Milyen a hatékony ingatlan?

A hatékonysági és a stúdió apartmanok hasonlóak, de néhány kulcsfontosságú különbség van bennük. Nem tudja, mi az a hatékonyságú lakás, de folyamatosan látja őket a lakáskeresés során? 

Mi az a hatékonysági apartman?

A hatékonysági apartmanok nagyon hasonlítanak a stúdiókhoz, de néhány fontos különbség van bennük. A hatékonysági apartmanok általában kisebbek, mint a stúdiók, és kevesebb funkcióval rendelkeznek.

A hatékonysági apartmanokban valószínűleg nincs külön konyharész, mint például a stúdió apartmanok. Ehelyett a hatékonysági apartmanok kisebb konyhasarokkal rendelkeznek.

A hatékonysági apartmanok fürdőszobái gyakran kisebbek, mint a stúdiókban található fürdőszobák. Kád és zuhanyzó helyett lehet, hogy csak zuhanyzó van, valószínűleg kevesebb pulthely is lesz a fürdőszobájában.

Mi az a stúdió apartman?

Bár a stúdió apartmanok elrendezése változó, a legtöbb hasonló alaprajzot tartalmaz. A stúdió apartmanok lényegében egy kombinált szoba. A konyha, a hálószoba és a nappali ugyanabban a térben helyezkedik el. Míg az egy hálószobás apartmanban nappali és hálószoba is található, a stúdió apartmanokban a kettő egyesül. Ez a fajta alaprajz külön fürdőszobával rendelkezik. Bár valószínűleg nem lesz lehetősége a vendégek fogadására, szórakoztatására.

Noha a kettőnek sok hasonlósága van, négy fő különbség van a stúdió és a hatékonysági lakások között.

  • Méret: A stúdió apartmanok alapterülete általában 50-60 négyzetméter. Egyes apartmanházakban sokkal nagyobb stúdiókat találhat, nyitott elrendezéssel és nagy területtel. A hatékonysági apartmanok szinte mindig valamivel kisebbek lesznek, mint a szokásos stúdiók.
  • Konyha: A hatékonysági apartmanok általában kisebbek, mint egy stúdió, mert kisebb a konyhájuk. Sok stúdió teljes méretű, teljesen funkcionális konyhával rendelkezik. A stúdió konyhák jellemzően a tipikus készülékekkel és megfelelő pultterekkel vannak felszerelve.

Egy hatékonyságot biztosító apartmanban valószínűleg megtalálhatja a konyhasarok néhány változatát. A konyhasarok a konyha kisebb változata, amelyben kevesebb készülék van. Valószínűleg olyan dolgai lesznek, mint egy mini-hűtőszekrény és egy vagy két égővel ellátott tűzhely. Ha a főzés nem a te világod, akkor ez a variáció jó lehet számodra. Ha szereted a főzést, akkor a hatékonysági lakás nem lenne a legjobb választás.

  • Ár: A hatékonysági lakások bérleti díjai általában alacsonyabbak, mint a stúdióé, de a különbség nem túl jelentős. Ha szűkös költségvetéssel rendelkezik, ezek a megtakarítások döntő fontosságúak lehetnek a hatékonysági és a stúdió apartmanok közötti döntés során.

Ha az árkülönbség elhanyagolható, akkor a hely, a lakás elrendezése és a bérház legyen a döntő tényező.

  • Foglalkozás: Egy hatékonyságú lakásban nagyjából egyedül kell élnie. Egy szobatárssal együtt élni nagyon szűkös lenne. Kivéve, ha nagyon minimalista életmódot folytat, a legjobb elkerülni ezt a problémát.

Egy nagyobb stúdióban egy szobatárssal lehetne megélni. Természetesen nem ideális, de a stúdió extra négyzetméterével könnyebb lakóteret kialakítani. Ha egy stúdió bérlését tervezi partnereivel, győződjön meg arról, hogy kényelmes-e a sok emberrel megosztani a helyet!

A hatékonysági lakásban élés előnyei

Néhány további előnye van annak, ha a hatékonysági lakás által kínált kis területen élünk. Az előnyök mérlegelése előtt ne hagyja, hogy a kis hely elijessze!

Helyszín: A helyszín hatalmas szerepet játszik minden lakásvadászatban. Ha egy hatékonysági apartmant fontolgat, akkor valószínűleg a város nyüzsgő részén fog lakni.

Lehet, hogy megengedhet magának egy hálószobát húsz percre a belvárostól. De ha egy kis lakás választása lehetővé teszi, hogy a város szívében lakjon, akkor a további előnyökhöz juthat. Gyaloglás a kedvenc belvárosi helyeihez vezetés helyett, séta a belvárosi irodába ingázás és forgalomban ülés helyett.

Pénztakarékosság: Ha effektíven egy lakásban él, rengeteg pénzt takaríthat meg. Ha azt tervezi, hogy kívánatos helyen éljen, de szűkös a költségvetése, akkor a hatékonysági apartmanok megfizethető lehetőségek.

Az ilyen alaprajzok esetében mindig a legolcsóbb a bérleti díj. Ha egy hálószobát átenged egy hatékonysági lakásért, több száz bérleti díjat takaríthat meg.

Az olcsóbb bérleti díjak mellett még nagyobb megtakarításokat érhet el, ha egy kis lakásban él. Kevesebb bútorra, kevesebb dekorációra van szüksége, és kevesebbet fog költeni a közművekre. Mielőtt döntene, mindenképpen vegye figyelembe ezeket a szempontokat.

Felfogás: Sajnos, ha egy kis stúdióban vagy egy hatékonysági lakásban él, akkor kevesebb tárolóhelye van. A pult és a gardrób hiánya egyeseknek kellemetlen lehet. Mások talán lehetőséget látnak arra, hogy elbúcsúzzanak haszontalan holmijaitól. Kétszer is meggondolja, hogy felesleges dolgokra költsön-e pénzt. Még több megtakarítás!

Tisztán tartás: Nem bírja a takarítást? A hatékonyságot biztosító apartmanok csak a tökéletes megoldások lehetnek!

Béreljen egy sokkal kisebb helyiségű lakást, és sokkal kevesebbet kell takarítania.