Így bérelj olcsón az infláció során

Albérletek területén mindig is nehéz dolga volt a bérelni vágyó fiataloknak. Igaz, hogy rengeteg albérlet kiadó a fővárosban, a budapesti olcsó albérletek mégis egy igen komplex témakörnek bizonyulnak. Mi a helyzet abban az esetben, ha éppen szűkös anyagi helyzetek és a pénz értéktelenedése fenyegetik a pénztárcát? Megmondjuk, hogyan érdemes ilyenkor bérelni.

Amikor pár évvel ezelőtt felmerült egy potenciális bérlőben az albérletbérlés ötlete, akkor lehetőségek egész tárháza nyílhatott meg előtte. Ekkor ugyanis az olcsó budapesti albérletek, a középkategóriás budapesti albérletek, sőt a drágább lakások mind elérhetők voltak meghatározott anyagi kereteken belül. Ezekhez természetesen társultak igényességgel kapcsolatos különbségek is, a legolcsóbbal a minőségi ranglista alján.

Ha pedig a bérlő az olcsó budapesti albérletek között válogatott volna, akkor bár akadt rá lehetősége, az élhetőbb albérletek igen csak limitált számban voltak elérhetők, ezért jórészt a középkategóriás lakásokra pályáztak azok, akik valamennyire megengedhették azt.

Hogyan nézett ki egy olcsóbb albérlet pár éve? Míg 50.000 Ft alatt akadt egy kevés bérelhető albérlet, azok meglehetősen ósdi, elavult, igénytelen, és gyakran javíthatatlanul megrongálódott minőségű kiadó ingatlanok voltak. Nem tükrözték a valóságot egyes online meghirdetett hirdetések, ahogyan a hozzájuk társított képek sem az ingatlanról.

Ezekbe a csapdákba persze napjainkban is bele lehet sétálni, de pár évvel ezelőtt egyértelmű volt, hogy mit kaphat az ember alacsony árakért. Napjainkban valamennyit változott az helyzet. A pandémia okozta globális gazdasági problémák sajnos az albérlet piacot sem kímélik.

Világszerte egyre csak emelkednek az árak. 2021-ben Nyugaton az albérlet árak tartoztak a legégetőbb problémák közé, ez alól persze Magyarország sem kivétel, az infláció pedig a diákok életét is nehezíti, nehezebben találnak megfelelő lakhatási körülményeket.

Mielőtt elkeserednél ezt a cikket olvasva jó, ha tudod, hogy ha kialakul egy probléma, arra egyúttal megoldás is létezik. Mi a megoldás az egyre emelkedő albérlet árak esetében? Az olcsó budapesti albérletek fogalma hogyan értelmeződik át? Találhatsz még egyáltalán olcsó albérleteket, és egyúttal, mi számít olcsónak manapság?

Milyen lakhatási forma éri meg?

Több lakhatási formából válogathatsz, ha ingatlant bérelnél napjainkban. Ide tartozik a szóló albérletbérlés, amikor egyedül bérelhetsz albérletet. Az elmúlt években ez a lakhatási forma továbbra is népszerű, különösen akkor, ha sokáig voltál összezárva a szülőkkel, vagy éppen lakótársakkal, és most inkább felfedeznéd újra az egyedüllét szépségeit.

Sajnos az egyedül történő bérlés mindig drágább volt, mint a lakótársakkal történő bérlés, ez pedig továbbra is változatlan. Azonban akadnak hasznos módszerek, amelyek segítségével még napjaink borsos anyagi világában is találhatsz olcsón szóló albérletet.

Hogyan találj rá az olcsóbb albérletekre?

Azokat az albérleteket érdemes figyelembe venni, amelyek 100.000 és 160.000 Ft között bérelhetők. Ahhoz pedig, hogy megtaláld a legolcsóbb albérleteket, célszerű bizonyos városrészekben, kerületekben kutakodni. A belvárosi albérletek általában mindig kellemes meglepetéssel szolgálhatnak, de itt olvashatsz bővebben Budapest leginkább megfizethető kerületeiről.

Ha pedig diák vagy, netán nem engedheted meg magadnak a költekezést, esetleg spórolni szeretnél, akkor jó, ha megfontolod a lakótársakkal közösen való bérlést. Egy kiadó szoba általában 100.000 Ft alatt bérelhető jó áron, azonban mindenképpen azokat a lakásokat vedd fontolóra, amelyek összege meghaladja az 50.000 Ft-ot. 

Miért ne mondj le a minőségről?

A fent említett határokat meghúzva és tippeket követve nem csupán az olcsó budapesti albérletek céljából értekezünk, de a színvonal megőrzésének érdekében is. A mentális egészség ápolásának egy nélkülözhetetlen része az, hogy ne minősíthetetlen, dohos, sötét és korát múlt lakásban éljen az ember.

Ne áldozd fel a mentális jóléted az anyagiak csökkentése érdekében. Ha olcsó és színvonalas albérletet keresel, ráadásul fontos számodra, hogy emberként bánjanak veled és tisztelettel fordulva feléd, segítséget kapj, amikor kérsz, akkor bátran fordulj ügyfélszolgálatunkhoz.