Működik-e a közös albérlet szerelmeddel? Így biztosan igen.

Elég stresszes időszak a szerelmeddel való összeköltözés fontolgatása. Sokan tartanak tőle, hiszen az gyakorta zsákbamacska, mivel nem tudhatod, hogy meddig lesztek együtt, hónapokig, évekig, egész életetekben?

Ugyanezek az aggályok költöznek a bérbeadók fejébe is, akik hezitálva adnak ki szerelmes pároknak albérletet, attól félve, hogy elkerülhetetlen lesz az idő előtti elválás, ami gyakran veszekedéseket szül, és bizonytalanságot az albérletbérlést illetően, ebben pedig szinte mindig bevonják a bérbeadót is. A kiadó lakások Budapesten történő bérlése ezért is nehezebb párok számára.

Ez egy igen komoly és kényelmetlen szituáció, ami gyors orvoslásra szorul, és amelynek hiánya félelmében nem szeretik a bérbeadók pároknak kiadni az albérletet. Természetesen vannak kivételek, de a fent említettek roppantul megnehezítik a lakáskeresést a párok részére. Mindezek mellett pedig saját kételyeitek is megjelenhetnek. Ez roppantul stresszes.

Feladni nem szabad, megijedni lehet, hiszen az aggály még motiváló lehet. Ti is tudtok tenni azért, hogy egyszerűbben együtt tudjatok élni, a kételyeket megsemmisítve, mind azokat, amelyek a ti fejetekben vertek gyökeret, ahogyan azokat is, amelyeket a bérbeadók táplálnak folyamatosan a párokkal szemben. Többet olvasnál arról, hogyan lehet hatékonyan összeköltözni?

Mi lehet a megoldás? Pároddal készítsetek egy megállapodást, amelyben érdemes felsorolni mindazt, ami problémát okozhat a jövőben, és mindezekre egy tervet, amely segít megoldani, vagy esetleg elkerülni a felmerülhető problémákat.

Anyagi kiadások és munkavégzés megosztása.

Megéri leírni, hogy ki mit fog fizetni. Egyébként a kiadó lakások Budapesten való bérlése, illetve ez a megállapodás akkor működhet a leghatékonyabban, ha mindenki a saját részét fizetni, a többi kiadást pedig egyenlő arányban osztjátok el egymás között. Ha az egyik fél túlfizet, vagy más helyett fizet bizonyos dolgokért, akkor abból később vita lesz, vita közben elő jöhet.

Adjatok teret egymásnak.

Időnként magányra, egyedüllétre lesz szükségetek, tudnotok kell ilyenkor is együtt élni, kompromisszumot kötni, tolerálni, és amikor lehetőség adódik teret, privát szférát biztosítani a másiknak.

Legyen egy másik szoba, vagy éppen helyiség, ahová elvonulhat az a fél, aki épp egyedüllétre vágyik. Ha pedig erre nincs lehetőség, menj és sétálj egyet, míg a másik fél otthon marad és élvezi a magányt. Érdemes ezt is előre megbeszélni, még beköltözés előtt. Ismertesd, hogy néha egyedül szeretnél majd lenni, és milyen megoldásokkal valósítható ez meg.

Végső eset

 Ha mégis rosszra fordulnak a dolgok, akkor egyezetek meg már beköltözés előtt arról mi lesz, ha elválnak útjaitok, és már nem egy párként éltek. Hogyan fogtok együtt élni a továbbiakban? Ki megy? Ki marad?

Ha mindketten maradnátok, akkor dolgozzatok ki egy tervet, és azt tartsátok be szigorúan, tiszteletben tartva egymást. Esetleg kérdezzetek rá a bérbeadótól, hogyan válhattok meg egymástól úgy, hogy az a bérleti szerződést se sértse. Pl.: a kiköltöző fél hoz egy új bérlőt lakótársnak a maga helyére.            

Ezt egyébként megtárgyalhatjátok szerződéskötés előtt is, hogy a jövőben is tiszta legyen a helyzet. A határozott idejű bérleti szerződések általában kínálnak megoldást az ilyen helyzetekre is. Szóval, ha kiadó lakások Budapesten való bérléséről álmodoztok közösen, megéri a szerződés típusokra is figyelmet fordítani, mielőtt meghoztok egy döntést. A mi kínálatunkban szereplő kiadó lakások Budapesten sokféle típusú albérlet szerepel, melyek bérlésére párokat is szívesen fogadunk. Ha érdeklődnétek, vegyétek fel a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.