Miért olyan nehéz jó albérletet találni? Eláruljuk, mit tehetsz.

Napjaink egy nagy dilemmája a lakáskeresés és annak megfizetése. Az árak sokat emelkedtek, a lakások bérlését, a rezsit egyre nehezebb megfizetni. Lehetséges, hogy albérletbérlésre, költözésre gyűjtöttél volna, de az áremelkedések miatt csak lépésekkel hátrább kerülsz a tervedben, hiszen szinte lehetetlen ilyenkor spórolni és gyűjtögetni.

Mindezek mellett közrejátszhat az is, hogy túl gyorsan változnak a helyzetek, hamar lecsapják a kezedről a kiszemelt albérletet, vagy csupán limitált opciókkal rendelkezel. Mi más állhat közéd egy budapesti albérlet közé?

Míg egyes tényezők valószínűleg kívül esnek a te irányítási körödön, addig másokat tudsz irányítani, de a hozzáállásodat módosíthatod. Természetesen nem csupán rajtad múlik az, hogy találj egy igényes, de megfizethető albérletet is, azonban te magad próbálhatsz alkalmazkodni a körülményekhez.

 

Hiszen a természet szabályai szerint is mindig az nyeri a játszmát, aki a leggyorsabban alkalmazkodik a változó körülményekhez. Mindkét oldalra jellemzően tárjuk fel az okokat az alábbiakban.

Ragaszkodsz egy városrészhez.

Egy városrészhez több okból is ragaszkodhatsz. Tegyük fel, hogy ott található az egyetemi campus, vagy a jövőbeli munkahelyed, te pedig nem szeretnéd a reggeli forgalmon átvergődve beérni napi teendői elvégzési színterére.

Talán hűséges vagy egy adott városrészhez, kerülethez, amelyet megismertél egy korábbi bérlés során, így azt tervezed, hogy a következő budapesti albérlet szintén abban a kerületben, városrészen helyezkedik majd.

Az is lehet, hogy közelebb lennél egy baráthoz, ismerőshöz. Számtalan ok állhat egy adott kerülethez való ragaszkodás mögött. Azonban, ha épp nincs kiadó budapesti albérlet az adott területen, akkor érdemes kicsit rugalmasabbnak lenni, és a közvetlen környezetben is szétnézni. Keresgélj a szomszédos kerületben, a legközelebbi városrészen. Még mindig ez lehet a második legjobb opciód.

Elfújta a szél

Az évszakokkal együtt változik az albérletpiac is. Tavasszal és nyáron igen kapós a budapesti albérlet és annak minden pozitív velejárója, ősszel meglehetősen szeszélyessé válik a helyzet, ahogyan a sok munkakereső és diák megrohamozza a kínálatot, egymás ellen versengve.

Télen kevesebb kiadó budapesti albérlet kerülhet eléd, és ilyenkor sokan félnek a rezsitől is. Pedig télen is található kiváló budapesti albérlet, amely megfelelő áron bérelhető a világhelyzethez képest. Tehát, ha nem találsz albérletet, meg lehet, hogy nem a számodra legmegfelelőbb szezonban keresgélsz.

Nincs elég pénzed

Sajnos ez a legrosszabb része az albérletbérlésnek. A helyzet jelen pillanatban nem fényes sok bérlő számára. Rettenetesen nehéz költözni és új életet kezdeni egy új, budapesti albérlet falai között az árak folyamatos emelkedésével. Mit tehetsz, ha attól tartasz nem tudja albérletre?

Költözz lakótársakhoz, ezzel lefeleződnek az árak, és bár egy privát szobát bérelsz, de a közös tereken ugyanúgy használhatod, mint a többi bérlő. A lakótársakkal való bérlés hatalmas anyagi megkönnyebbülést jelenthez számodra.

Minél több lakótárssal együtt bérelsz, annál olcsóbb lehet egy budapesti albérlet, és a legjobb, hogy akár magasabb minőségű albérletek bérlésére is nyílhat így lehetőségetek. Sokbérlős albérletekről részletesen már itt is írtunk, ajánljuk figyelmedbe.

Azok számára, akik először költöznének vidékről, pályakezdőként, érdemes utánanézni, hogy megfelelnek-e a lakhatási támogatás igénykési kritériumainak. Az ugyanis hatalmas segítséget nyújthat ahhoz, hogy elindítsd életed. Ha pedig budapesti albérlet keresésén aggódsz, hiszen jó áron szeretnél minőséget, bátran kérd ügyfélszolgálatunk segítségét.