Albérletbérlés valóság vs. filmek 2. rész.

Sok fiatal a médiafogyasztás során nem mindig szembesül a valós képekkel. Ez úgy értendő albérletekre levetítve, hogy a filmekben, sorozatokban, közösségi oldalakon ábrázolt tökéletesnek tűnő lakásokat hiszik az átlagnak. Ez azonban egyáltalán nem így van. Sehol a világban, így pedig Magyarországon sem.

Előző cikkünkben, amelynek ez a cikk a folytatása, már rávilágítottunk arra, hogy mennyire káros az a döntéshozatal és a megfelelő albérlet meglelése során, ha az ember hamis illúzióképeket kerget, nem pedig a valós helyzetet méri fel és ismeri ki.

Az olcsó albérletek között is rengeteg nívós albérlet található, amelyek nem mindig tükrözik a filmekben bemutatott lakások illúzióit, de mégis nagyszerű lakásnak bizonyulnak. Érdemes ismerni a filmek és a valóság közötti különbséget kiadó lakások terén, hiszen akadnak bőven.

Legyen szó lakótársakról, dekorációról, vagy akár financiális felkészültségről, a valóságra érdemes mindig maximálisan felkészülni. Bármi kérdésed van albérletbérléssel kapcsolatban, esetlen te magad is épp albérletet keresel, ügyfélszolgálatunk szívesen segíti.

Az albérletek általában nincsenek profi módon dekorálva.

A legtöbb kiadó lakást a bérbeadók, sokszor magánszemélyek dekorálják, régebbi lakások esetében pedig nem ritka, hogy már divatjamúlt, elavultabb berendezéssel és dekorációval lettek berendezve. Inkább az új építésű, vagy nemrégiben felújított modern albérletek rendelkeznek, trendibb vagy stílusosabb, és szinte mindig ízlésesebb dekorációval.

Persze nem érdemes azt várni, hogy professzionálisan berendezett lakást találj, de akadnak ízlésesebbek is. A képernyőkön persze az ember gyakran látja inkább a lakberendezők által, a legfrissebb trendeknek megfelelően berendezett lakásokat. Ez a valóságban nem így van. A valóságban igazi lakást bérelsz, annak minden előnyével és apró szépséghibájával együtt.

Financiális felkészültség.

A filmekben gyakran költözik üres pénztárcával egy nagyvárosi albérletbe a főhős, azonban a valóságban ilyen alkalmak nem adódnak. Ahhoz, hogy albérletkeresésbe fogj, már kell, hogy legyen elég pénzed a lakbér, a rezsi és a költözés finanszírozására, sőt, az első fizetésedig mindenképpen meg kell élned valamiből.

A filmekben látott pénztelen főhős költözése sokkal inkább az első hónap spórolásához köthető, ám, ha okosan terveztél anyagilag, akkor nem szorul a hurok a nyakad körül kiadások terén, és kellemesebb lehet a beköltözés időszaka is. Fel lehet a jelenlegi inflációtól ostromolt körülmények között készülni anyagilag a lakásbérlésre? Egyik korábbi cikkünkben fényt derítünk rá.

Lakótársak.

Legalább egy lakótárssal minden ember találkozik élete során, hiszen ez napjaink egyik legolcsóbb lakhatási megoldása. A legtöbb esetben, olcsó albérletek között keresgélve, gyakran dönt az ember lakótársakkal való bérlés mellett.

A filmekkel ellentétben, ritkább jelenség, hogy egy fiatal bérlő egyedül bérelve kezdi meg önálló életét. Akadnak olyanok is, akik egyszerre sok lakótárssal élve tudnak minőségi, olcsó albérletek bérléséhez folyamodni. Ez általában kettő vagy annál több lakótársat eredményez egyszerre, és igazi lakóközösségként operálhatnak ezek az olcsó albérletek.

Míg a filmekben gyakran szeretnek elmenni az extrémek fel ábrázolásban, így igazi szárnysegéddé és legjobb baráttá avanzsálódik a lakótárs, vagy a másik véglet, teljes idegenként, egy teljesen antiszociális egyénként jelenik meg a lakótárs.

Természetesen mindkét eset előfordulhat, de annyira sokféle ember létezik, hogy lehetetlen beskatulyázni őket. Lakótársakként meg kell tanulni együttműködni, hatékonyan kommunikálni és teret adni egymásnak. Nem minden perc egyszerű, de rövid idő alatt könnyen össze lehet szokni.