Az albérlet felmondásának lépései.

A bérleti szerződés felmondása egy olyan lépés, amelyet számos okból történhet meg. Lehet, hogy más környékre szeretnél költözni, változott a munkahellyel kapcsolatos helyzeted, vagy új környezetre vágysz, új albérletek után néznél, vagy egyszerűen nem jössz ki a lakótársaddal.

Bármely okból is hozd meg ezt a döntést, fontos, hogy tisztában légy a bérleti szerződés felmondásának lépéseivel és az ehhez kapcsolódó legfontosabb tippekkel. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, hogy miként kell felmondani egy bérleti szerződést, és mit érdemes figyelembe venni ebben a folyamatban.

 

A szerződés elolvasása

Az első és legfontosabb lépés az, hogy mindenképpen alaposan és figyelmesen olvasd el a bérleti szerződést. A szerződés tartalmazza azokat a feltételeket és időtartamot, amelyek alapján elkötelezted magad. Fontos, hogy megértsd, milyen feltételekkel és határidőkkel lehet felmondani.

 

Lehetséges például, határozott idejű bérleti szerződésnél, hogy abban az esetben, ha idő előtt távoznál, ki kell venned a részed az utódod keresésében, tehát az albérlet meghirdetésében, és amennyiben valaki lakást nézni érkezik bérlési szándékkal, neked kell megmutatnod azt.

Ez nem megterhelő feladat, de érdemes tisztában lenned vele. Előfordulhat, hogy különböző bérleti szerződések más költözési feltételeket szabnak meg. Mindig légy tájékozott, körültekintő és tisztelettudó a bérbeadóval szemben.

 

A bérbeadó tájékoztatása.

A felmondásról mindig előzetesen értesíteni kell a bérbeadót és konzultálni kell vele a következő lépésekről.. A bérleti szerződés általában meghatározza, hogy mennyi idő előzetes értesítést kell adni a felmondásról, így ezt mindenképpen tartsd be. Nyíltan, őszintén és kompromisszumkészséggel kommunikálj a bérbeadóval.

 

A költségek

Az albérlet felmondásának időszakában fontos kiegyenlíteni minden tartozást a bérbeadóval.  Abban az esetben, ha az albérlet falai között valamilyen rongálás történik, annak javítását/cseréjét a szerződésekben megadottak alapján kell teljesíteni. Ez általában azt jelenti, hogy az fizeti, aki használta, tehát a bérlő. Minden kötelezettséget időben fizess ki.

Az albérlet visszaadása

A bérleti időszak végén takarítsd ki a lakást vagy kiadó szobát, és add vissza a kulcsokat a bérbeadónak. Ezzel a bérleti szerződés hivatalosan is megszűnik.

Az albérlet ellenőrzése

Az albérlet visszaadása előtt mindenképpen ellenőrizd át az ingatlant a bérbeadóval. Ezzel elkerülhetjük a későbbi vitákat és pénzügyi következményeket.

Kövesd a bérleti szerződésben leírt utasításokat.

Az albérlet bérleti szerződése által meghatározott határidőket és feltételeket mindenképpen tartsd be. Ennek elmulasztása komoly jogi és pénzügyi következményekkel járhat. Az albérlet felmondása nem mindig egyszerű folyamat, de a helyes lépések és az előzetes felkészülés segíthetnek abban, hogy simán és zökkenőmentesen lezárd a bérlési időszakot.

Fontos, hogy betartsd a szerződésbe foglalt feltételeket és az érvényben lévő jogszabályokat, és ne habozz beszélni a bérbeadóval, ha összezavarodnál  merülnének fel az bérleti időszak felmondással kapcsolatban. Bátran keresd ügyfélszolgálatunkat.