Tippek lakás kereséshez

Az Ön számára megfelelő lakás megtalálása azt jelenti, hogy az Ön igényeinek, költségkeretének, ingázásának és egyéb igényeinek összhangban kell lennie a választott lakással. Szerencsére a költségvetés keretein belül lakást találni nem lehetetlen, különösen, ha hajlandó egy kis munkát belefektetni!

Ez az útmutató mindent lebont, amire szüksége van ahhoz, hogy keressen egy lakást a költségvetésén belül, és a lehető legtöbbet hozza ki a lakásvadászatból.

Hogyan lehet lakást találni

Könnyű elcsúszni a lakáskeresés során, mivel a lakásvadász folyamat tele van szempontokkal.

Attól is függ, hogy hol élsz, kivel laksz, és minden, ami kettő között van, az, hogy hogyan találhatsz lakást, egyszerűen eldönti, hogy mit szeretnél egy lakásban.

Ez azt jelenti, hogy miután megértette a lakásvadászat fontos szempontjait, valószínűleg már tudja a folyamat további részét.

Az indulás elősegítése érdekében tanácsokkal bontottuk fel a lakásvadászat főbb lépéseit, amelyek segítségével könnyebben átláthatja őket.

 1. Határozza meg bérleti költségkeretét

Ha lakást keres, ne kövesse el azt a hibát, hogy túlbecsüli a bérleti költségkeretet. Legyen reális a költségkerettel, ha betartja a bérleti díj költségvetésének aranyszabályát:

„A jövedelmének legalább a havi bérleti díj háromszorosának kell lennie.”

Ennek a szabálynak a betartása segít elkerülni a bérleti díjak terhelését vagy a bérleti díjra többet fizetni, mint amennyit valóban megengedhet magának.

Ha segítségre van szüksége a bérleti költségkeret beállításához, használja a bérleti kalkulátorokat. Ha korlátozza költségvetését, fontolja meg a szobatársával történő bérlést – erről később.

 1. Szűkítse a tartózkodási helyét

Kezdje azzal, hogy szűkíti a kívánt helyet egy városra. Miután ezt megtette, elkezdheti felfedezni a város környékeit, hogy megállapítsa, melyik lehet a legmegfelelőbb az Ön számára.

Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe a választott környék helyét, hangulatát és aktivitási szintjét. Ezek a tényezők nagyban befolyásolják, hogy mennyire élvezi az élethelyzetét.

Nem akar 45 percre lenni a legközelebbi élelmiszerbolttól vagy 30 percre a legközelebbi parktól.

 1. Túra Apartmanok

A túrafolyamat egyszerű – meglátogatja a lakásokat, és elképzelheti a helyet, amely átalakul a lakhelyévé.

Ami azt illeti, sokkal több van a túrázó lakásokban, mint amilyennek látszik. Döntő fontosságú megérteni, mi történik a kulisszák mögött, valamint megismerni a lakását.

 1. Tegyen fel kérdéseket a jövőbeni bérbeadójának

Íme néhány kérdés, amelyet bérbeadás előtt tehet fel a bérbeadónak:

Többet számít fel háziállatokért vagy parkolásért?

Van-e lehetőség utcán kívüli parkolásra? Ha igen, milyen áron?

Csak a közüzemi használatomért fizetem, vagy az ingatlan a rezsit veszi figyelembe bérleti díjként?

Szükségem van bérlői biztosításra?

Melyek a szemétgyűjtési irányelvek?

Jelentkezés előtt fedezze le bázisait, és ismerje az ingatlan csínját-bínját. A szálláshely felárat számít fel háziállatokért vagy parkolásért?

Csak a saját közüzemi használatáért fizet, vagy az ingatlan a rezsit bérleti díjként számolja? Szükségem van bérlői biztosításra? Hozzon egy listát azokról a kérdésekről, amelyeket fel kell tennie egy lakásbérlés előtt, hogy a lakásvadászat során felkészültebb legyen.

 1. Bérleti alkalmazás

Ha úgy érzi, hogy egy meglátogatott lakás megfelelő, akkor megkezdheti a bérleti kérelem benyújtásának folyamatát.

Lehet, hogy kb. 8-10.000 forint díjat kell fizetnie a jelentkezéshez. A jelentkezési folyamat során felkérik Önt, hogy nyújtsa be releváns személyes adatait, például társadalombiztosítási számát, azonosítóját, referenciáit és pénzügyi kimutatásait.

A bérbeadó vagy az ingatlankezelő ezeket felhasználja a bérlői átvilágítási folyamatban. Feltétlenül töltse ki a kérelmét, és adja meg az összes szükséges dokumentumot. Lehet, hogy nem veszik figyelembe jelentkezését, ha elfelejt valamit.

 1. Költözés

Ez minden lépés egyik legnagyobb kihívást jelentő aspektusa. A költözés befejezése kulcsfontosságú feladatok elvégzését jelenti, beleértve a cím megváltoztatását, a közüzemi szolgáltatások kezelését, a lakás berendezését, a holmik áthelyezését az új helyre és egyebeket. 

