Mi az a duplex apartman? Nekem megfelelőek?

Ha új lakásba akar költözni, az ingatlan adotságai zavarosak lehetnek. Hallani fog egyszemélyes albérletekről, többcsaládos komplexumokról, hatékony albérletekről és mindenről, ami a kettő között van.

Lehet, hogy végig lapozza az albérleti lehetőségeket, és olyan kérdéseket tesz fel magának, mint például: Mi az a duplex? És miben más, mint egy hagyományos lakás? Ne aggódjon, elmagyarázzuk. A duplex albérletek egyre népszerűbbek a közeli vagy nagycsaládosok. A duplexek megértése azonban zavaró lehet. Bemutatjuk, mi a duplex, és milyen előnyeivel és hátrányaival lehet bérelni.

 

Mi az a duplex?

Gyakran összekeverik egy ikerházzal, a duplex egy kétcsaládos ház. Lényegében ez a lakás elrendezése két egység egy épületben. Az ilyen konfiguráció lehet egymás mellett vagy a másik tetején, mindegyik továbbra is duplexnek számít.

Duplex funkciók

A duplex mindkét apartmanja külön bejárattal rendelkezik. Ennek a két különálló egységnek általában hasonló négyzetmétere lesz. A duplexeket akkor sorolják be, ha egyetlen telken két egység van, amelyeknek közös a faluk. Így azok, akiknek duplexje van, két lakásról beszélhetnek. Ezek külön-külön történő bérbeadása csökkenti a bérleti díjat, amelyek a kezdő bérbeadók számára vonzóak duplázódnak.

Duplexek, Triplexek és Quadprelexek … jaj.

Időnként hallhat triplex és fourplex / quadruplex albérletekről is. Gondoljon ezekre a duplex apartmanok variációira, három, illetve négy egységgel. Minél több egység, annál több szomszéd és annál több a közös fal.

A kétoldalas élet előnyei

A duplexben élésnek számos előnye van, ezért egyre népszerűbbek. Ez különösen igaz a budapesti bérlőkre. Az alábbiakban a duplex bérlésének előnyei találhatók.

  1. Éljen egy kívánatos helyen

A duplex bérlése általában olcsóbb, mint egy hagyományos lakás. A további megtakarítások éppen azok lehetnek, amelyekre szüksége lehet egy kívánatosabb hely megtalálásához. Mivel egy tétel költsége két egység között oszlik meg, a bérleti díj és a megélhetési költségek általában alacsonyabbak. Ez azt jelenti, hogy vonzóbb környéket találhat, ahol olcsóbban lehet élni.

  1. Közös karbantartási költségek

A megfizethető megélhetésre építve a duplexek megosztott költségeket tesznek lehetővé Ön és szomszédja között. Ezek a költségek magukban foglalhatják az udvari munkát, a lakóterület karbantartását, a garázs takarítását vagy a közös helyiségek bármilyen felújítását. E költségek megosztott költségeivel rengeteg pénzt takaríthatnak meg.

  1. Élj a szomszédod közelében

Ha olyan helyet keres, ahol megoszthatja közeli barátjával vagy családtagjával, a duplex bérbeadása tökéletes megoldás lehet. Mivel a falak elválasztják az egyes lakótereket, akkor is megvan a saját otthona és magánszférája. Ezen túlmenően, mivel közvetlenül a szomszédban lesz, vagy a másik felett vagy alatt, mindkét szomszéd közel lesz egymáshoz. Ez azonban csak néhány kiválasztott számára lesz megfelelő. Sokan negatívnak fogják tekinteni ezt a fajta élethelyzetet.

  1. Népszerűség növekedése

Más típusú lakásokhoz, például a stúdiókhoz és a hatékony elbérletekhez képest a duplex apartmanok népszerűsége növekszik. Különösen igaz ez a nagyvárosokban, ahol hatalmas bérleti piacok vannak.

Hátrányok a duplex életben

Míg a duplexben való élet pozitív és hasznos lehet, néhány ember számára ez a fajta élet nehézségeket okozhat. Íme néhány negatív szempont, amelyet figyelembe kell venni a duplexben való életben.

  1. Adatvédelmi határok

Attól függően, hogy ki a szomszédja, lehet, hogy duplexben meg kell oldania az adatvédelmi határok beállítását. Ez különösen igaz, ha Budapesten bérelnek. Mint fent említettük, egy Debrecenben található duplex két halmozott, közös kényelmi nappalival rendelkezik, ahova lépcsőn vagy lifttel lehet eljutni. Ez azt jelenti, hogy bíznia kell a szomszédjában, vagy meg kell határoznia a határokat, hogy elkerülje a negatív helyzetek bekövetkezését.

Ha hagyományos duplexet bérel, akkor ez még mindig kérdés lehet, mivel nyilvánvalóak lehetnek a fal megosztásából származó zajok és szagok. Ez a fajta bérleti ingatlan rossz szomszéddal rengeteg negatív élményhez vezethet.

  1. Megosztott terek

Folytatva a fenti aggodalmat, lehet, hogy vannak közös terek, amelyeket Ön és szomszédja együttesen használna. Ide tartozhatnak, de nem kizárólag, a hátsó vagy a belső udvar, a garázs. Azokban a budapesti duplexekben ez magában foglalhat egy közös életteret. Mindig kérdezze meg leendő bérbeadóját, ki lesz a szomszédja idő előtt. A bérbeadójalehet a szomszédja a duplexben, ami kellemetlen helyzetet okozhat.

  1. Fokozott felelősség

Az albérletekhez képest a duplexek általában magántulajdonban vannak. Ezért bérbeadója hagyományosan nem vesz fel senkit a háztartási feladatok elvégzésére, mint egy bérházban. Ez azt jelenti, hogy előfordulhat, hogy olyan dolgokat kell tennie, mint a hólapátolás, a kertészkedés, valamint a veranda vagy a bejárat seprése. Ezek olyan feladatok, amelyek egy bérház bérlőjénél általában nincsenek.