Lakás Kertészet kezdőknek – Tippek és trükkök

Megjelent a városi kertészek új generációja. Az alacsony karbantartást igénylő pozsgás növényektől a teljes zöldségfélék betakarításáig a lakás kertészet soha nem volt ilyen népszerű. És jó oka van.

Az alábbiakban felsoroljuk a lakás kertészeti út megkezdéséhez szükséges tippeket és trükköket.

 1. Kezdje kicsiben a pozsgásokkal

Kezdje kicsiben, és gondozása alapján gondosan válassza ki első növényeit. A pozsgás növények a kezdők számára fantasztikus első növényeket alkotnak, mivel gyakorlatilag karbantartást nem igényelnek, és számtalan fajtát kínálnak, mint például a jade, az aloe vera, a zebra növény, a panda növény és az orchidea.

 1. Fontolja meg ütemezését

Válassza ki a növényeket, hogy növekedhessen annak alapján, hogy mennyi időt kell fordítania a kezdő kertjére. A legkisebb időráfordítást igénylő típusok megfelelőek azok számára, akik elfoglalt munkarenddel és pörgős társadalmi élettel rendelkeznek. Az otthon dolgozok számára a magas karbantartású fajok termesztése kihívást jelenthet, de nagyon kifizetődő.

 1. Gondoljon a lakás elrendezésére

Válassza ki első növényeit az ablakok elhelyezkedése és a térben rendelkezésre álló fény mennyisége alapján. A belső mélyedésekben virágzó lakókert fajták minimális fényt igényelnek, míg egyesek közvetlen napfényt igényelnek hosszú órákon keresztül.

 1. Nincs ablak, nincs probléma

A minimális ablakokkal rendelkező albérletekhez válasszon olyan növényeket, amelyek gyengén megvilágított területeken a legboldogabbak, például síró füge, békaliliom, borostyán.

 1. Használja ki fényét

Azok a szerencsés lakástulajdonosok, akiknek több ablaka van, sok órányi, közvetlen vagy közvetett napfény mellett, sokféle házi növényt termeszthetnek, például kaktuszokat, pozsgás növényeket és trópusi virágokat.

 1. Fokozza a főzést

Az otthoni szakácsok és az egészségközpontú lakók imádni fogják a gondozást és a betakarítást a fedett konyhakertben. A kézműves salátától a mini paradicsomig gyakorlatilag végtelen ízletes növény terem.

Ne felejtsük el, hogy ezeket az ételeket néhány gyógynövénnyel feldobhatjuk! A konyhaablak elegendő helyet biztosít egy kis fűszerkert kialakításához kedvenc ízeivel, hogy feldobja ételeit.

 1. Világosítsa a dolgokat virággal

Azok számára, akik szeretik a virágokat, az egynyári növények, például árvácskák, muskátlik, petúniák és begóniák gyönyörű virágzást nyújtanak.

 1. Gondolj függőlegesen

Kis lakások és stúdiók esetében a falakhoz rögzített függőleges ültetvények lehetővé teszik a növekedés terét. A vékony és magas cserepes növényfajták kiválasztása szintén helyet szabadít fel.

 1. Használja ki az ablakpárkányokat

Az ablak párkányokkal hosszú téglalap alakú ültetvényeket és apró cserepeket lehet elhelyezni az ablakkerti hatás érdekében. Ügyeljen arra, hogy olyan növényeket válasszon, amelyek teljes napfényben boldogulnak, és mindenképpen fordítgassa a növényeket, hogy ne nőjenek az üveg felé a napfény irányában.

 1. Frissítse a levegőt

A növények megtisztíthatják a levegőt, így a lakás legtöbbször használt szobáiba történő elhelyezés a legtöbb egészségügyi hasznot hozhatja.

 1. Használjon Macramét

A növények függesztése a szórakoztató makrám ültetvényekben lehetővé teszi, hogy a legkisebb terekben is kertészkedjen. 

 1. Tartsa be az öntözési rendet

Nem számít, mely növényeket választja a beltéri kertészkedés megkezdéséhez, feltétlenül be kell tartania az öntözési ütemtervet az egyes növények igényei alapján. Sokan azonos ütemezés szerint öntözik növényeiket, ami túl öntözéshez vezethet. Minden növény egyedi igényekkel és víz igénnyel rendelkezik.

 1. Használja az erőforrásait

Konzultáljon a mellékelt gondozási utasításokkal, ha teljesen termesztett vagy induló növényeket vásárol. Ezenkívül az internet rengeteg értékes információt nyújt a fajokon alapuló növények gondozásához.

 1. Ne hagyja figyelmen kívül a talajt

A talajtípus fontos a növények egészsége és növekedése szempontjából. Sok növény a magasabb savas vagy semleges talajt részesíti előnyben, 7 vagy annál magasabb pH-értékkel. A műtrágya cserepes növényekben használható, de a túl termékenyítés elkerülése érdekében rendszeres cserepes talajjal kell keverni. Győződjön meg arról, hogy az összes cserép rendelkezik elegendő vízelvezetéssel, amelyet az alján lévő lyukak biztosítanak. Az cserép aljára egyetlen réteg kőzet adható, hogy elkerülje a tömörödött talaj miatti vízelvezetés eltömődését.

 1. Fektessen be a modern eszközökbe

A modern kertészeti szerszámok és kiegészítők mai kiterjedt és izgalmas kínálata soha nem tette könnyebbé a kezdők kertészkedését. A Google-on keresve mindent felfedezhet a lakáskertje megkezdéséhez.

Bónusz tippek!

A többszintes gördülő polcok nagyszerűek a konyhakert mozgatására a konyhai mosogató által történő betakarítástól a teraszon történő újratelepítésig és öntözésig. Emellett az állítható polcokkal ellátott gördülő egységek a növények növekedésével újrakonfigurálhatók.

A vetőmag lapok a kezdő kertészeknek lehetőséget kínálnak arra, hogy kertjüket vetőmagból teljes termesztésű növényekké neveljék. Gyakran speciális célokra, például salátára, gyógynövényekre, konténer kertbe és organikus növényekre szánt készletekben kerülnek forgalomba. A mag lemezek vagy tasakok biztonságosan feloldódnak a vízben, így az alatta lévő növények könnyen megnőhetnek. Ezt nagyon kifizetődő és izgalmas lehet nézni, ahogy a palánták kihajtanak, majd teljes pompájukban virágzanak.