Az albérleted inspriálhat, ha kiégtél home office-ban.

A kiégés egy globális, társadalmi betegségnek számít, amelynek mindennap egyre többen esnek áldozatául. Különösen napjainkban igen veszélyes ez a probléma, hiszen az elmúlt egy évben a járvány miatt, és még most is, a nyitás küszöbén elképesztően kevés ingerrel találkoztunk nap, mint nap. 

 

Először is, érdemes tisztázni, hogy mi is az a kiégés, és hogyan tehetünk ellene. A kiégés az az állapot, ami hosszabb idejű, főként érzelmi stressz következtében alakul ki. A munkahelyi megterhelés során a szindrómát szenvedő személy inkompetenciával küzd és sokszor tehetetlennek érzi magát. A tartós stressz legfőbb tünetei a fizikai, a mentális és az érzelmi kimerültség. 

A kiégés már 2020 előtt is a világ egyik vezető mentális problémái közé tartozott, azonban a távmunka normalizálásával és tér hódításával még nagyobb veszélynek vannak kitéve a munkavállalók. Merüljünk el a témában. 

Bár az otthon töltött idő régen nagyon fontosnak számított, mostanra olyan sokat voltunk a jól ismert négy fal közé zárva, hogy az bizony unalmassá vált. Nem csupán a megszokott ingerek tűntek el életünkből, de újak sem helyettesítették azokat. Ezzel pedig nehéz megbirkózni érzelmileg. 

Ráadásul az ember a munkahelyen mindig nagy stressznek volt kitéve, az iroda azonban áthelyeződött a többség otthonába. Eddig megnyugodni és pihenni járt haza az ember, ma már otthon dolgozik. Így pedig igen fontos, hogy legyen lehetőséged relaxálni és elkerülni az íróasztalod anélkül, hogy gyomorgörcs fenyegetne minden alkalommal, amikor vetsz felé egy pillantást. 

Sokat jelent az, hogy milyen albérletben élsz. Budapesten az albérleted válik a legfőbb menedékeddé és az egyik legárulkodóbb hellyé életedben. Sokat mondd rólad albérleted, ha pedig szenvedsz, amíg ott élsz, az egy jel lehet, hogy talán nem a hozzád illő, számodra megfelelő albérletben laksz.

Abban az esetben pedig, ha a színvonal meglehetősen alacsony, akkor nem csupán arról van szó, hogy a személyiségedhez nem illő lakásban töltöd a mindennapjaid, hanem arról, hogy egy kényelmes, modern életmód kialakítására teljességgel alkalmatlan albérletet béreltél ki. 

A bérbeadó elbukott akkor, amikor azt hitte, hosszútávú elégedettséggel bérelnek majd egy mindössze alacsony életszínvonalat biztosító albérletet. Egy lakás ugyanis képes inspirációt, kreativitást és lelki békét táplálni a bérlőben. Attól függ, hogy milyen minőségű az a lakás.

Mennyire iktattad ki a stresszt otthonodból?

Ahogyan azt már fent is említettük, otthonod a nyugalom szigetéből egy csapásra őrültek házává tud változni, ha nem kellő odafigyeléssel lett kialakítva a dolgozó sarkod. Ha az asztalod betemeti a munka, akkor több, mint valószínű, hogy az albérlet egy igen stresszes területté vált.

Nehezen megjavítható, hosszútávú, mentális problémákat képes okozni a stressz. Az ember legtöbb fizikai és mentális problémájáért felelős ez az állapot, ha pedig a kiégés pontjára jutsz, ez a stressz érzelmi stresszként gyötör tovább, amely egy igen embert próbáló kihívás. 

Tipp: Azt javasoljuk, hogy a munkaidő végén pakolj össze magad után, papírokat, jegyzeteket, ne hagyj az asztalodon. A laptopod, esetleg PC-d kapcsold ki, ne hagyd, hogy az szirénként csalogasson vissza a munkaidő után történő munka csapdájába. Pihenésre neked is szükséged van. 

 

Kreativitással és színekkel a mentális stimuláció érdekében. 

Az előző gondolatmenetet folytatva tesszük fel a kérdést. Mi található az íróasztalodon? Tollak? Füzetek? Munkaeszközök? Nagyszerű, ez azt jelenti, hogy felkészülten vágsz bele a munkába mindennap. Viszont, a fokozott stressz és fókusz miatt hamar sivár, egyhangú, sőt, rideg lesz az albérletnek ez a része. 

Tipp: Légy kreatív. Egy váza friss virágnak biztosan jut helye az asztalodon. Ha pedig nem rajongsz a vágott növényekért, kedvenc focicsapatod képét is kiteheted, esetleg motivációs idézetek is hasznodra lehetnek, de átrendezheted a lakást kicsit, akár új dekorációkat is rendelhetsz. A home office előnye, hogy saját ízlésed és szabályaid szerint rendezheted be az irodádat, míg a munkahelyi irodában több szabálynak kell megfelelni, és sok helyen meg sem engedik a személyes tárgyak és dekorációk irodai alkalmazását, azok tárolását. 

 

Javítsd meg. 

Problémák akadtak a világítással, a melegvízzel, esteleg az internet akadozik? A lakásban történő technikai problémák napi szintű szorongáshoz vezethetnek. Ennek eredményeként romlik a teljesítőképesség és a produktivitás, illetve fokozódik a hibázási lehetőség. 

Tipp: Már beköltözés előtt érdemes megfigyelni, hogy okozhat-e a jövőben fejtörést az albérlet. A mi kínálatunkban szereplő, kiadó lakások mindig felújított és megfelelően karbantartott állapotban kerülnek meghirdetésre. Ezek a hirdetések pedig 100%-ban a valóságot tükrözik. Ha esetleg bármilyen jellegű probléma adódna, bátran keresd ügyfélszolgálatunk.