Budán vagy Pesten érdemesebb albérletet bérelni?

Roppantul lényeges foglalkozni azzal a kérdéskörrel, hogy Budapest melyik részén érdemes-e lakást bérelni? Nagyon sok ember vágyik budapesti albérletre, azonban nem figyelnek oda a részletekre albérletbérléskor, szerződéskötéskor. Ennek elégedetlenség lehet a vége. Gyakran előforduló jelenség, hogy bár valakinek az álma válik valóra egy jó árban lévő, Budapest belvárosában található albérlet bérlésekor, azonban később rájön, hogy nincs kibékülve a lakással.

A lakással mégsem talál semmi problémát, ezért elkönyveli, hogy „nem neki való a nagyvárosi élet”, és sokszori szenvedéssel teli tapasztalatszerzés után veszi csupán észre, hogy nem a lakás és nem a város a hibája, hogy az illető nem érzi jól magát jelenlegi életében. A bérlő nem fordított alapos időt és megfigyelést arra, hogy kitalálja, mire van szüksége és mi rezonál vele, mielőtt Budapestre költözött.

Jövőbeli terveinken és személyiség típusunkon múlhat, hogyan érezzük magunkat egy városrészen és egy albérletben. Mielőtt bármilyen döntést hozol, jó lehet, ha figyelembe veszed a megközelíthetőséget, és azt, hogyan szeretnél majd kikapcsolódni szabadidődben.

Mégis hogyan előzhető meg, hogy a fent említett hibák elkövetése elkerülhető legyen?

Mert mindez teljes mértékben elkerülhető. Először is, gondold át alaposan, hogy mennyi időt vagy hajlandó munkába utazásra szánni naponta. Milyen messze vagy éppen közel szeretnél lakni a munkahelyedhez? Ennek a meghatározása nagyban megkönnyítheti az életed és a többi albérlettel kapcsolatos döntésedet is.

Egy mindössze 15-20 percnyi munkahelyre történő utazás életmentő lehet számodra akkor, ha nem erősséged a korán kelés vagy éppen hosszú ideig tart elkészülni. Ez akkor is jó döntés lehet, ha munkád erőt próbáló vagy szellemileg kimerítő és munkaidő végén már csak arra vágysz, hogy hazaérj és megpihenj, felfrissülj.

Amennyiben viszont nem jelent akadályt számodra a hosszabb ideig tartó utazás, és a munkahely környéke sem kecsegtető vagy éppen távol áll a te belső világodtól, akkor célszerű attól fizikailag távoleső albérletet választani. Nincs is annál rosszabb, mint amikor úgy érzed a munkád rabja vagy és nem tudsz elszakadni attól, hiszen a közvetlen szomszédságodban helyezkedik el a munkahelyed.

Előfordulhat, hogy azok közé az emberek közé tartozol, akiknek életében nem tölt be túl meghatározó szerepet a munka, de az is lehet, hogy otthonról szándékozol dolgozni, ezért nem a munkahelyhez igazítod, hogy hol szeretnél lakni. Ekkor kerül középpontba a személyiséged. Az egyéniséged szignifikáns szerepet tölt be abban, hogy meghatározd, milyen környéken élnél, milyen nevezetességekhez, szórakozó helyekhez, kikapcsolódási pontokhoz helyeznéd magad közel.

Egy másik fontos kérdéskör lehet ebben az esetben az, hogyan állsz a belvárossal?

A központban ugyanis hihetetlenül egyszerű albérletet találni. Nem csupán az ár kategória, de a stílus és méret is többféle variációban jelenik meg, így tehát kiváló lehetőség ez a válogatásra és a tervezésre.

 A belvárosi albérletbérlésnek az elérhető, változó minőségű albérletei mellett még megszámlálhatatlanul sok előnye van, és csupán minimális hátránya (már amennyire azokat hátrányként kezelhetjük). Ezek közé az előnyök közé tartozik a gyors és hatékony, a legtöbb esetben biztonságos és megbízható közlekedés, a nagyobb bevásárló központok és kisebb boltok közelsége.

 A kikapcsolódás és a szórakoztató ipar termékeihez való egyszerű hozzáférhetőség, az örökösen virágzó éjszakai élet és a leggyönyörűbb turisztikai látványossága elérhetősége ide sorolható. Mindez csupán egy pár példa a tengernyi lehetőség közül. Ha pedig saját üzletbe kezdenénk, a belváros népszerűsége igen hamar a mi malmunkra hajthatja a vizet. Pest gyorsan változó, nemcsak trendeket követő, de divatot diktáló kerületei igen alkalmasak lehetnek ezeknek a terveknek a megvalósítására és a pörgős életritmus űzésére.

Ha viszont nyugalmasabb, jóval tradicionálisabb környezetben keresnénk megnyugvást és otthont, akkor Budán sem árt szétnéznünk. Buda előnye, hogy ha a vidéki életet mintájától nem szeretnénk elszakadni, akkor könnyedén találhatunk családi házakban is albérletet, amennyiben viszont nem szakadnánk el a nagyvárostól, a központiságtól, vagy éppen az indusztriális stílusú lakásoktól, esélyünk nyílik Buda központibb, Pesthez és a Dunához közelebb eső részeink bérelni.