Stúdió vs. 1 hálószobás apartmanok – melyik a megfelelő az Ön számára?

Ha Budapesten vagy Debrecenben keres apartmanokat, előfordulhat, hogy a megélhetési költségek miatt a kívántnál kisebb lakásokat kell keressen. Ha egyedül van vagy egy szobatárssal, akkor valószínűleg stúdió vagy 1 hálószobás lakás között  fog választani. Ennek a két népszerű válogatásnak sok közös vonása van, de vannak néhány jelentős különbségük is.

Mielőtt költözne, fontos, hogy mint bérlő megértse mi a különbség. Vessünk egy pillantást arra, hogy mit kínál a stúdió és egy hálószoba. Ennek ismeretében megalapozott döntést hozhat, és kiválaszthatja az Önnek megfelelő lakást.

Mi az a stúdió apartman?

A stúdió apartman egy egyágyas szobát kínál, amely ötvözi a nappalit, a hálószobát és az étkezőt egy nyitott alapterülettel. Ez azt jelenti, hogy nincsenek falak vagy választékok, amelyek elválasztanák a különböző helyiségrészeket, beleértve a hálószobát, a nappalit és a konyhát. De ne aggódjon, a fürdőszobája külön lesz. A stúdióapartman egy nagy szoba koncepciója alapján működik, amely egy fő nappali terület.

Ami a stúdiót, illetve az 1 hálószobát illeti, a stúdiók kényelmesek és tömörek, ami profi lehet néhány bérlő számára. A szobák, a magánélet és a hely hiánya azonban kompromisszum köteles lehet más bérlők számára.

Időbe is telhet, amíg alkalmazkodik a konyhához csatlakozó hálóterület elképzeléséhez. Ne felejtsd el, hogy ha olyasmit főz, amely elhúzódó szagot hordoz, akkor közvetlenül mellette alszik.

A stúdió apartmanok általában ideálisak egy bérlő számára a magas bérleti díjú városi területeken. Hangulatos stúdió vagy 1 hálószobás lakás választásal rengeteg pénzt takaríthat meg. Természetesen ezekkel a megtakarításokkal együtt jár a tér és a magánélet feláldozása.

Mennyibe kerül egy stúdió apartman?

Az átlagos stúdióapartman ára helytől függ. Adatbérleti becsléseink szerint a legdrágább garzon lakások Budapesten és Debrecenben találhatóak. A legolcsóbb stúdió apartmanok Kaposvár és Békéscsabán találhatók.

Mi az 1 hálószobás apartman?

Ahogy a neve is mutatja, az 1 hálószobás apartman hálószobája külön van a fő élettértől. A stúdió apartmantól eltérően a hálószoba, a fürdőszoba és a konyha különálló terület.

A tér méretétől függően egy nappali vagy étkező kombinálható a konyhával egy nyitott légtér koncepció érdekében. A nagyobb lakások saját külön étkező sarkot is kínálhatnak. Általános szabály, hogy az 1 hálószobás apartmanok általában tágasabbak, mint a stúdió, és a többiek szórakoztatása a megnövekedett térrel könnyebbnek bizonyul.

Mennyibe kerül egy 1 hálószobás apartman?

Az átlagos 1 hálószobás apartman ára elhelyezkedéstől függ. A legdrágább 1 hálószobás apartmanok a Budapesten találhatók. A legolcsóbb egy hálós apartmanok Nyíregyházán találhatók.

Különbségek a stúdió és az 1 hálószobás apartman között

A stúdió és az 1 hálószobás lakás kiválasztása során számos különbséget kell figyelembe venni.

  1. Ár

Szinte mindig olcsóbb egy stúdió lakást bérelni, mint egy 1 szobás lakást. Fontos azonban mérlegelni az árcédulát a stúdióban kínált korlátozott helyekkel.

A stúdiók bérleti díjai általában több tízezer forinttal olcsóbbak, mint az 1 hálószobásak, a szóban forgó négyzetmétertől és a luxustól függően. Az 1 hálószoba megnövekedett mérete azonban megéri a többletköltségeket.

Természetesen a megtakarítás megérheti. Még havi néhány tízezer forint is fedezheti az egész hónapra vonatkozó közüzemi számláját és az élelmiszereket.

Íme az ítélet a stúdió és az 1 hálószobás lakások kapcsán:

Ha a pénzmegtakarítás az első számú prioritás, akkor valószínűleg a stúdió lesz a legjobb és a legolcsóbb lehetőség. Ha nagyobb helyet, külön hálószobát szeretne, és megnöveli költségvetését, akkor az 1 hálószobás apartman az út.

  1. Foglalkozás

Szinte mindig az egy hálószobás apartmanok a jobb választás, ha valaki máshoz költözik. Végülis az 1 hálószobás egység több helyet és tartózkodási területet kínál két együtt élő ember számára, mint egy szűk stúdió apartman.

Bár nem olyan kicsiek, mint egy hatékony lakás, a stúdiók általában zsúfoltnak érzik magukat, ha több ember él egy ilyen zárt térben. 

  1. Életmód

Életstílusától függően több helyet igényelhet a napi rutin kiegészítése. Például, ha örömmel fogadja az embereket, akkor az 1 hálószobás lakás a vendégeknek azt a helyet kínálja, amelyre a kényelem és a pihenés érdekében szükség van.

Amikor stúdió apartmanban él, ágya az ülősarok részeként is szolgálhat. Ez azt jelenti, hogy a vendégeket folyamatosan körülveszik az Ön személyes tárgyai, és nincs sok helyük elkényelmesedniük. Nem lehetetlen, de nehéz szórakoztatni a tömeget, amikor stúdió apartmanban él.

Azok az életmódok, amelyek magukban foglalják a felújítást, a szórakoztatást és a legújabb kütyük összegyűjtését, nem kedveznek a garzonlakásnak. Az 1 hálószobás apartman külön szobái azonban több teret és helyet biztosítanak további bútorok és lakberendezés hozzáadásához.

  1. Távmunka

Igaz, otthon dolgozhat mind a stúdió apartmanban, mind az 1 hálószobás lakásban, azonban nem mindig praktikus vagy kényelmes enni, aludni, dolgozni és pihenni ugyanabban a szobában nap mint nap. Néha a stúdió apartmanok nem kínálják a munka és a magánélet egyensúlyához szükséges rugalmasságot. A korona vírus-járvány bekövetkezte óta az otthoni munkavégzés egyre gyakoribbá vált, és ezt érdemes figyelembe vennie.

Ha otthon dolgozik hosszú távon, akkor valószínűleg egy 1 hálószobás lakás jobb választás a józan eszének megmentése érdekében. Nagyobb valószínűséggel lesz rugalmas helye, akár folyosón, akár a nappali sarkában, hogy otthoni irodai munkát folytasson a lakásában.

  1. Helyszín

Néha a méret egyáltalán nem számít, ha lakásvadászatban van, és a helyszín mindegy. A stúdiókat könnyebben megtalálja a divatos, városi területeken.

Stúdió és 1 hálószobás apartmanok: A végső ítélet

Ha azt szeretné, hogy vendégei gyakran látogassák meg, és a bérleti díj nem okoz gondot, akkor értelme van egy 1 hálószobás lakásnak.

Ha egyedül él, vagy egy szobatársával él, akivel nagyon jól érzi magát, és a lehető legtöbb pénzt szeretné megtakarítani, akkor a legjobb a stúdió apartman.