Mi történik akkor, ha rossz albérletet bérelsz?

Ha először bérelsz albérletet, akkor rengeteg dolog sülhet el rosszul. Tapasztalatlan bérlőként az albérletek világa idegenként csenghet. Ráadásul sok-sok olyan terminológia övezi az albérletek fogalmát, amely teljesen ismeretlen lehet számodra. Kellő mennyiségű információ hiányában pedig szinte elkerülhetetlenül is belesétálhat a gyanútlan bérlő.

Mint őz a fényszóró előtt, úgy pisloghatsz egy lakás bérléséhez szükséges szerződés megkötésekor. Valószínűleg elhangzanak olyan terminológiák, mint a határozott vagy éppen határozatlan idejű bérleti szerződések, a számla kérdése, a lakhatási támogatás, kaució, rezsi, stb.

Olykor nincs tisztában ezek jelentésével az a bérlő, aki életében először bérelne albérletet Budapesten. Elképzelhető, hogy most először költözik a fővárosból, egy távoli, vidéki kisvárosból, esetleg faluból érkezik, ahol mindenki saját ingatlannal rendelkezik.

Az is lehet, hogy családjában és ismeretségi körében senki nem foglalkozott eddig albérletbérléssel, ezért csupán egy kimondottan szűkös, limitált rálátással rendelkezik a bérelni szándékozó személy az albérletek igen bonyolultnak tűnő világára.

 

Lehet, hogy magadra ismertél a fenti sorokat olvasva. Megeshet, hogy pontosan te vagy a friss hús az albérletek ketrecében, és nem vagy teljesen biztos abban, hogyan járj el helyesen, úgy, hogy se neked, se másnak ne okozz problémát. Túlélheti a préda? A válasz az, hogy ne légy préda.

A tudás fegyver. Ez egy örök, általános igazság, ami az élet összes területére, így pedig az albérletek terén is érvényes és fontos létjogosultsággal bír. Ahhoz, hogy elkerüld a préda, az áldozat szerepét, és becsületes bérbeadókkal kommunikálhass színvonalas albérletekről, reális, de mégis kedvező árakon, tudásra, információra van szükséged.

Mi több cikkünkben is felfegyverezünk téged a könnyedén boldoguláshoz szükséges, számodra megfelelő tudással. Amennyiben pedig szeretnél több tippet, esetleg kérdésed van, kérd ügyfélszolgálatunk segítségét. Az alábbiakban pedig arról olvashatsz, hogy mi történik akkor, ha mégsem az informálódás útját választod, és a rossz albérletek utcájába tévedsz.

Emelkedik a rezsi összege?

Ez bizony az egyik leggyakoribb, kezdő hiba, amelyet a tapasztalatlan bérlők legalább 85%-a elkövet, és igen nehezen él meg. Jó, ha megkíméled magad ezektől a keserű élményektől, és a sok „mi lett volna, ha?” kérdésektől, amelyeket újra és újra ismételgetsz majd magadnak a kiköltözésed napjáig. Életre szóló élmény lehet.

Ilyenkor ugyanis az történik, hogy kötsz egy általában határozatlan idejű bérleti szerződést, amelynek tartalmát nem egészen érted, hiszen nem néztél utána az albérletekkel kapcsolatos információknak. A rezsi összege pedig nem fix, hiszen fogyasztás alapján meghatározott.

Ez csupán annyit jelent, hogy a hidegebb évszakok beköszöntével a fűtéssel együtt a rezsi is emelkedni kezd. Ez ellen is létezik egy igen hatékony módszer, ami nem más, mint a határozott idejű bérleti szerződés, amely a fix jellegének köszönhetően biztosítja számodra a rezsi összegének változatlanságát is. Miért választotta a legtöbb bérlő a határozott idejű bérleti szerződést 2022-ben?

Számlás albérletek vagy sem?                                                                  

A számla megléte jelentős erővel bír. A számla ugyanis bizonyíték arról, hogy az albérlet kiadása helyes eljárással történik, és semmilyen csalás, hátsó szándék nincs mögötte. Továbbá, azt is jelenti, hogy bejelentett albérletről van szó, amely adószámmal rendelkezik, illetve a lakhatási támogatás is lehetséges ennek köszönhetően.

A rongálódás és a javítások kérdése.

Erről azért is lényeges beszélni, mert kétféle rongálásról beszélhetünk, ezeknek a természete pedig meghatározhatja a javítást álló felet. Ha a rongálás hosszú évek fogyasztásának, használatának köszönhetően történt, az a bérlő hibáján kívül esik, ugyanis a technológia ördögének tudható be. Ilyenkor a bérbeadó helyettesítheti, vagy javíttatja a számlát.

Akkor, ha valamilyen kárt okozol, sérted a tárgyakat, elektronikai eszközöket, vagy azok pár hónapon belül hibásodnak meg, elképzelhető, hogy a te kezed is benne van a megrongálódásban. Ilyenkor neked kötelességed nyitni a pénztárcát. Azonban akkor, ha rossz albérletet bérelsz és nem vagy elég tájékozott, bármilyen rongálódás a te számládra íródik.