munka közben is. Azon kapjuk magunkat, hogy túlságosan is „otthon érezzük magunkat”, így a koncentrációs képességünk csökken, gyakran elterelődik a figyelmünk, és a főnökünk már üzen is, azt kérdezve, hogyan haladunk.

Összegezve a két példát, vagy a munka hangulata veszi át az irányítást otthonunk felett vagy pedig az otthon veszi át az irányítást a munkánk felett. E két példából okulva, íme  pár hasznos tanács ahhoz, hogy mi vegyük át az irányítást a munka és az otthon felett, és képesek legyünk megteremteni a megfelelő hangulatot és egyensúlyt a munka és otthon között.

Nemrégiben levezetett tanulmányok bizonyítják ugyanis, hogy akik képesek megteremteni az említett egészséges egyensúlyt és megfelelő „home office-t” képesek létrehozni, ők gyakrabban kérik, hadd dolgozzanak a jövőben is otthonról.

Első és legfontosabb feladatunk, hogy fejben rendszerezzük, hogyan is képzeljük el a „home office” fogalmát a saját esetünkben. Írjunk listát. Vegyük fontolóra, hogy milyen teendőkre kell összpontosítanunk munkánk során, azok mennyi időd vesznek igénybe, és mikor szeretnénk szünetet tartani.

Figyeljünk azonban az időkeretre is

Ha munkánk nem igényel túlórát, és mi magunk sem vállalnánk azt normál esetben, akkor ne dolgozzunk tovább a kelleténél. Mivel otthon vagyunk, ezért hajlamosak lehetünk megfeledkezni az idő múlásáról, hiszen nem kell hazasietnünk. Ha ezt nem vesszük figyelembe, akkor beleeshetünk abba a hibába, hogy észre sem vehetjük, és máris vacsoraidő van és ránk sötétedett.

Rendezzük be „iroda sarkunkat” úgy, hogy az a hagyományos irodai légkörünkre emlékeztessen. Azonban a home office előnye, hogy nem kell szabályoknak megfelelnünk, így engedhetjük, hadd szárnyaljon kreativitásunk. Legyen szó motivációs idézetről, élénkebb színekről, mulatságos képekről, kedvenc rock sztárunk aláírásáról, vagy éppen illatos virágcsokorról, határ a csillagos ég, hiszen saját magunk vagyunk az házi irodánk vezetői.

Éppen ebből kifolyólag érdemes lesz meghozni saját szabályainkat. Nem csak az időbeosztását kell ugyanis szabályoznunk, hanem meg kell alkotnunk saját beosztásunkat is, és saját öltözködési kódunkat. Nem érdemes ugyanis egésznap pizsamában tartanunk a frontot.

Bár senki sem lát majd minket a lakótársunkon kívül, nagyban csökkenhet a produktivitásunk. Szükséges, hogy átszellemüljünk. Bár igaz, hogy nem kell ingben és kényelmetlen magassarkúban ülnünk egésznap, a mackónadrág és pizsama kerülése továbbra is lényeges. Öltözzünk valami kényelmesbe, amit a munkahelyen is szívesen öltenénk magunkra.

A hangulat megalapozásához akár dj-vé is válhatunk, játszunk le zenét, hozzunk létre saját munkára ösztönző lejátszási listánkat, és hamar arra eszmélhetünk, hogy gördülékenyebben megy a munka, mint valaha. Ha pedig szükségünk van a háttérzajra, kapcsoljuk be a tv-t. Ezt természetesen csak akkor tegyük meg, ha a műsorok nem terelik el a figyelmünket a lényeges munkahelyi feladatok teljesítéséről. Ezt csak idővel tudjuk kitapasztalni, így érdemes kísérletezni és feljegyezni mi használ számunkra, illetve mi az, ami nem.

A mi cégünk olyan albérletek bérlésére nyújt lehetőséget, amely nem csupán elsőosztályúak és olcsók Budapesten, de kiválóak otthon végzett munkához is. A természet nyugtató színei dominálják a lakásokat és elegendő tér áll rendelkezésre egy saját, kis iroda kialakítására, az egyéni kreativitás kiaknázására és a megfelelő mennyiségű térre.