Maximalizmus vs. minimalizmus – melyik trendi, melyiket bérelnék?

Az elmúlt évtized legnépszerűbb stílusa a minimalizmus volt. Ha ilyen albérletet béreltél, nem lőhettél mellé, ugyanis egytől-egyig mindenki elismeri, hogy ez a stílus levegős jellege miatt rengeteg nyugalmat ad a bérlő számára. Továbbá, anyagilag, és jellemfejlődés szempontjából is sok előnyt tartogat.

Ennek ellentétpárja a maximalizmus, amely nemrégiben kezdett elterjedni, és annak különleges üzenete, jellegzetessége miatt, trenddé avanzsálódott. Melyik stílus illik hozzád, és melyiket tudod elképzelni az albérletben? Milyen albérletek iránt érdeklődnek a kortársaid, és a általánosságában a többi bérlő?

Hátránya is akadt persze, például tartalékaid kiürülhettek, ha nem jól tervezel. Azonban az anyagi kedvezőség és az esztétika, az egyszerű megvalósítás oka olyan népszerű tényezők, amelyek miatt a legtöbb bérlő szívesen ad esélyt az ilyen belső kialakítású albérleteknek.

Természetesen minden kialakult stílus, trend, szokás, jelenség, a világ adott helyzetéhez, ahogyan az aktuális fiatal generációhoz is köthetők. Az elmúlt 10 éve nagy részét a y generáció uralta, míg a z generáció az utóbbi időkben tört magának utat.

Az előbbi lakhatási szokásaikhoz és életvitelükhöz nagymértékben köthető a minimalizmus, míg utóbbi szereti a zsúfoltabb stílusú, maximalistább albérleteket is. A személyes tárgyakat szentimentális értéke, szimbólumként, érzelmi ereklyeként való felhasználása az alapvető irányvonala ennek a stílusnak, így míg az egyik arra buzdít, hogy csak a lényeges maradjon az életedben, a másik arra, hogy gyűjts össze minél többet.

Hogyan választhatod, követheted az említett stílusokat 2022 végéhez közeledve? Melyiket érdemes egyáltalán, és melyik uralja majd az albérleteket a jövőben? Minderre adunk választ az alábbiakban.

Hogyan jelenik meg a minimalista stílus az albérletekben?

A legtöbb ember tiszta, levegős teret és egyszerűséget igényel az otthonába. Az albérletek, az otthon a legintimebb tere az ember életében, hiszen társadalmi szerepek, maszkok, munkahelyi pozíciók, mindennapi szerepek nélkül létezel, és csak saját magad lehetsz.

Míg ez mind nagyon fontos a kreativitás és az önkifejezés szempontjából, az otthon melege, a kényelem, nyugalom és harmónia kiemelkedő fontosságot élveznek az emberek szívében. Az otthon harmóniáját nem szabad szem elől téveszteni, amikor albérletek keresésén fáradozol.

Mindezek mellett, pedig nem szabad megfeledkezni az anyagiakról sem, azok napjaink túlnyomó részét befolyásolják. Minél kevesebbet költesz személyes teredre, minél jobban elsajátítod az önkontrollt, annál jobban spórolhatsz, és annál értékesebb tanításokkal ruházhat fel az élet.

Hogyan jelenik meg a maximalizmus a bérelt otthonokban?

Az önkifejezés egy energikus oldala jelenik meg ebben a helyzetben. A főirányvonal persze a személyes tárgyaid ereklyeként való értékelése. Az érzelmek köthetők hozzájuk, nem csupán dekorációs elemek, szimbolizálnak is.

Mindezek tekintetében kiegészítőként az ilyen stílusú bérlők szemében gyakran olyan albérletek kapnak esélyt, amelyek vagy élénk, vidám színek kíséretében találhatók, vagy pedig kezdetben minimalisták, letisztult, és mindenképpen modernebb jelleget képviselnek. Ennek előnye, hogy te magad fogod majd felruházni személyes tárgyaiddal.

Míg a minimalizmus esetében már nem sok dekorációra van szükség, a maximalizmusnál az adotthoz még a személyiséged is hozzá csatolod. Igaz ennél az albérlet stílusnál több tárgyra lehet számítani, így hajlamos lehetsz a halmozásra is. Ezt persze lehet kontrollálni, hogy ne szabaduljon el a káosz. Hasznos tippeket és ismertetőt olvashatsz erről egyik korábbi cikkünkben, amelyet itt találhatsz. Ne feledd, az albérletek más tulajdonát képezik, így kiemelkedően fontos, hogy tiszteld azokat, de képes légy saját személyiségednek is teret adni. Ha erre tökéletesen alkalmas albérletek szerepelnek a keresési radarodon, akkor érdemes felvenned a kapcsolatot ügyfélszolgálatunkkal.