Bérbeadó szokások, amelyekre érdemes odafigyelni

A fiatal bérlők nem sok figyelmet fordítanak a bérbeadót övező apró, piros jelzésekre. Egy tisztességes bérbeadótól bérelni pedig legalább olyan elemi lényegű, mint a biztonságos környék, vagy éppen a megfelelő lakástípus kiválasztása.

Az emberi körülményekkel rendelkező, bérlésre alkalmas, kiadó albérletek sok-sok olyan apró trükkökkel, tudnivalókkal rendelkeznek, amelyek meghatározók lehetnek a kiadó albérletek jövőjét, és a te bérlési szándékaidat, annak jövőjét illetően.

Ilyen trükk, az is, hogy az év melyik szakaszában bérelsz, de az is, hol helyezkednek el a kiadó albérletek, milyen bérleti szerződésből származik a legnagyobb hasznod, ahogyan az is, hogyan viselkedik a bérbeadó.

A bérbeadó hitelessége, tisztességes viselkedése sokkal lényegesebb, mint gondolnád. Az ugyanis elárulja, hogy kivel lesz dolgod a jövőben. A kiadó albérletek bérlése során ugyanis egyfajta kapcsolattartás, jól beolajozott kommunikáció alakul ki a bérbeadó és a bérlő között.

Ahhoz, hogy könnyedén meghatározhasd, hogy milyen bérbeadóval van dolgod, mennyire tisztességes, hiteles, illetve becsületes, vagy éppen mindezek ellentéte egy bérbeadó, egyik korábbi cikkünkben segítséget nyújtunk.

Viszont az sem mindegy, hogy mennyire látható jeleket kommunikál felénk egy bérbeadó viselkedése. Az persze nagyon fontos, hiszen együtt kell dolgoznod vele, a bérlés során ugyanis a bérbeadó és a bérlő közötti kapcsolat hangsúlyozódik.

Megeshet, hogy csupán apró, alig észrevehető jelei vannak annak, hogy a bérbeadó nem túl egyenes, de az is lehet, hogy jól leplezi a hitelességének hiányát. Az alábbiakban ezeket a kezdetben nem feltűnő jeleket elemezzük, amelyeket felismerve jó, ha elkerülöd az ilyen bérbeadót, ahogyan az ő kínálatát is.

Beleszól a magánéletedbe

Természetesen az általad bérelni kívánt/bérlés alatt álló ingatlan a bérbeadó tulajdona, így ő határozza meg azt, hogyan bánhat a bérlő a kiadó albérletek berendezéssel, és természetesen magával az ingatlannal is. Azonban létezik egy határ.

Ezt a határt átlépve a bérbeadó kissé „kotnyelesnek”, túlzottan is „irányításmániásnak” tűnhet. Egy jó példa erre, ha beleszól a magánéletedbe. Ezt már lakásnézéskor is kiderítheted, ha például elutasítja a szerelmeddel, pároddal való költözést.

Emeli az árakat

Lehetséges, hogy beköltöztél, és nem sokkal később, csupán pár hónap leforgása alatt emelkednek az árak. Ez általában határozatlan idejű bérleti szerződésnél fordul elő, hiszen a tél közeledtével és a hidegebb idő beköszöntével az árak is emelkednek.

Ez rendkívül kellemetlen lehet, és nem a legkedvesebb húzás a bérbeadó részéről, a bérlőt ugyanis elég gyakran felkészületlenül érheti mindez. Az ilyen kellemetlen helyzetek elkerülhetők, és az ilyen bérbeadók is kiszűrhetők. Az igen egyszerű módszer nem más, mint a határozott idejű bérleti szerződéssel történő bérlés.

Működő technológia eltávolítása az albérletből

Az egyik legcsúnyább dolog, ha a kiadó albérletek megtekintésekor megtalálhatók abban bizonyos elektronikai eszközök, technológiák, vagy éppen a legmodernebb dekoráció, amelyek végül nem sokkal a beköltözésedet követően kikerülnek az albérletből.

Nem szép húzás, ha a bérbeadó elviszi a fent említetteket a bérlőtől, és még csak nem is kárpótolja egy másik, azonos minőségű darabbal. Lehet, hogy a kárpótlás egy silányabb minőséggel történik, sokat késik, vagy rosszabb esetben, egyáltalán nem valósul meg. Ha ezek a darabok pedig mind lakásnézéskor, mind pedig a szerződésben szerepelnek, és mégsem kapod vissza azokat, akkor bizony csúnyán elbánt veled a bérbeadó.

A fent említett kellemetlenségekről érdemes előre, már szerződés és költözés előtt beszélgetni a bérbeadóval, hogy biztos lehess abban, ezek nem történnek meg veled. Egy tisztességes, hiteles bérbeadó kellő figyelmet fordít arra, hogy elkerülje a fent említett viselkedés mintákat és méltóságteljes bánásmódban részesítse a bérlőt. Ha a fent említett bérbeadókat te is elkerülnéd, akkor keresd ügyfélszolgálatunkat és szerződj velünk.