 

Lakásvadászati ​​tippek költségvetéssel

Lakásbérléskor mindig jó, ha a legtöbbet kapja a pénzéért. Költségvetésétől függetlenül ezek a költségmegtakarítási tippek nagyban segíthetnek a megtakarításban a bérlés során.

 • Fontolja meg a szobatárssal történő bérlést

A legjobb módja annak, hogy megengedhesse magának egy helyet, ha minél több embert vonz be. Sokkal valószínűbb, hogy a költségvetéséhez mérten talál egy lakást, ha meg tudja osztani a bérleti díjat egy szobatársával.

Például bérelhet egy egyszobás bérházi lakást 150.000 forintért, egy 2 hálószobás lakást 200.000 forintért. Ha talál egy szobatársat egy 2 hálószobás szobára, és megosztja a bérleti díjat, akkor havi 50.000 forint a megtakarítás! Arról nem is beszélve, hogy megtakarít olyan dolgok felosztásával is, mint a közüzemi számlák és a bútorok.

 

 • Keressen bérleti ajánlatokat

Vadonatúj apartmanház a környéken? Ne feltételezze, hogy nem engedheti meg magának, hogy ott éljen, csak mert fényes és új!

 

Az új lakóingatlanok gyakran bérleti ajánlatokat kínálnak az új bérlők vonzására. Az ingyenes havi bérleti díj vagy kedvezményes kaució a beköltöző különlegességek. Néhány további előnyöket is kínál, például parkolóhelyeket és teljes edzőtermet. Bár ezek az újabb épületekben gyakoriak, városában számos különféle berendezéssel talál bérleti akciókat.

 

Költségvetésétől függően ezek a járulékok elég nagy vágást jelenthetnek ahhoz, hogy az a csillogó lakás tökéletesen megfizethető legyen az Ön számára. Az 20.000 forintos edzőtermi tagság lemondása és a bérházban végzett edzés valóban segít a megtakarításában.

 

 • Nézze meg a középső emeleti lakásokat

A bérleti díjak általában magasabbak azokra az lakásokra, amelyek vagy az épület alsó, vagy magasabb szintjén vannak. Az emberek ugyanis imádják a nagyszerű kilátást, és könnyű hozzáférést akarnak otthonukhoz.

Ha hajlandó a tökéletesnél kevésbé tökéletes kilátást élvezni, és ahelyett, hogy egyenesen az utcáról érkezne, menjen fel a lifttel vagy a lépcsőn, akkor megspórolhatja a különbözetet.

 • Ha jó lehetőséget talál, ugorjon rá

A legtöbb ember nem veszi észre, hogy a bérleti díjak gyakran naponta változnak. Ha talál egy helyet, amelyet szeret, és az ára megfelel Önnek, cselekedjen gyorsan. Tájékoztassa a ingatlanost, hogy komolyan gondolja, és töltse ki jelentkezését közvetlenül a helyszínen!

Ha tudod, hogy találtál egy megfelelő lakást, ne aludj rá egyet se. A tétovázás azt eredményezheti, hogy a bérleti díj emelkedik, vagy a lehetőséget egy másik pályázónak adják. Ugrás!

 • Tárgyalás a bérleti díjról és az esetleges későbbi emelésekről

Fontolja meg, hogy egy olcsó, nem nagy költségvetésű lakás mellett kötelezi el magát, és saját maga végezzen javításokat, ha a bérbeadó nem fedezi. Ha csak egy friss festékrétegre vagy új csaptelepre van szükség, akkor ezek egyszeri javítások, amelyek hosszú távon sokkal olcsóbbak, mint egy drágább lakás bérlése, amely rendelkezik minden juttatással.

 

Ha a helynek nagyon szüksége van átalakításra, kössön megállapodást a bérbeadóval. Ajánljon fel alacsonyabb fix bérleti díjat, cserébe a hely teljes javítását saját költségén végzi. Attól függően, hogy mennyire sikerül tárgyalnia a bérleti díjakról, már a kezdetektől remek árat fog kapni!

 • Gondoljon a városon kívül élésre

Sok esetben a város külvárosában történő bérlés választása jobb, nem pedig maga a belváros. Ez a szempont alacsonyabb bérleti díjat eredményezhet, anélkül, hogy feladná a város közelségét.

Ha hajlandó elköltözni a városközponttól, a városi külvárosok nagyszerű egyensúlyt teremthetnek a megfizethetőség és a városban élés előnyei között.

Végső gondolatok

A sikeres lakásvadászat egyik legfontosabb kulcsa a lakáskeresés megkezdése előtti készülés. Most, hogy átrágta a lakásvadászat alapjait, összpontosíthat a dolgok pénzügyi oldalára.

Természetesen mindenki tudja, hogy a költségvetés-tervezés fontos szempont a lakásvadászatban, de nem mindenki tudja, hogyan lehetne kihasználni az olcsóbb bérleti díjak, a pontos költségvetés-tervezés és a lakásköltségek lebontásának előnyeit, és még sok minden mást.