A miniatűr lakásoké a jövő?

Figyelemreméltóan nagy népszerűségre tettek szert a mini házak az elmúlt években. Mini házak, másnéven mikro házak és otthonok elsőként a nyugati világban nyerték el az emberek kegyeit az elmúlt pár évben, manapság azonban már világszerte elterjedtek. A mikro életstílussal járó előnyöket egyre többen ismerik fel és preferálják a megszokottal szemben. 

Kezdetben a mobilitás játszott központi szerepet, annak az ötlete, hogy az otthonunkat elmozdíthatjuk, magunkkal vihetjük, tovább állhatunk. Bár ez a stílus továbbra is kimondottan népszerű kis és nagyvárosokban is, a belvárosba is betört egy, a nem mobilis verziója a mikro otthonoknak. 

Amíg a legtöbb helyen ezeket a miniatűr házakat vagy éppen luxuskivitelű lakókocsikat használják, a nagyvárosokban már a mini lakások is kez

denek teret nyerni a kedvelt albérletek között. Sok-sok felújított, úgynevezett stúdió vagy éppen galériás lakás és szoba válik kiadóvá Budapesten is, amelyeknek jellegzetességük, hogy mondhatni a fürdőszoba kivételével minden helyiség egy, nagy térben található. 

Ez pedig igencsak funkcionális és stílusos, hiszen minden közel található, egy légtérben a hálószoba, a konyha és a nappali, aminek köszönh

etően sokkal egyszerűbbé válnak a hétköznapok, illetve a pihenés is. Amennyiben pedig nem az egy légteres stílus dukál egy lakásnál, a méretének köszönhetően így sem sugallja a tágasságból fakadó ridegséget az albérlet. 

Megmarad a mobilis, mikro házak szűkös, de mégis kifejezetten otthonos hatása a felépülésben, a berendezésben és a stílusban egyaránt, de elszeparálódnak a helyiségek. Ez pedig annak a célnak tesz eleget, ha a bérlő nem egyedül költözne, netán több bérlő szeretné bérelni a lakást. A privát hangulatra való lehetőség megteremtése érdekében állnak falak. 

A bérlők rájöttek, hogy mennyire sok előnnyel jár a kisebb méretű lakás a tágasabb, nagyobb lakásokkal szemben. Emiatt a tágas lakások nem csupán a népszerűségükből veszítenek, de elavulttá is válnak. Az első és legszembetűnőbb ellentét a két stílus között az ár kategória. A belvárosi albérletek igencsak borsosak lehetnek, ez pedig a méretekkel arányosan növekszik is. 

Míg ezzel szemben a kisméretű, kevésbé szűkös, sokszor pedig mini stúdió hangulatot tükröző albérletek hihetetlen alacsony áron vehetők bérbe. A lakás méreteiből fakadóan a rezsi is alacsonyabb, mint más lakások esetében, hiszen egy miniatűr lakást sokkal könnyebben, gyorsabban és hatékonyabban lehet befűteni. Ráadásul az egy légteres stúdió/ galéria stílus kimondottan költségbarát téren, mivel egyetlen helyiséget kell felmelegítenünk csupán. 

További pozitívumnak tudható be, hogy ezek a lakások igen letisztult, kifinomult stílusirányvonalat képviselnek. Vadonatúj, modern bútorok, amelyek méretre szabva, igen előnyösen használják ki a teret, rendszeres karbantartottság és hihetetlen otthonosság segíti a bérlőt a pihenésben. Ráadásul a dekorálás és egyéb berendezés is igen egyszerűen működik egy kisebb térben.

Az otthonosság igencsak fontos egy lakás szempontjából. Ennek érzését nem lehet bármilyen lakásban átélni. Kulcs a tér jól kihasználhatósága. Míg a nagy, felesleges tér

rel nem tudunk mit  kezdeni és elidegenít bennünket a lakástól, azt gondoljuk, hogy „majd ha egyszer saját lakásunk lesz, mi bezzeg tudni fogjuk, mit kezdjünk a térrel” – ez persze nem fog megvalósulni sok embernél – , addig a mikro lakás nem csak, kihasználja a teret annak teljességében, de minket is megtanít arra. 

A tér kihasználtságának fortélyait később az élet több területén, ahogyan a jövőbeli saját házunkban és lakásunkban is felhasználhatjuk. Utazás során 

sokkal effektívebben pakoljuk bőröndünket és hátizsákunkat majd, de probléma mentesen boldogulgatunk ezután kisebb szállásokon, szűkösebb hotel szobákban is. Alkalmazkodó képességünk drasztikusan megnő. 

A Global Best Property Zrt. kiválóan alkalmazza ezt a stílusirányt kiadó albérletei tekintetében. Az érdeklődők gyönyörű, felújított lakásokat tekinthetnek meg, legyen szó elszeparált helyiségekről az albérleten belül, vagy stúdiós, galériás stílusról, a tér és a lakás maximális kihasználtságnak és korszerűségnek örvend.

A mikro házak talán csak egy újabb nyugati trendekként indultak, amelyek a kalandorok és utazók praktikusan mobilis otthonából nőttek belvárosi mikro stúdiókká és térbarát lakásokká. Manapság azonban egyre több bérlő cseréli le eddigi, ódivatú, rideg lakását, hogy saját otthonát teremthesse meg miniatűr méretekben. A luxust és a kivételesen magas minőséget ugyanis nem lehet méretekbe foglalni.